Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

"Symbolpolitiken gör mig ledsen"

Bosse "Bildoktorn" om elbilar, framtidens drivmedel och fega politiker

Elbilar med batterier eller vätgas, diesel med skogsråvara eller HVO?
Vilket bränsle kommer ha minst miljöpåverkan i framtidens bilar?
– Jag är tveksam att vi kan producera så mycket grön el att det räcker för alla elbilar, säger Bosse ”Bildoktorn” Andersson.

Det är hetsiga och förvirrade tider i bilbranschen. EU har satt rejäl press på tillverkarna att skapa bilar som släpper ut mindre CO2. Om tre år får bilar inte släppa ut mer än 95 g CO2 per kilometer i snitt. De flesta bilar ligger just nu långt ifrån det utsläppskravet.
Ingen har väl missat att de flesta biltillverkare jobbat intensivt med att skapa modeller som går på renodlad el, alternativt hybrider där elmotorn klarar runt 50 kilometer på en laddning.
Men samtidigt satsar Hyundaikoncernen i Sydkorea många miljarder på bränslecellstekniken. Om elva år ska 700 000 bränslecells-fordon ha tillverkats och man vill även leverera bränslecellssystem till andra tillverkare av bilar och transportfordon.
Och för någon vecka sen erbjöd Volvo sina miljömedvetna kunder att tanka biodrivmedlet HVO100 i de nyaste dieselmodellerna.

Så vad ska vi konsumenter tro? Vilken bil ska vi köpa i framtiden?
Inte ens Bosse ”Bildoktorn” Andersson kan ge ett handfast, säkert råd.
– Nej, jag är liksom många andra osäker på vilket drivmedel som kommer vara bäst för miljön.
– Symbolpolitiken gör mig förvirrad och ledsen. Jag har genom åren träffat politiker som ärligt sagt ”du vet, den där frågan ger oss inga röster. Och vi måste ju vinna valet”.

Bosse ”Bildoktorn” menar att forskningen kring nya biobränslen är oerhört spännande och att utvecklingen tagit stora språng framåt de senaste åren.
– Ja, det är massor av olika biobränslen på gång…man kan snart göra bränsle av de flesta slaggprodukter.
– Men det känns som att politiker inte vågar satsa pengar i nya fabriker och forskning om det betyder att de riskerar förlora makten. Och vilka privata aktörer vågar satsa miljarder på alternativa bränslen när politiker plötsligt pekar ut en annan kompassriktning?

Vad tror du om elbilarnas utveckling?
– Jag känner stor tveksamhet. För det första: hur mycket grön el kan vi egentligen producera för att det ska räcka till alla elbilar? Och för det andra: vi måste hitta nya sorters batterier för att det ska räcka till elbilar och det har vi ännu inte, säger Bosse ”Bildoktorn”.
– Och om vi tittar på övriga Europa undrar man ju vilken typ av el som ska ladda elbilar. Om det är kolkraft så skjuter vi ju oss i foten.
– Är det verkligen bäst på lång sikt att ha kolkraftverk och elbilar än bränslesnåla dieselbilar?

Vad tror du om vätgas som framtidens drivmedel?
– Jag vill se hur man löser tillverkningen av vätgas utan att göra av med en massa energi. Vätgas är dessutom lurigt att hantera och läcker lätt ur tanken.
– När jag gjorde min utbildning till armétekniker 1972 sa en forskare att ”om tio år har vi löst alla problem med vätgas”. Och tio år senare sa man samma sak, ”vänta tio år till”. Nu har vi väntat ganska länge…

Bosse Bildoktorn menar att HVO (hydrerade vegetabiliska oljor) är en av de intressanta lösningarna:
– Jag hoppas och tror att vi är på väg mot allbränslemotorer. På laboratorier är man på väg att skapa motorer som kan växla mellan tvåtakt och fyrtakt och gå på alla möjliga bränslen.
– För 120 år sen hade vi fordon som gick på elektricitet och en massa konstiga saker. Nu står vi i samma läge – och ingen vet egentligen säkert vad som är bäst om 50 år framåt, avslutar Bosse ”Bildoktorn”.

 

 

Snabbfakta Bosse ”Bildoktorn” Andersson
Född 3 april 1953 i Sävsjö. Programledare, bilmekaniker, lärare, författare och föredragshållare. Mest känd som Bosse Bildoktorn från Sveriges Televisions TV-program med samma namn, sänt 2003-2005.
Radioprogrammet Fråga bildoktorn sänds fortfarande.

Fakta bränslecell:
En bränslecell är en energiomvandlare som på ett effektivt sätt kan användas för att göra om vätgasens kemiska energi till elektricitet.
Restprodukten är rent vatten och det bildas också värme i processen som kan tas om hand. Verkningsgraden hos en bränslecell är hög, vilket gör att den ofta kan kompensera för den energiförlust som uppstår då vätgasen tillverkas.
En bränslecell producerar cirka 0,7 volt. För att få en högre spänning kombineras många separata bränsleceller i en ”stack”.

Fakta HVO100:
Namnet HVO står för hydrerade vegetabiliska oljor, även om all råvara inte alltid är vegetabilisk. I HVO100 består drivmedlet till 100% består av HVO och släpper ut ungefär 90 procent mindre CO2 än vanlig diesel.

Fakta elektrisk motor:
Batteriet i elbilen laddas med el från kraftnätet. Batteriet är stort och väger ofta mellan 200 och 500 kg, men eftersom elbilar saknar andra tunga komponenter såsom, förbränningsmotor, växellåda och bränsletank med bränslet, blir skillnaden inte så stor. Batteriutvecklingen går också fort fram vilket gör att räckvidden ökar rejält utan att batterierna blir större eller mycket tyngre.
De flesta modeller som nu säljs i Sverige har en räckvidd (tillverkarens uppgifter enligt NEDC) på 20–28 mil. Men utvecklingen går mot allt längre räckvidd och två modeller har redan passerat 40 mil, Renault Zoe och Tesla.

Fakta laddhybrid:
Laddhybriden kallas även plug-in-hybrid och har två motorer: en förbränningsmotor och en elmotor. Laddhybider har precis som elbilar ett batteri som kan laddas från elnätet, men batteriet räcker inte lika långt som det i de renodlade elbilarna. Laddhybrider tankas därutöver med bensin eller i några fall diesel. I framtiden förväntas även laddhybrider som kan köra på förnybara drivmedel.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com