Förändringar i bonus-malus, tjänstebilsförmånen och även halvledarbrist var tre saker som påverkade bilåret 2021.
Januari och 2022 har precis börjat, men trots detta har de senaste siffrorna från Bil Sweden publicerats.
Under förra året registrerades totalt 300 983 personbilar. Det var en ökning med tre procent jämfört med 2020, trots covid-19, nya förändringar i bonus-malussystemet samt ändringar av förmånsvärdet för tjänstebilar. Redan den första januari avskaffades den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar, ladhybrider och gasbilar gällande tjänstebilar. 1 mars höjdes i sin tur bonusen för elbilar, malusen höjdes och bonusen för laddhybrider sänktes. Dessutom höjdes förmånsskatten för bilförmån 1 juli. Enligt organisationen har det bidragit till en ryckig bilmarknad. Det har även varit brist på bland annat halvledare, vilket har medverkat till leveransproblem.
– Fordonsåret 2021 blev ett ryckigt år, dels för att vi jämför med 2020 som påverkades hårt av pandemiutbrottet, dels för att flera styrmedelsförändringar har genomförts. Därtill hade vi stora produktionsstörningar på grund av halvledarbrist och andra komponenter. Nyregistreringarna av personbilar uppgick enligt preliminära siffror till 300 983 under 2021, en ökning med drygt tre procent jämfört med 2020, säger Mattias Bergman, VD på BIL Sweden.
De laddbara bilarna ökade i sin tur starkt, och stod för 45 procent av nyregistreringarna 2021, jämfört med 32 procent ett år tidigare. Totalt registrerades 135 302 laddbara bilar. Antalet modeller bland de olika biltillverkarna som finns på marknaden ökade rejält under förra året. Enligt Bil Sweden har det medfört att laddbara bilar har blivit ett attraktivt val för större och även fler kundgrupper.
Under 2022 har Bil Sweden som prognos att det ska registreras 325 000 personbilar, varav 60 procent ska vara laddbara, där 34 procent är rena elbilar.