Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Var tredje reparation får underkänt

"Långt kvar till en acceptabel nivå"

Har du haft din bil på verkstad efter en skada? Då bör du kanske titta extra noga hur arbetet har utförts.
Var tredje reparation får nämligen underkänt, enligt en ny undersökning som gjorts av försäkringsbranschen.

De senaste fem åren har försäkringsbranschen gjort stickprovskontroller på närmare 80 större bilverkstäder runt om i landet för se hur bra skadereparationer utförs.
Resultatet är nedslående.
Av drygt 1300 reparationer som har kontrollerats får 29 procent anmärkningar och ofta handlar det om rent slarv från verkstadens sida.
– Det är ett bättre resultat än tidigare under kontrollperioden, men fortfarande är det långt kvar till en acceptabel nivå, säger Anders Edvardsson, projektledare hos branschorganisationen Trafikförsäkringsföreningen (TFF) som samordnar insatsen.

– När kontrollerna startade 2014 hade 54 procent av de kontrollerade fordonen anmärkning. Fem år senare har andelen sjunkit till 29 procent. En orsak till det förbättrade resultatet är sannolikt att branschen utför dessa återkommande kvalitetskontroller, säger Anders Edvardsson.

De vanligaste reparationsanmärkningarna gäller fastsättning/montering av dörrar och stötfångare, lackarbete samt att metodbeskrivning för arbetet som ska göras inte används eller följs.
– Resultatet av försäkringsbranschens kontroller 2018 visar att endast åtta av de närmare 80 verkstäderna når en acceptabel nivå med anmärkningar på 0-10 procent av reparationerna. Vår målsättning måste vara att alla skadeverkstäder ska ligga på den nivån, säger Anders Edvardsson.

– Verkstäderna med bäst resultat har inga anmärkningar alls på de kontrollerade reparationerna. I den andra änden av skalan finns verkstäder som har anmärkningar på upp till nästan 70 procent av de kontrollerade reparationerna, säger Anders Edvardsson.

Andel kontrollerade fordon med anmärkning 2014 – 2018:

2014: 54 proc
2015: 42 proc
2016: 48 proc
2017: 34 proc
2018: 29 proc

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS