Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första åkturen: VW ID.7 GTX Tourer har två elmotorer och 340 hk

Volkswagen utökar ID.7-programmet med en sportig GTX-variant. Vi tar första åkturen på svenska landsvägar.
TEXT Peter Engels Ryming FOTO PR

Bytbil samarbetar med danska Bilbasen som blev inbjudna till Sverige av Volkswagen Danmark.

Två elmotorer, fyrhjulsdrift och 340 hk är receptet för den nya VW ID.7 Tourer i GTX-utförande. Det är den kraftfullaste och snabbaste ID.7 Tourer du kan få, men långt ifrån den med längst räckvidd på en laddning. Den första åkturen i nya ID.7 Tourer GTX görs på landsvägarna runt Stockholm. De små, slingriga vägarna, omgivna av granit, vatten och idylliska rödmålade trähus, borde nämligen vara perfekta för att testa det adaptiva chassit, som automatiskt kan anpassa bilens fjädring för bästa körförhållanden. En lyx som är reserverad för GTX-varianterna av ID.7, men som å andra sidan är standardutrustning.

Volkswagen ID.7 Tourer GTX sett från sidan, stående på uppfart omgivet av träd och grönska.

Förutom det adaptiva chassit, ett stort 86 kWh batteripaket och massor av sportig styling, erbjuder GTX-varianten också en extra motor för att ge den fyrhjulsdrift. Bakhjulen drivs av samma motor med 286 hästar som de övriga ID.7-modellerna, men på den främre axeln har en ytterligare motor på 109 hästkrafter monterats. Bilen kan accelerera från 0-100 km/h på 5,4 sekunder och har en elektroniskt begränsad toppfart på 180 km/h. Det låter kanske inte överdrivet imponerande jämfört med vissa andra elbilar, men med ett vridmoment på härliga 545 Nm ger det ändå en underbar körupplevelse med en väl avvägd balans mellan kraft och komfort.

Nu är det ju sällan en kombi används för racing, men du kan vara lugn, det är inga problem att accelerera om behovet uppstår. De extra 54 hk är också en liten nyhet för dem som vill koppla på något på dragkroken. ID.7 GTX Tourer får nämligen dra 1 400 kilo – de övriga varianterna av ID.7 och ID.7 Tourer maxar på 1 200 kilo.

VW ID.7 GTX Tourer i rörelse på en skogsväg under en solig dag.

Största batteriet, kortare räckvidd

De två motorerna tar ström från Volkswagens hittills största batteripaket på 86 kWh netto. Det är nio kWh mer än ID.7 Pro S Tourer. Men det som kunde ha gett längre räckvidd konsumeras istället av en högre förbrukning, vilket inte är förvånande med de två motorerna. Där Pro S-versionen med samma batteri har en räckvidd på upp till 686 WLTP-kilometer, tar ID.7 GTX Tourer slut efter 576 kilometer. Det är värt att notera. Däremot har Volkswagen ökat laddningseffekten, så man slipper längre väntetid vid laddningsstationen trots fler kWh. Med en maximal effekt på 200 kW DC tar det de vanliga 26 minuterna att ladda från 10-80 procent. VW anger också att man kan fylla batteriet med upp till 200 kilometer på 10 minuter.

Röd volkswagen id.7 framför sjö

Svårt att missa att det är en GTX

Volkswagen har naturligtvis sett till att alla kan se att man kör en GTX. Inte minst sticker den markanta stötfångaren med bikakeformad grill ut. Personligen är jag dock förtjust i bakdelen, som verkligen är väl avvägd. Det är ju tur, för det är nog den de flesta ser. Samtidigt är flera detaljer utförda i högblank svart – däribland sidokjolar och sidospeglar. Inuti är det också GTX-detaljer överallt. Man sitter bekvämt i de specialtillverkade sätena med perforerade GTX-bokstäver i ryggstöden, medan händerna vilar på en läderklädd GTX-multifunktionsratt med dekorativa röda sömmar. Det finns naturligtvis också röda sömmar på dörrklädseln och på instrumentpanelen. Apropå det sistnämnda, så har ID.7 GTX Tourer en 15 tum stor central skärm för att styra underhållningen på resan och bilens grundläggande inställningar. En head-up display visar all relevant körinformation direkt på vindrutan framför föraren.

Främre interiör i ID.7 GTX, som visar förarsätet och instrumentpanelen

Övertygande assistansfunktioner

Här visas naturligtvis också information om den adaptiva farthållaren och de andra assistansfunktionerna. Jag går inte närmare in på dem här, utan understryker bara att Volkswagen verkligen har utvecklat ett system som levererar. Jag körde flera kilometer på de slingriga svenska landsvägarna och tog mig till och med genom rondeller och T-korsningar utan att använda varken gaspedal eller broms. Bilen ser själv till att anpassa hastigheten efter både trafik och vägförhållanden. Och den gör det övertygande. Systemet blir helt enkelt märkbart bättre för varje gång jag kör en ID-modell. Samtidigt är bilen, precis som är fallet med sedanversionen av ID.7, imponerande tyst. Varken däck- eller vindbrus stör samtal mellan sätesraderna. Som alla som har provat en ID.7 vet, är utrymme inte något man behöver oroa sig över särskilt mycket om man är en familj med två vuxna och två barn. Inte heller om man har resväskorna med sig. Även om baksätet är uppe, kan man lägga in 605 liter i bagageutrymmet. Lämnar man barnen hemma, rymmer det över 1 700 liter när baksätena fälls ner.

Interiören i VW ID.7 GTX, som visar de perforerade GTX-sätena med röd accentuering. Bakre utrymme i ID.7 GTX, med ett öppet bagageutrymme.

Ett billigare alternativ

Det råder ingen tvekan om att ID.7 GTX Tourer är en lyxig bil och ett riktigt intressant alternativ för dem som har råd med lyx. Själv skulle jag älska att köra långa sträckor i bilen som på inget sätt gör en besviken. Styrningen känns exakt i kurvorna och bilen flyter fram när assistanssystemen tar över på motorvägen. Jag skulle dock rekommendera de mer ekonomiskt medvetna att överväga Pro S-varianten istället. Den har visserligen ”bara” bakhjulsdrift, färre hästkrafter och inte lika sportig styling, men den har samma 86 kWh stora batteri som GTX Max, vilket ger Pro S en räckvidd på upp till 686 WLTP-kilometer. Alltså mer än 100 kilometer mer än GTX.

SPECIFIKATIONER

VW ID.7 GTX Tourer

Motor: Elmotor
Effekt: 340 hk / 545 Nm
0-100 km/h: 5,4 sekunder
Toppfart: 180 km/h
Förbrukning: 16,8 kWh / 100 km
Batterikapacitet: 86 kWh
Räckvidd: 576 kilometer
Laddkapacitet: Upp till 200 kW
Mått (L/B/H): 496/186/155 cm
Tjänstevikt: 2 387 kilo
Max släpvagnsvikt: 1 400 kilo
Bagageutrymme: 605 liter

Pris: 719 900 kr (ID.7 Tourer finns från 645 700 kr)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS