Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Så luras du av bilfirman: "Solkar ner ryktet"

"Det är allvarligt att aktörer i bilbranschen struntar i sina skyldigheter"

Större
Stäng
  • Carl-Erik Stjernvall, konsumentrådgivare på Riksförbundet M Sverige.
    Carl-Erik Stjernvall, konsumentrådgivare på Riksförbundet M Sverige.
  • Carl-Erik Stjernvall, konsumentrådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Ofta omfattas bilen av försäkringar, garantier och reklamationsrätt.

Ändå försöker oseriösa bilfirmor luras genom att neka kunden vad den har rätt till, varnar Riksförbundet M Sverige.

– Det solkar ner ryktet för alla bilhandlare och gör att man som bilägare behöver vara mycket bättre påläst, säger Car-Erik Stjernvall, konsumentrådgivare på M Sverige.

För svenska bilägare råder det ett relativt starkt konsumentskydd där bilen ofta omfattas av garantier, försäkringar och reklamationsrätt.

Ett problem för många svenska konsumenter är att mindre seriösa bilfirmor, som pressas av ökade krav på lönsamhet, helt enkelt försöker att lura sina kunder.

– Bilfirmor försöker neka konsumenten det man har lagstadgad rätt till, trots att de både har juridiskt regelverk och branschpraxis att rätta sig efter, säger M Sveriges konsumentrådgivare Carl-Erik Stjernvall.

”Så är lagen”

Vet man som bilägare om sina rättigheter har man större chans att spara pengar på utgifter som bilhandlaren eller bilverkstan egentligen ska ansvara för.

Ett vanligt exempel är rätten till lånebil vid en garantireparation eller vid avhjälpande av ett köprättsligt fel enligt konsumentköplagen.

– Kräv alltid en lånebil vid garantireparationen. Om säljaren ansvarar för felet på en vara ska avhjälpandet ske utan kostnad eller väsentlig olägenhet för konsumenten, så är lagen.

Hör skräckexempel

Även om det inte står ordagrant i lagboken att bilhandlare ska erbjuda just lånebil i dessa fall innebär det ofta just en ”väsentlig olägenhet” att inte kunna nyttja sin bil, när det ska köras till jobbet, hämtas barn och så vidare. Och det är inte i alla fall som kollektivtrafik kan stävja det heller.

Enligt M Sverige är det bilfirmans ansvar att ordna med alternativa transporter och det ska inte falla på konsumenten.

– Skräckexempel vi hör är att konsumenter som köpt en ny bil för hundratusentals kronor uppmanas ta bussen från verkstaden, blir instruerade att be en kompis skjutsa dem eller ta ut en hyrbil genom sin försäkring, säger Carl-Erik Stjernvall.

Det går också att kräva ersättning för kostnaden att ta sig till och från verkstaden. Dock handlar det ofta här om mindre belopp.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com