Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Rekordlåga utsläpp från nya personbilar

Större
Stäng
  • Utsläppen från nya personbilar har aldrig varit så låga som förra året. Foto: Pixabay
    Utsläppen från nya personbilar har aldrig varit så låga som förra året. Foto: Pixabay
  • Utsläppen från nya personbilar har aldrig varit så låga som förra året. Foto: Pixabay

Nya statistik visar att nya personbilar aldrig har släppt ut så lite koldioxid som förra året.

Under förra året registrerades nästan 300 000 personbilar i Sverige, vilket är den lägsta siffran sedan 2013. Även om antalet nyregistrerade bilar minskade, minskade också det genomsnittliga koldioxidutsläppen med 21 procent, från 111,7 g/km, till 88,3 g/km.

Antalet nyregistrerade elbilar är en förklaring, men delar man upp utsläppen från de olika bränslena, finns det även en minskning på alla bränslen. De bensindrivna bilarnas utsläpp minskade från 146,85 till 139,86 g/km, dieselbilarna från 165 till 159,81 g/km. De dieseldrivna laddhybriderna minskade från 36,24 till 35,18 g/km, och de bensindrivna dito minskade från 41,39 till 38,10 g/km.

– Den huvudsakliga förklaringen till minskningen är genomslaget av elbilar på bred front. Antalet rena elbilar som kom ut i trafiken under 2021 är mer än dubbelt så många som under året innan. Samtidigt sjunker de genomsnittliga utsläppen oavsett drivmedel vilket också är positivt, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Statistiken bygger på de uppgifter som biltillverkare rapporterar in till Transportstyrelsen i samband med att bilarna registreras i vägtrafikregistret. Sedan två år tillbaka ska utsläppsvärdena bygga på testcykeln WLTP. Den ska motsvara en mer realistisk körstil än tidigare körcykeln NEDC. Generellt är utsläppsvärdena från WLTP högre än NEDC. Dock har WLTP på sistone fått kritik för att ha underdrivit utsläppen, särskilt hos laddhybriderna.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS