Volkswagenkoncernen planerar att avskilja Lamborghini och göra bilmärket till en mer självständig enhet. Koncernen har även informerat potentiella investerare om en möjlig introduktion på börsmarknaden av den italienska sportbilstillverkaren.
Volkswagen utvärderar framtiden för deras sportbilsmärken, Lamborghini och Bugatti, samt motorcykeltillverkaren Ducati, vilket kan leda till ett teknologiskt samarbete mellan de olika varumärkena, omstruktureringar eller försäljning. Den tyska bilkoncernen strävar efter ekonomiska fördelar när de skiftar till att massproducera elbilar.
Volkswagen vill göra Lamborghini till en mer oberoende enhet inom koncernen och diskuterar långsiktiga leveransavtal, uppger källor till Reuters. Detta skulle göra det enklare att genomföra en börsintroduktion.
Enligt en av källorna finns det inget formellt beslut att avyttra Lamborghini och därmed ingen tidsplan för en eventuell affär. Volkswagen kommer dock behålla en betydande andel i Lamborghini om biltillverkaren skulle introduceras på börsen.
Värdet på italienska Ferrari har mer än tredubblats sedan Fiat Chrysler börsnoterade sportbilstillverkaren, medan värdet på Aston Martin har sjunkit sedan börsintroduktionen 2018.
Volkswagens styrelse kommer hålla ett planeringsmöte för fem år framåt i mitten av november och förberedelserna för avskiljandet av Lamborghini kan hjälpa cheferna att fatta ett beslut om en eventuell försäljning eller börsnotering med kort varsel.
Ytterligare en källa berättade för Reuters att framtiden för alla tre varumärken diskuterades vid ett styrelsemöte förra fredagen, inklusive hur man ska elektrifiera Lamborghini och Bugatti genom investeringar och samarbeten.
I veckan tillkännagav Lamborghinis vd, Stefano Domenicali att han avgår från sportbilstillverkaren och blir president för Formel 1.
Volkswagens koncernchef, Herbert Diess, uttalade sig i veckan att biltillverkaren innan årets slut skulle tillkänna ”viktiga steg” om företagets framtid.
De allt hårdare regelverken för fordon med förbränningsmotorer för att minska koldioxidutsläpp har tvingat biltillverkare att skynda på utvecklingen av elektrifiering och andra tekniker för att minska utsläppen för sina populära modeller. Ett exempel på detta är Kalifornien som står för 11 procent av USAs bilförsäljning planerar att förbjuda försäljningen av nya bensindrivna person- och lastbilar från med 2035, något som vi tidigare har skrivit om.
Volkswagens chefer kämpar med att hitta ekonomiska resurser som behövs för att elektrifiera sportbilsmodeller som produceras i få exemplar, exempelvis Lamborghini och Bugatti. De sålde 4 554, respektive 83 bilar förra året.
När Herbert Diess anställdes av Volkswagen 2015 såg han till att koncernen satsade på konstruktionsteknik som möjliggjorde för Audi, Seat, Skoda och Volkswagen att använda gemensamma delar i upp till 65 procent av modellerna.
Ett liknande tillvägagångssätt togs med elektrifiering för att öka skalfördelarna och utveckla elbilsplattformen MEB, som passar vanliga kompakta och medelstora fordon, men inte sportbilar.