Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Yrkesförare sköter sig – men allt fler kör för fort

"Har försämrats för andra mätningen i rad"

Drygt tre av fyra yrkesförare som utför godstransporter i Sverige följer reglerna men det blir vanligare att hastighetsbegränsningarna inte hålls.

Det visar en undersökning som Transportstyrelsen och polisen har gjort.

Det går åt rätt håll, men en regelefterlevnad på 73 procent är fortfarande mindre än vad vi önskar, säger Mattias Andersson som är utredare på Transportstyrelsen.

På regelbunden basis utför Transportstyrelsen tillståndsmätningar inom den svenska yrkestrafiken för att se hur företagen följer reglerna. I år gjordes mätningen mellan vecka 12 och 14, och resultaten har nu presenterats.

Det kan konstateras att regelefterlevnaden generellt sett är hög. Till exempel klarade sig 73 procent av förarna utan anmärkning när det kom till efterlevnaden av kör- och vilotider.

Detta är två procentenheter bättre än 2019 men Mattias Andersson, utredare på Transportstyrelsen, är inte helt nöjd.

Regelefterlevnaden är i allmänhet hög, men det finns några områden som kan förbättras. Exempel på sådana områden är kör- och vilotider. Det går åt rätt håll, men en regelefterlevnad på 73 procent är fortfarande mindre än vad vi önskar, säger han i ett pressmeddelande.

Inga onyktra förare

Vidare var inga av de kontrollerade förarna onyktra vid kontrolltillfällena. Dessutom var efterlevnaden av däckkrav väldigt hög.

Dock är det fler förare nu än tidigare som inte följer hastighetsbegränsningarna. Framför allt är det de grövre hastighetsöverträdelserna som har ökat i omfattning. 

Att följa hastighetsbegränsningen är en fråga där vi ser en negativ utveckling. Hastighetsefterlevnaden har försämrats för andra mätningen i rad, och antalet kontroller som har lett till en ordningsbot har ökat kraftigt, säger Mattias Andersson.

Nöjda med arbetsförhållanden

Parallellt har det också genomförts en undersökning av förarnas sociala villkor. Enligt den är en majoritet av förarna, både svenska och utländska, nöjda med sina arbetsförhållanden.

– I likhet med 2019 års undersökning kan vi däremot konstatera stora skillnader i villkor mellan svenska och utländska förare. Bland annat övernattar utländska förare oftare i lastbilen och de har i genomsnitt lägre löner. Skillnaderna mellan svenska och utländska förares villkor har däremot minskat över tid, säger Mattias Andersson. 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com