Miljöpartiet kräver ett totalförbud för fossila bränslen och diesel- och bensinbilar om elva år.
Men EU-lagar sätter stopp för förslaget. Nu vill klimatminister Isabella Lövin få EU-kommissionen med sig på ett förbud.
– Vi måste få ned de fossila utsläppen och då är det självklart att vi inte kan fortsätta planera för ökad försäljning av fossildrivna bilar, säger Lövin till Dagens Industri.
Om några veckor är det val till EU-parlamentet. Nu går miljöpartiet ut och presenterar sin strategi för hur de ska få med sig EU på ett totalförbud för att sälja fossilt bränsle samt bensin- och dieselbilar om elva år, år 2030. Förbudet av nya diesel- och bensinbilar är redan klubbat via januariavtalet.
Tidigare språkröret Åsa Romson har genomfört en rättsutredning för att se hur förbudet kan genomföras. Det visar sig dock att EU:s handelsregler ställer sig i vägen för ett svenskt förbud, både mot bilar och bränslen.
I en intervju med Dagens Industri berättar nu klimatminister Isabella Lövin hur hon ska få med sig de övriga EU-länderna och EU-kommissionen på det svenska förbudet. Hon anser att det är en viktig signal till biltillverkarna att fossilbilen inte har någon framtid.
– Det är en väldigt viktig politisk signal som land efter land ställer sig bakom. Då hoppas jag att kommissionen kommer att lyssna på det och se till att det blir möjligt att göra detta, säger Lövin till DI.
Hon menar att EU har anslutet sig till Parisavtalet och inte kan planera för ökad försäljning av fossila bilar.
Åsa Romson säger i sin utredning att förbudet av bensin och diesel ska lösas genom en 100-procentig kvotplikt, det vill säga att all bensin och diesel ska ersättas med biobränslen. Enligt Isabella Lövin är det rimligt att bensin och diesel då kan vara borta till 2030.
På sin kongress i helgen antog partiet en motion att ge bidrag till bilägare för att bygga om bensinbilar till etanolbilar.