Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Världspremiär för nya Rolls-Royce Phantom

En rakt igenom ny konstruktion med nyutvecklad dubbelturbo-V12

Rolls-Royces nya toppmodell är inte bara en magnifik uppvisning av luxuös bilkultur, den bildar även bas för alla nya Rollsar de kommande åren.

Fjorton år. Så länge får inte många bilmodeller tjänstgöra nu för tiden. Men i ljuset av att modellnamnet funnits sedan 1925 är det ändå en kort period.

Rolls-Royce Motorcars

Phantom 2003–2017. Inte precis yxig den heller.

När den sjunde generationen Rolls-Royce Phantom presenterades 2003 var det märkets första bil som utvecklats helt av BMW och som tillverkades i den nybyggda fabriken i Goodwood.
Sommaren 2017 är det dags för Phantom generation åtta och det är en rakt igenom ny konstruktion.
Rolls-Royce kallar den nytuvecklade plattformen ”Architecture of Luxury”. Det är en ramkonstruktion (spaceframe) av aluminium som ska utgöra grund för alla kommande modeller (det vill säga suv-modellen Cullinan samt nästa generation Ghost, Wraith och Dawn).
Firman gör stort nummer av att inte ha behövt använda någon befintlig BMW-modell som utgångsmaterial. Pressreleasen missar inget tillfälle att tvåla till de konkurrentmärken som tvingas basera sina lyxbilar på mindre bemedlade chassin: ”Rolls-Royce has revolutionised the luxury car industry itself by shifting away from the status quo of shared platforms to an entirely new luxury business model.”
Och vidare i presstexten: ”Medan merparten av de så kallade lyxtillverkarna är begränsade till att dela plattformar i varje segment med masstillverkare för låt säga deras suv- eller gt-bilar, vilket leder till oacceptabla kompromisser, kommer Rolls-Royce att vara komprosmisslösa med att endast använda sin egen arkitektur för alla sina bilmodeller, oavsett segment.”
Även karossen är av aluminium och sägs vara 30 procent styvare än i den förra generationen Phantom. Stor möda har icke överraskande lagts på att sänka den redan låga ljudnivån. Därför är vissa delar av karossen gjord i två lager med ljuddämpande material i mitten. Totalt har bilen 130 kg ljudisolering.
Fönstren består av sex millimeter tjocka dubbla glas och även däcken har ett ljuddämpande skum i sig. Dessa ”Silent Seal”-däck påstås sänka ljudnivån med nio decibel.
Stötdämpare som får information från bilens framåtriktade kameror är ingen världsnyhet, men Rolls-Royces liknelse med forna tiders flaggvakter som tvingades gå framför motoriserade fordon förtjänar ändå att nämnas. ”The Flagbearer” är aktiv upp till cirka 100 km/h.
6,75 liter är en klassisk motorstorlek hos Rolls-Royce och sedan introduktionen av Phantom VII för fjorton år sedan är volymen fördelad på tolv cylindrar (även den delvis BMW-utvecklade men kortlivade föregångaren Silver Seraph hade V12, men då var det 5,4-litersmotorn från dåvarande 750i).
Nya Phantom har också en V12 på 6,75 liter, men den sägs vara alltigenom ny och numera även försedd med dubbla turboaggregat. Max effekt 571 hästkrafter och max vridmoment 900 newtonmeter.
Rolls-Royce har prioriterat mycket kraft vid låga varvtal för att ytterligare förbättra komfort och ljudnivå. En åttaväxlad automatlåda från ZF och bakhjulsdrift hör till.
En hel del modern teknik har tagit plats, men målet har varit att den bara ska synas när den behövs. Således är navigations- och menyskärmen dold bakom en lucka (och någon pekskärm är det inte tal om, här är det en vidareutveckling av BMW:s iDrive-system med ”joystick” som gäller).
En högupplöst projiceringsdisplay i vindrutan samt ett instrumentkluster i form av en 12,3-tums TFT-skärm är förarens arbetsredskap. Enligt Rolls-Royce har nya Phantom det mest omfattande elsystemet hittills i en BMW-utvecklad produkt.
Men mer spännande är idén om instrumentpanelen som en plats inte bara för att hysa reglage och gömma krockkuddar. Rolls-Royce kallar det ”The Gallery” och innefattar – om vi förstår den inledande pressreleasen korrekt – hela den yta som börjar med instrumentklustret till vänster och sedan löper över panelens bredd.
”The Gallery” är en glasskiva framför skärmarna och den analoga klockan och som dessutom kan smyckas av en utvald konstnär. Rolls-Royce nämner att de redan låtit den kinesiske konstnären Liang Yuanwei utföra en oljemålning med motiv från ett engelskt höstlandskap.
Tyske industridesignern Thorsten Franck har gjort en 3D-printad karta över en bilägares DNA (!) och brittiska Helen Amy Murray har bidragit med en abstrakt sidentavla.
Riktigt hur det där tar sig ut får vi kanske se framöver, men visst låter det spännande.
Phantom går att få normallång eller förlängd (känns förutom längden igen på en extra metallist i dörrarnas nederkant).
Karossformen är en varsam vidareutveckling av föregångaren. Lite rundare i formerna och med ännu mer uttalade proportioner: kort front, långt överhäng bak. Fälgarna är 22 tum höga.
Grillen är högre än tidigare och har för första gången låtits smälta in en smula i fronten. Från grillens övre hörn löper två lister över motorhuven och vidare runt vindrutan. Både dessa lister och de som ramar in sidorutorna är av handpolerat rostfritt stål.
Strålkastarna har så kallad laserteknik och helljuset ska räcka upp till 600 meter.
Baksätet går att få i olika konstellationer som alla har det gemensamt att fåtöljerna är aningen vända mot varandra för att underlätta konversation. Om bilen beställs med mittkonsol mellan bakstolarna kan exempelvis whiskyglas och champagnekylare rymmas där.
Träinfattningen på framstolarnas baksidor ska vara inspirerade av Eames Lounge-fåtöljen som skapades 1956. Picknickbord och tv-skärmar finns förstås i baksätet.

Rolls-Royce Motorcars

Instrumentpanelen i förra Phantom. Snarlik, inte mer.
Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com