Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

"En Volvo som kommer öka i värde"

Se läckra Volvo 262C Bertone som är till salu

De flesta Volvo 262 C Bertone exporterades till USA. Efter 11 års tjänst på andra sidan Atlanten kom i alla fall den här bilen hem igen. Nu står den i Sverige och glänser i väldigt bra skick.
– Det här är en perfekt bil för en Volvo-samlare som vill göra en bra investering, för den kommer att öka i värde på sikt, säger Stefan Einarsson på Einarssons Bil i Taberg, söder om Jönköping.

Volvo 262 C Bertone är modellen från en era där man föraktfullt pratade om ”fyrkantiga sossecontainers”. Men nu har den kommit tillbaka och börjat bli attraktiv för nya generationers bilköpare.
6 622 exemplar tillverkades och de allra flesta exporterades till USA. Några skeppades tillbaka till Sverige i bra skick och har blivit väl omhändertagna. Som den här Bertonen, hos Einarssons Bil i Taberg.

Stefan Einarsson köpte bilen för några år sedan, men har bara kört 150 mil totalt och känner att det är dags för någon annan att få njuta av ett stycke speciell Volvo-historia. För du har väl koll på hur bilen skapades?
Först ritade chefsdesignern Jan Wilsgaard ett antal skisser på en lyxcoupé och använde en Volvo 164 för att testa nya interiören.
Sen togs prototypen till den italienska designern Sergio Coggiolas företag i italienska Turin där den omarbetades till att bara ha två dörrar och ett tak klätt med vinyl.
Vinyltaket gav den färdiga bilen smeknamnet ”katafalkvagn” (en vagn med likkista, som oftast dras av hästar) eller ”skokartong med basker”.

Se annonsen här

Den enda skillnaden mellan prototypen och den version som sedan tillverkades var egentligen antalet kronor på C-stolpen. Prototypen hade den svenska symbolen tre kronor där, medan bilen som producerades hade en stor. Och bilarna som senare tillverkades var inte ombyggda 164:or.

Motorn i Volvo 262C var inledningsvis en V6:a på 2,7 liter som gav 140 hästkrafter. Tack vare att en del av materialet var gjort i aluminium vägde den mindre än 150 kg.
Byggsatsen till 260 C togs sedan fram i Göteborg, men de ordinarie maskinerna där var inte gjorda för att kunna hantera produktionen så delarna skickades till företaget Bertone i Turin. Bertone hade redan erfarenhet av Volvo efter att 1975 ha börjat bygga limousinen 264TE.

Hos Bertone modifierades 262 C rejält och fick en rad specialdetaljer adderade i utrustningen – bland annat fönsterhissar, centrallås, elspeglar, farthållare, luftkonditionering, läderklädsel (överallt), lättmetallfälgar och elektriskt infällbar radioantenn.
De första åren fanns bilen bara i silvermetallic, med vinyltak. Från 1979 fanns den även i guldmetallic, utan vinyl.
Bilen hos Einarssons bil var guldmetallic från början, men har lackerats om.

– Totalt har bilen haft fem ägare och min vän som jag köpte bilen av har skött om allt väldigt noggrant. Det här är en bil att bara sätta sig i och köra iväg med, men även om det är en motor med 155 hästkrafter man ska ligga på 70-80 km/h och ta det lugnt på vägarna…då blir upplevelsen bäst, säger Stefan Einarsson.

Se annonsen här

Snabbfakta Volvo 262C

Volvo 262C är en lyxbil som Volvo utvecklade inför sitt 50-årsjubileum 1977.
Den ritades i Sverige och byggdes i Italien – och sålde över förväntan, trots att den var långt över dubbelt så dyr som basmodellen i 200-serien.

Man utgick från en Volvo 164 som användes för att testa nya inredningar. Den togs till det italienska designhuset Coggiola där fyrdörrarskarossen byggdes om till två dörrar och taket sänktes.

Taket kläddes med vinyl och den breda C-stolpen pryddes av tre kronor – Sveriges heraldiska nationalsymbol.

Motorn i Volvo 262C var inledningsvis en V6:a på 2,7 liter som gav 140 hästkrafter samt en Borg Warner automatväxellåda.

Tack vare att en del av materialet är gjort i aluminium väger motorn mindre än 150 kg.
Totalt tillverkades 6 622 exemplar mellan 1977 och 1981. De allra flesta bilarna såldes till USA (bara 200 stycken blev kvar i Europa).

Dåvarande vd:n Pehr G Gyllenhammar hade en specialbyggd 262C som sin företagsbil – en röd både utvändigt och invändigt. Den hade ingen V6-motor utan en fyrcylindrig B21 ET-turbo.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com