Skattechocken på etanol är nu bara 11 månader bort. Regeringen har ännu inte lyckats få till en lösning med EU. Den nya skatten innebär att en liter etanol kommer att kosta över 20 kr.
– Vi har nyligen träffat berörda EU-kommissionärer och driver på hårt för att få behålla ett undantag om skattebefrielse på livsmedelsbaserade drivmedel, säger finansminister Magdalena Andersson (s).
Som BytBil tidigare har rapporterat om hotar en skattechock på biodrivmedel som etanol och HVO100 vid nyår i år.
Sverige har haft ett undantag från EU-reglerna om skatt på biobränslen, vid årsskiftet 2020/2021 försvinner skattebefrielsen och ännu så länge har regeringen inte lyckats få till stånd en ny överenskommelse med EU-kommissionen.
Konsekvensen är att biodrivmedel som etanol och HVO får en chockhöjd energi- och koldioxidskatt då de ska beskattas på samma sätt som fossila drivmedel.
För en liter etanol kan det innebära en höjning med cirka 8 kronor, till över 20 kr litern. Bilarna drar dessutom 20-50 procent mer etanol, så milkostnaden börjar närma sig 30 kr. Även miljödieseln HVO verkar drabbas av chockhöjningen. Om HVO100 beskattas som vanlig diesel blir priset vid pump cirka 27 kr.
Få eller ingen bilägare kommer att ha råd att tanka etanol eller HVO100 efter skattechocken. Följden är att Sverige får svårare att klara sina klimatmål. Många bussbolag i Sverige har dessutom satsat miljardbelopp på att köpa in etanoldrivna bussar som blir extremt dyra att köra med.
Vänsterpartiets klimatpolitiske talesman Jens Holm hade i dag en interpellationsdebatt med finansminister Magdalena Andersson. Finansministern höll med Jens Holm i det mesta men gav gå raka svar om hur EU-kommissionen ställer sig till Sverige försök att slippa en chockhöjning av skatten på biodrivmedel. .
– Klockan tickar verkligen, det är i år det här avgörs, om vi inte får ett undantag då blir det en skattechock helt enkelt, det gör det omöjligt att köra på förnybara drivmedel, sade Jens Holm i debatten.
Magdalena Andersson underströk att hon höll med, men kunde ge få konkreta uppgifter om hur de ansvariga kommissionärerna i Bryssel ställer sig.
– Jag har tagit upp den här frågan och jag har tagit upp det med de nya kommissionärerna , 100 procent av gångerna jag har träffat dem har jag tagit upp frågan, sade Magdalena Andersson.
Det som försvårar skatteundantaget är att det både står i konflikt med EU:s motstånd till livsmedelsbaserade drivmedel och det föråldrade energiskattedirektivet.
– Flera olika delar i EU:s regelverk behöver förändras, sade Magdalena Andersson.