Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Så vinterkör du på rätt sätt

Snö och halt väglag en utmaning för många bilister

I dagar som dessa, när vintern stormat in över stora delar av landet, kan trafiken tjockna till ordentligt. Så här gör du för att undvika dikeskörningar.

I skrivande stund vräker snön ner över stora delar av landet och SMHI har utfärdat en varning för stora delar av Östersjökusten, Skåne och Bohuslän. Busstrafiken är inställd på många håll och då gäller det inte bara att bilen startar, utan också att den tar dig hela vägen fram till målet utan att fastna eller fara i diket.

Först och främst bör du naturligtvis försäkra dig om att du har satt på vinterdäcken och att de inte är alltför gamla. Vinterdäck innehåller ofta gummisorter som är mer känsliga för åldrande än många sommardäck och därför kan gamla däck ha hårdnat till en gräns då de inte längre erbjuder acceptabelt grepp.

Dubbdäck är framför allt fördelaktigt vid körning på is.

Dubbdäck är framför allt fördelaktigt vid körning på blankis.

Borsta bort snön från bilen – snömängder som lossnar från bilen ute i trafiken är att betrakta som undermåligt säkrad last och kan bötfällas om den utgör en fara för andra – och skrapa rutor och strålkastare så att du både ser och syns ordentligt. Sparka också bort snön från skorna innan du sätter dig bakom ratten, du vill inte halka av pedalerna.

Värm upp bilen på rätt sätt. Att låta en iskall motor stå och knattra på tomgång kan göra mer skada än nytta, eftersom den feta bensinblandningen vid kallstart kan skölja bort smörjfilmen från insidan av cylindrarna. En motorvärmare löser förstås det problemet, annars kan det vara bra att ge motorn lite belastning för att den snabbt ska nå arbetstemperatur.

Om du har för glykol i kylaren kan du drabbas av isproppar i kylsystemet, vilket paradoxalt nog kan få motorn att koka i svinkyla. Fråga mig inte hur jag vet. Om du är osäker finns både rätt sorts glykol och verktyg för att mäta kylarvätskans fryspunkt hos närmaste biltillbehörsbutik.

När du väl har kommit i väg ska du inte stressa. Ta det lugnt, visa hänsyn och anpassa hastigheten efter väglaget. Ännu viktigare är att du måste ge dig själv tid att reagera på faror på ett sätt som inte försätter dig i en besvärlig situation. Halt väglag kräver försiktigare handlag med ratt och pedaler. Därför ska du hålla avståndet till allting du kan köra in i, framför allt framförvarande fordon. Är du för plötslig på bromspedalen kan fysikens lagar straffa dig.

Kör med låga varvtal på hög växel, så att motorn inte vill spinna mot underlaget. Om du kör automatväxlat, lägg i vinterläget. Lite inte heller alltför blint på alla elektroniska hängslen och livremmar din bil är utrustad med. De låsningsfria bromsarnas mätprober kan få tuppjuck när de är fyllda med snömodd, eller så kan systemet bli förvirrat när olika däck har olika grepp runt om på bilen. Oavsett det, ska du bromsa i så raka linjer som möjligt.

Antispinnsystem kan hindra dig från att komma iväg, det kan vara läge i så fall att koppla ur det. Gasa dock inte för mycket så att du bara gräver ner drivhjulen i stället för att komma i väg. Ta det lugnt och starta från stillastående med låga varvtal och försiktigt gaspådrag.

Väl uppe i fart finns det skillnader på hur du ska bete dig beroende på bil. Framhjulsdrivna bilar kan vara svåra att få att styra in. Då kan det hjälpa att släppa på gasen för att få bilen att gå dit du vill i stället för att ploga rakt fram. En bakhjulsdriven bil som inte vill svänga kan du tvingar runt med en dutt på gasen, följt av gasuppsläpp. Fyrhjulsdrivet? Behöver lite stödgas.

Eller så drar du helt enkelt i handbromsspaken.

Eller så drar du helt enkelt i handbromsspaken.

Om det är bakvagnen som opåkallat och ovälkommet kliver utanför spåret kan du antingen koppla ur, eller försöka gasa lite försiktigt och styra emot – oavsett drivning. Du ser, det är nu du behöver det där avståndet till framförvarande fordon.

Känner du dig osäker kan du träna. Lägg på friska däck och ge dig ut och kör någonstans där väglag och trafik tillåter lite oväntade utflykter. De erfarenheter du kommer att få kan rädda både lack och liv den dag det verkligen gäller. Dessutom finns knappt någon roligare sysselsättning än att kontrollerat sladda omkring när det är halt.

Nästa steg är att anmäla sig till iskörning och vässa runt någon plogad bana på sjöis i högsta möjliga hastighet. Men då kanske vi pratar överkurs.

Foto: kyn_chung/Flickr, Fredrik Sundvall/FotoINorr.se/Wiki Commons,
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com