Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Därför kan Puma bli årets bil 2020

Ford skapar en crossover som överraskar positivt

Skapad av tyska ingenjörer, tillverkad i Rumänien, hyllad i världen – och nu rullar den in i Sverige.
Är Fords nya crossover Puma så bra som ryktet säger?
Bytbil har gjort en grundlig genomgång av bilen – och får en trevlig upplevelse med en pigg men bränslesnål crossover.

Puma gör comeback som namn, men i ny tappning och laddad med ny teknik. Visst, den är byggd på Fiestas plattform, men har fått en egen identitet som crossover.
Crossover-segmentet växer snabbt – folk vill uppenbarligen sitta högt – och konkurrensen om kunderna börjar bli riktigt hård. Att lyckas i det här getingboet kräver att man gör en bil som är snygg, rolig att köra, praktisk och ekonomisk. Men det börjar bli allt svårare för motorjournalister att bedöma skillnaderna mellan alltmer högteknologiska bilar som slåss om köparnas gunst. TiIllverkarna ”lånar” de största succékoncepten av varann, paketerar lite annorlunda, men i slutändan är bilarna ungefär lika kompetenta. Ofta avgör varumärket på grillen – eller ett fördelaktigt kampanjpris.

Ford vet att de kommer in ganska sent in i matchen mot succé-crossovers som Kia Stonic, VW T-Cross och Renault Captur. Kanske är det därför Ford ansträngt sig extra mycket för att skapa en bil som ska kunna bocka av de flesta behov som vi bilköpare har:
Körglädje: Ja, även med en trecylindrig 1-litersmotor känns bilen pigg.
Bränslenål: Ja, med mildhybriden pressas förbrukningen ner mot 0,5 liter/ milen i blandad körning.
Snygg: Ja, det är den väl?
Praktisk: Ja, och här har de tyska ingenjörerna tänkt till. Läs mer längre ner i texten.

Många har försökt matcha namnet Puma med putslustiga beskrivningar som ”klös i motorn” och ”rivig bil”. Den här texten hoppar över lustigheterna och går rakt på sak: bilen är faktiskt en fullträff.
På bilsalongen i Geneve den 2 mars kommer Årets Bil att utses. Ford Puma är en av kandidaterna, men har i väntan på det stora prestigepriset fått andra utnämningar. Den brittiska bilsajten ”Whatcar?” rankade för några veckor sedan Puman som 2020 års bästa bilköp med motiveringen ”en både stilig och praktisk bil som erbjuder en mix av rolig och ekonomisk körning – en kombination vi inte upplevt på samma sätt hos konkurrenterna”.

På bergsvägar i södra Spanien testar Bytbil och några andra svenska tidningar både 125 hk-Puman och den med lite större 155 hk-motorn.
Ford-teamet har stolt pushat för sin bensinmotor – kallad EcoBoost – med ett 48 voltbatteri för att förbättra effektiviteten och hjälper till vid acceleration i början.  Upp till 50 extra newtonmeter kan plockas fram och bränsleförbrukningen kan därmed kapas med upp till nio procent, menar Ford.
En 1-liters trecylindrig motor ska ju normalt sett inte få garvade motorjournalister att le bakom ratten, men det är faktiskt precis vad Puma lyckas med. Bilen är väldigt direkt i sin styrning – kanske på gränsen till nervös – men med sportläget i så är bergsklättringarna en oväntat angenäm upplevelse. Skillnaden mellan eco- och sportinställningen är påtaglig även om de flesta som kommer att köpa bilen troligen värnar om så lite förbrukning som möjligt. Den här dagen kör vi aggressivt och i långa snirkliga uppförsbackar, men förbrukningen landar ändå på 0,6 liter/ milen. Hela tiden påminner mildhybriden i displayen att den laddar i inbromsningar och hjälper till vid accelerationer.

Puman med 125 hk har än så länge ingen mildhybrid (kommer i juni 2020 till svenska handlare) men  Bytbils testförare – som bor i en tätort med där man inte kommer upp i hög fart – känner att den skulle duga gott i vardagen. I tre cylindrar har Ford lyckats packa in körglädje, och trots att det är en relativt liten crossover finns bra utrymme – dessutom är priset riktigt bra.

En annan sak som Ford-ingenjörerna malligt poängterade med bilen var lastkapaciteten. Jämfört med Fiestan har man lyckats frigöra 164 extra liter i bagageutrymmet (till en maxlast på 456 liter). Skälet är att man skapat en ”megabox” – ett slags hål i lastutrymmets golv på totalt 80 liter. Här kan man lasta mindre trädplantor på våren eller ställa golfutrustningen – och om det blir smutsigt spolar man bara av boxen och låter vattnet rinna bort när man dragit ur pluggen, precis som i diskhon.

Så summa summarum: Puma verkar vara skapad för personer som gillar att packa sin bil full med prylar, men vill lägga pengarna på annat än tanka bensin flera gånger i veckan.

Köpa
++++
En bensinsnål crossover till ett bra pris. I Sverige kommer Puma ST Line X med 155 hk säljas för ca 250 000 kr.

Äga
++++
Ganska låga ägandekostnader när det kommer till skatt, försäkring och service. Det är svårt att sia om värdeminskningen, men bensinsnåla bilar lär vara ganska attraktiva på begagnatmarknaden.

Köra
+++
Oväntat busig crossover trots begränsat antal hästkrafter. Beter sig moget på motorväg och stabilt på slingriga landsortsvägar.

Säkerhet
+++++
Ford Puma är testad av Euro Ncap med högsta betyg. Kan utrustas med säkerhetsutrustning som t ex adaptiv farthållare, filassistans, döda vinkel-varnare, skyltigenkänning, parkeringsassistans.

Miljö
+++
Mildhybrid sänker förbrukningen med upp till nio procent och den trecylindriga motorn är ganska bensinsnål. Enligt WLTP-körcykeln är bränsleförbrukningen 0,54 respektive 0,56 liter per mil.

Komfort
++++
Oväntat komfortabel crossover med låg ljudnivå. Extra plus för avtagbar stolsklädsel, som kan tvättas. Och så finns faktiskt massagesäten.

Utrymmen
++++
Här har Ford-teamen tänkt till och skapat en ”magisk box” på 80 extra liter. Det betyder att crossovern har 456 liters lastkapacitet – imponerande. Med nedfällt baksäte ryms 1216 liter.
Inte ens långa svenskar slår huvudet i taket – och långa ben ryms även i baksätet.

Helheten
++++
Varumärket Ford har kanske inte alltför många fans i Sverige, men med Puman har vi snart en både rolig, ekonomisk och genomtänkt bil på vägarna.

Fakta Ford Puma
Lanseras i Sverige: mitten av mars 2020. Om du vill ha 125 hk-Puma som mildhybrid måste du vänta till juni 2020 på leverans.
Pris i Sverige: ST Line – rekommenderat pris från 229 700 kr, kampanjpris från 219 900 kr. ST Line X rek pris från 250 700 kr.
Garantier: Fem år, eller 10 000 mil.
Motor: Tre cylindrar, 1,0 liter, 125 hk resp 155 hk
Drivning: Tvåhjulsdrift. Sex växlar manuell.
Acceleration 0–100 km/tim: 9,8 sekunder.
Toppfart: 191 km/h.
Koldioxidutsläpp: 132 gram/km (WLTP)
Bensinförbrukning: 5,8 liter/100 km (WLTP)

Lars Östling
lars.ostling@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com