“Från Bertha Benz till Elon Musk”.
Det är arbetsnamnet på de fem böcker Bosse ”Bildoktorn” Andersson nu skriver om bilens historia tillsammans med sin fru.
– En ofta förutfattad åsikt är väl “Jaha, en bilbok? Jag är inte intresserad av bilar”. Men det är så många intressanta människoöden i bilens historia, säger han.
Tidigare i somras skrev Bytbil om Bosse “Bildoktorn” Anderssons drömprojekt med att bygga sin egen sportbil. Det har han nu äntligen tid och pengar till efter alla år i rutan.
Förutom detta projekt har han sedan pensionen varit konferencier på olika företags- och bilträffar. Men efter att corona slog till har alla arrangemang blivit inställda.
Då föreslog hans hustru Monica ett annat projekt som biltokige Bosse inte kunde säga nej till.
– Hon kom med den utmärkta idén om att skriva böcker om bilens historia. Det är ett lika roligt som att bygga sportvagnen, säger Bosse Andersson.
– Jag är ju pensionär nu, så tiden finns.
Totalt ska det bli fem böcker om bilens historia. De ska ta avstamp i 1800-talet och sedan gå igenom olika viktiga tidsepoker för bilens framfart.
Arbetsnamnet lyder: “Från Bertha Benz till Elon Musk” och böckerna skriver han ihop med frun.
– Monica har skrivit det första kapitlet. Bertha var den första människan som körde en längre biltur 1888. Hon körde över tio mil till föräldrarna hemma i Tyskland och tömde apoteken på bensin. På vägen tillbaka hade hon en hel lista på förbättringar om vad man kunde göra med bilen.
För Bosse är det viktigt att få fram budskapet med böckerna. De ska nödvändigtvis inte bara tilltala tvättäkta bilnördar som honom själv.
– En ofta förutfattad åsikt är väl “Jaha, en bilbok? Jag är inte intresserad av bilar”. Men det är så många intressanta människoöden i bilens historia och vi försöker lyfta fram människorna som på något sätt har påverkat.
Mycket information och många historier har han redan i huvudet. Men det hör förstås en bokprocess till att nu dubbelkolla om det faktiskt var som han trodde. Detta har han ju vid det här laget en vana av. Genom åren har han publicerat en mängd böcker, där “Fixa bilen med Bosse Bildoktorn” från 2015 är den senaste.
Själv fascineras han av flera olika epoker. Bosse nämner de pansarbeklädda Rolls-Royce-bilarna som användes under första världskriget som ett exempel.
– Kan du tänka dig att ta en lyxbil idag och sätta en kulspruta på den och använda i krig? Sen efter kriget togs de tillbaka till England, man bytte karossen och sen användes de som vanliga bilar igen.
En annan favoritepok för honom var Formel 1 efter andra världskrigets slut.
– En Lotus var en Lotus och en Ferrari var en Ferrari. Nu heter de saker som “Red Bull” och alla gör likadant. Men på den tiden kunde konstruktörer komma med egna idéer med dubbla hjul och ja, you name it. Den perioden var rent tekniskt väldigt intressant, säger han.
Samtidigt konstaterar Bosse att vi nu är tillbaka i en tid när det händer hemskt mycket på bilfronten. Han åsyftar då omställningen till elektrifierade fordon.
Vad tror du om framtiden för bilar?
– Det där vet man aldrig. Men i sista boken ska vi kolla i spåkulan. När man läser artiklar från 50-talet pratades det ju om att vi skulle ha flygande bilar år 2000. Men ingen hade en enda tanke på internet. Vi kan egentligen aldrig veta vad som händer.
Förhoppningen är att ha den första boken klar i år. Just nu har han kontakt med olika förlag om vilka som potentiellt ska kunna ge ut böckerna.