Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

TEST: Radiobilen som rymde från Gröna Lund

Större
Stäng
  • Kia e-Soul
    Kia e-Soul
  • Kia e-Soul
    Kia e-Soul
  • Kia e-Soul
  • Kia e-Soul
  • Kia e-Soul
  • Kia e-Soul

Tuffa crossovern Kia Soul säljs numera endast i helt elektrisk version i Sverige.
Räcker den för hela familjen – eller är det en dyr andrabil för miljövänliga?
BytBil har testat elbilen som känns som en radiobil  som smitit från Gröna Lund.

Senaste generationen av Kia Soul finns inte att köpa som fossilbil i Europa. I USA och Asien har Soul släppts även med bensindrift, men i Sverige och övriga EU är det en elbil med drivlina hämtad från storebror e-Niro.

Det innebär ett stort batteri på 64 kWh till den lilla bilen. Trots att vikten är hela 1,8 ton är räckvidden riktigt bra: Kia uppger 45 mil enligt WLTP. Även fast vi testar Kia e-Soul under en ganska kall januarivecka så är den verkliga räckvidden över 38 mil, imponerande! Kia och Hyundai brukar vara kända för att vara mest realistiska i branschen när det gäller räckvidd, och Soul är inget undantag.

Vi tar plats bakom ratten och den lilla bilen ger ett ganska ombonat intryck med lyxiga interiördetaljer som skinnklädsel och eljusterbara framstolar. Någon växelspak finns inte, utan du växlar mellan framåt och bakåt med en ratt som sitter mellan stolarna. Interiören är ganska prydlig och består till största delen av skärmar. Trevligt att Kia behållit några knappar för bland annat stolsvärme. Gränssnittet i displayerna kräver en del tillvänjning, och för att stänga av den inte alltför precisa filhållningsassistenten så får vi göra ett antal knapptryck via ratten. Och det varje gång vi önskar stänga av den…

Nåja, när vi gasar ut i trafiken visar sig e-Soul vara en riktigt trevlig bekantskap. Med en elmotor på 204 hk känns bilen riktigt pigg. Soul är kompakt och har pigga vägegenskaper, det känns faktiskt lite som att köra radiobilarna på Gröna Lund, men vi hoppar över det där med att bumpa in medtrafikanterna…

På ratten sitter det paddlar på båda sidorna, men Soul är ju en elbil och har ingen växellåda? Efter att ha testat oss fram och konsulterat ägarmanualen visar det sig att du kan ställa bromskraftåtervinningen. Genom några tryck kan du få bilen att nästan bromsa själv när du släpper upp gasen. Ställer du den fullt blir det ännu mer Gröna Lund-känsla när du släpper gasen.

På kurviga småvägar och i hastigheter upp till 70-80 km/h går Soul tyst och följsamt. Den kompakta karossen och den höga sittställningen gör att kontrollen känns vara ganska total och bilen är inspirerande att köra. Hur är då en liten elektrisk Soul på längre resor på motorvägar? Inte alls så tokig. Bilen är kursstabil och fjädringskomforten helt ok trots det korta axelavståndet. Med omkring 40 mils verklig räckvidd går det att göra riktigt gröna långresor. Ljudnivån från drivlinan är förstås låg, men i högre farter så blir det en hel del däcksbuller som tar sig in i kupén. Förvänta er inte att Soul ska vara tystare än en bensindriven bil i höga farter.

Karossen är liten och kompakt, men baksätet är inte alls tokigt. Det räcker bra till för lite större barn och inte alltför långa vuxna, även på längre resor. När det gäller sittplatserna är Kia e-Soul fullt fungerande som för en barnfamilj. Bilens akilleshäl är i stället det relativt minimala bagageutrymmet. Ska du åka på långtur gäller det att spara på bagaget. Och det kan snabbt bli trångt med matkassarna om du åker och storhandlar. Annars är Kia e-Soul fullt fungerande i vardagen som en bil för hela familjen.

En aningen misslyckad detalj är en den lilla bakrutetorkaren. Rutan geggar snabbt igen på slabbiga svenska vintervägar, men torkarbladet är väldigt litet och ger bara en liten glugg att titta ut genom.

Kia e-Soul är hittills ingen riktig storsäljare i Sverige. Under inledningen har bilen hittat hem till 179 svenskar. Enligt obekräftade uppgifter har en av bilarna hittat hem till miljöminister Isabella Lövin. En anledning till att försäljningen inte tagit fart på riktigt kan vara att prisskillnaden till den större Kia e-Niro är relativt liten. E-Niro är trots allt en större och mer användbar bil som får sägas vara prisvärd. e-Soul är dock både rolig, cool och trevlig och förtjänar en högre försäljning. Låt oss hoppas att Kia kan sänka priset lite under året – då kan det bli en hit.

Köpa
++
Grundpriset på 440 000 kr för en Kia e-Soul gör den svår att räkna hem jämfört med motsvarande bil som går på bensin, som du kan få för ungefär halva priset. Det räcker till malusskatt och bensin i många år. Visserligen får du tillbaka 60 000 kr från staten efter inköpet, men det krävs att du har tjänstebil eller är en miljövän av rang för att du ska få ihop kalkylen med inköpet av en Kia Soul.

Äga
+++++
När investeringen väl är tagen är Kia Soul en mycket ekonomisk bil att äga. Den drar lite ström, har bara 360 kr i årlig fordonsskatt och servicekostnaden är betydligt lägre än för en fossilbil. Dessutom har Kia sju års nybilsgaranti, så du slipper oroa dig för att bilen elbilen ska gå sönder med dyra reparationer som följd. Mycket billigare och enklare blir det inte – när du väl tagit den höga investeringen.

Köra
++++
Över 200 hk i en liten nätt suv med låg tyngdpunkt. Kia Soul är riktigt rolig att köra på kurviga vägar och runt trånga gathörn. Känslan är lite som en radiobil som rymt ut från Gröna Lund. Ett litet minus för att förarstödssystemen har en aning abrupta ingrepp och är knepiga att stänga av. Räckvidden är i framkant, och Kia är ärliga med sina räckviddssiffror, det uppskattar vi.

Säkerhet
+++++
Den senaste generationen av Kia Soul har ännu inte krocktestats av Euro-Ncap, men den bygger på samma grundteknik som Kia Niro som fått full pott i testet. Kia Soul är aningen mindre, men det finns ingen anledning att tro att den är mindre säker.

Miljö
+++++
En relativt lätt bil trots lång räckvidd på elektricitet. Låg energiförbrukning. Det är så här våra politiker vill att vi ska färdas i framtiden. Mycket mer miljövänligt än så här blir det inte i dag trots att tillverkningen av batteriet lämnar avtryck på flera sätt.

Komfort
+++
Fullt godkänt, men någon riktigt komfortkryssare för långfärden är Kia Soul inte. Sköna stolar i fram, baksätet är lite för upprätt för riktiga långfärder. På motorväg hörs en hel del däcksbuller och vindbrus och många fossilbilar är faktiskt tystare. På kortare turer duger den utmärkt, med extra plus för att den är enkel att kliva in och ur, en väl så viktig egenskap för många lite äldre köpare.

Utrymmen
+++
Kupéutrymmet räcker till bra för en barnfamilj på fyra personer. Större utrymmen än så här är egentligen bara en onödig lyx om bilen inte används frekvent till långresor. Bagageutrymmet är dock i minsta laget om du vill ha med dig bagage eller åka och storhandla. Om du planerar att ha barnvagn med i bilen gör du klokt i att välja en större bilmodell.

Helheten
+++
En pigg och livfull elbil som piggar upp i vardagen. Man blir lite glad av Kia Soul, faktiskt. Bilen är dock aningen dyr, både jämfört med fossila motsvarigheter och större elbilar. Med en lite mer slagkraftig prislapp eller privatleasingerbjudande så skulle Kia kunna sälja många fler Soul.

 

Fakta: Kia e-Soul

Pris, från: 437 900 kr
Mått: 419 cm lång, 180 cm bred, 160 cm hög.
Markfrigång: 15 cm
Bagagevolym: 315 liter
Tjänstevikt: 1 807. kg
Motor: Elmotor. Max effekt 204 hk. Max vridmoment 395 Nm.
Batterityp: 64 kWh. Framhjulsdrift.
Prestanda: Toppfart 167 km/h. Acceleration 0–100 km/h: 7,9 sekunder.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com