När Skoda ersätter Yeti gör de en helomvändning. Skoda Karoq tar ett traditionellt suv-spår och lånar linjer från familjen.
Biltillverkarna kan inte ha det lätt när de ska hitta på nya modellnamn. Visst kan man göra det enkelt för sig, som Volvo: en bokstav för karossformen, och så ett tvåställigt nummer för storleken.
Andra försöker trycka in värden i namnen, som Mitsubishi Carisma (som saknade karisma) eller Daihatsu Applause (som ingen klappade för). Det slår lätt tillbaka när lögnen är alltför uppenbar.
Några försöker hitta på egna ord. Renault Kadjar vet ingen vad det betyder, inte heller vad Bentley Bentayga står för. Okej, det finns förklaringar, men bara så långsökta att de helt saknar koppling till någonting påtagligt.
Så också med Skoda Karoq. Precis som med storebror Kodiaq har namnet lånats från Alaska, i det här fallet från Alutiiqernas ord för bil och pil: kaa’raq respektive ruq. Skoda kokade ihop de båda orden och resultatet, tja, Karoq. Smakar antagligen som kyckling.
Skoda Karoq är inte bara lillebror till Kodiaq, utan också ersättare till den lite udda skåpsuven Yeti i ett drag som verkar vettigt. Skoda Yeti (döpt efter ett snömonster) var en kul filur men formgivningen uppskattades inte av alla.
I stället är Karoq stöpt i precis samma form som alla andra suvar från Volkswagenkoncernen och sticker inte ut en millimeter från mittfåran. Än så länge får vi bara se den i maskerad form, men linjerna framträder tämligen tydligt ändå: precis så där lagom Svenssonvänliga som man kan förvänta sig.
Under skalet är Skoda Karoq ännu en variant på Volkswagens eviga MQB-tema, en klon på Volkswagen Tiguan (vad nu det namnet betyder) och kommer att erbjudas med bensin- och dieselmotorer på mellan 115 och 190 hästkrafter. Fyrhjulsdrift kommer att erbjudas, men inte till alla varianter.
Och även om Karoq kan låta som en krock är det i alla fall bättre än alla tiders bottennapp: Suzuki Every Joypop Turbo. Tack, Skoda, för att ni faktiskt funderade en stund längre än japanerna.