Det finns inga överraskningar i Dacia Duster och den levererar exakt vad den lovar. Men det är tyvärr inte mycket. Vi testar om Duster är tillräckligt bra för priset.
TEXT & FOTO: Jacob Dalby
Det är inte ovanligt att bilmärken lockar med lyx och flärd till ett lågt pris. Men ofta blir du också besviken, för när du kommer in under ”skinnet” på bilen är det långt ifrån lyx.
Med Dacia Duster är det precis tvärtom. Den måste vara billig och den behöver inte bevisa något eller försöka vara något den inte är. Duster är ”no nonsense” i bilformat – och det älskar vi den för.
För att göra Duster så billig som möjligt har de använt begagnade bildelar och elektronik som sedan länge har slutat användas i andra bilmodeller, men som fortfarande fungerar. Samtidigt används delarna på ett smart sätt i hela modellutbudet, och alternativen för Duster är få. Allt i namn av lågkostnadsproduktion.
Frågan är dock hur långt man kan sträcka det innan allt blir för gammalt och tråkigt. Och om Dacia faktiskt är billig över huvud taget? Vi har kört både bensin- och dieselversionen för att ta reda på svaret.
Gammal plattform
Dacia Duster är inne på sin andra generation och lanserades 2017. Plattformen är dock återanvänd från förra generationens Duster, som i sin tur är hämtad från en flera generationer gammal Renault Clio. Det vill säga en ganska gammal plattform.
Tyvärr innebär den gamla plattformen att säkerhetsbetyget från Euro NCAP bara är tre stjärnor av fem möjliga – och det är ett betyg från en tid då kraven var mycket lägre än idag. Duster fick sitt betyg bland annat på grund av avsaknaden av automatisk nödbroms och filkörningsassistent.
Den andra generationens Duster uppdaterades relativt lite 2021 med nya lampor och igen 2022 tillsammans med resten av Dacias modellutbud. Det fanns några nya designdetaljer, och även märkets nya logotyp. Och den ser faktiskt ganska bra ut, om du frågar mig.
Enkel men solid kvalitet
Kupén ser också ganska pålitlig ut, och det är precis vad den är. Pålitlig. Den är klädd med den hårdaste plasten. Jag försökte till exempel sätta mina solglasögon på instrumentbrädan i en svag lutning, men de gled ner.
Men du skulle inte förvänta dig något annat i en Duster. Du vet att det är plast. Och eftersom plasten är så hård, utstrålar den lite tålighet. Kanske är det egentligen det som är kodordet för Duster; tålighet. Monteringskvaliteten är felfri och det hela känns enkelt, men också gediget. Jämfört med konkurrenterna känns Duster som om den kommer att hålla mycket, mycket längre.
När det kommer till elektroniken inser man dock verkligen hur billigt producerad den är. Grafiken i infotainmentsystemet ser föråldrad ut och det finns naturligtvis ingen live-data för navigering. Systemet är dock ganska enkelt att använda.
Å andra sidan finns det gott om utrymme för både baksätespassagerare och i bagageutrymmet för priset.
Buller
Naturligtvis är Duster varken en körmaskin eller en raket. Återigen, vem skulle förvänta sig det? Men den styr faktiskt ganska exakt och utan ansträngning. Det finns inga överraskningar här, och detsamma gäller för underredet. Faktum är att Duster är perfekt för stadskörning där olika hinder som trottoarkanter och gupp tacklas fint.
På landsväg funkar den också väldigt fint, och även när vägen svänger är det inte mycket karossrullning. Det finns dock en del hjul- och vindbrus, som bara blir värre i motorvägsfart – mer än hos konkurrenterna.
Motorljud förekommer förstås också, från både bensin- och dieselmotorn. Båda motorerna tar ganska många varv vid 130 km/h. Å andra sidan är det ingen brist på kraft – med undantag för den minsta bensinmotorn med 90 hästkrafter. Och det är ungefär här som saker och ting börjar falla samman för Duster.
90 hästkrafter räcker inte
Det finns tre motorvarianter att välja på för Duster i Storbritannien. Två bensinmotorer med 90 hästkrafter respektive 150 hästkrafter, och sedan en dieselmotor med 115 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Utmaningen är att 90 hästkrafter inte är tillräckligt för Duster. Den är helt enkelt för långsam.
Den lilla bensinmotorn börjar på 214 900 kronor. När allt är lite slitet och motorn är trög, är den plötsligt inte så billig längre. Den billigaste Duster har till och med bara manuell luftkonditionering (ingen klimatanläggning där man ställer in en specifik temperatur) och ingen skärm.
Dacia följer Volvos exempel – sänker toppfarten
De två större motorvarianterna klarar sig betydligt bättre, men här börjar priserna på 270 900 kronor för bensinmotorn på 150 hästkrafter och 264 900 kronor för dieselmotorn på 115 hästkrafter med fyrhjulsdrift.
Om vi bortser från priset och koncentrerar oss på själva bilen, verkar dieselmotorn på pappret vara det självklara valet för Duster. Men verkligheten är att om du inte behöver fyrhjulsdrift och kan nöja dig med 1 200 kg på kroken istället för 1 500 kilo, är bensinmotorn med 150 hästkrafter det rätta valet. Bensinmotorn är något trevligare att leva med i vardagen. Den är inte lika grov.
Samtidigt finns automatlådan bara tillgänglig med den kraftfulla bensinmotorn. Och den fungerar faktiskt riktigt bra med mjuka växlingar. Jag har ännu inte upplevt något felsteg i automatlådan.
Duster är inte tillräckligt bra för priset
Det råder ingen tvekan om att Dacia Duster har mycket som talar för den. Den har sin egen charm, och med stor marginal är det mycket mer körglädje i Duster än i konkurrenten Suzuki Vitara Hybrid, som börjar på 289 900 kronor. Samtidigt är det ett stort nöje att Duster inte försöker lura någon. Den är vad den säger att den är.
Men totalt sett är 214 900 kronor inte tillräckligt billigt för en så gammal design, där allt är lite för irriterande. I varianten för 214 900 kronor är sätet inte höjdjusterbart, den har stålfälgar, manuell luftkonditionering, radio men ingen skärm och om du vill ha den i en annan färg än vit kostar det extra. OCH den är för långsam med 90 hästkrafter.
Det betyder att Duster med en bra motor och bra utrustning börjar på 264 900 kronor. Men det saknas fortfarande en hel del viktig säkerhetsutrustning. Sammantaget är det för mycket pengar för en Duster. Tyvärr är det så.
Fakta: Dacia Duster TCe 90
- Motor: Bensinmotor, 999 cc
- Effekt: 90 hk / 160 Nm
- 0-100: km/h 13,1 sekunder
- Topphastighet: 166 km/h
- Bränsleförbrukning: 18,9 km/l
- Mått (L/V/H): 434/205/162 cm
- Egenvikt: 1 189 kilo
- Dragvikt: 1 200 kilo
- Bagageutrymme: 478 liter