BytBil.com kan avslöja den positiva klimatnyheten som visar att koldioxidutsläppen från nya bilar i Sverige har minskat med 25 procent på ett år.
Orsaken är att antalet nya laddbara bilar har dubblerats jämfört med 2019 samtidigt som försäljningen av törstiga bensin- och dieselbilar rasat till hälften.
– Det är mycket positivt! Det visar att satsningen på att göra elbilar, gasbilar och hybrider billigare ger effekt, säger miljöminister Isabella Lövin till BytBil.
Nu börjar bonus-malus-systemet att på allvar ge en positiv klimateffekt på de nysålda bilarna i Sverige. Vid nyår skärptes skatterna på bensin- och dieselbilar genom införandet av nya WLTP-normen. Samtidigt höjdes gränsen för klimatbonusbilar till 70 gram per kilometer. Bonus-malus-systemet innebär att du kan få upp till 60 000 i bonus för en elbil, medan en bensin- och dieseldriven suv kan kosta över 10 000 kr i årsskatt första tre åren.
De nya bilskatterna har redan gett en rejäl effekt på nybilsförsäljningen i Sverige – och klimatsmartare bilar ökar nu kraftigt. BytBil kan genom nya beräkningar av försäljningsstatistiken från Bil Sweden avslöja att den genomsnittliga nya bilen på ett år har gått från att släppa ut cirka 128 gram CO2 per km till cirka 101 gram per km. Det innebär att varje ny bil i genomsnitt släpper ut cirka 25 procent mindre koldioxid än för ett år sedan.
– Det är mycket positivt! Det visar att satsningen på att göra elbilar, gasbilar och hybrider billigare ger effekt. Ska vi klara klimatkrisen kommer det vara avgörande att vi lämnar fossilberoendet i backspegeln. Men absolut kan vi bli ännu bättre. Vi både kan och ska bli bättre. Vi kommer se över hur vi ytterligare kan stärka och förenkla bonus-malus så att vi får ut ännu fler elbilar och lågutsläppande bilar på vägarna, säger Isabella Lövin.
Anledningen till att utsläppen minskar så snabbt är att laddbara bilar på ett år har ökat med 92 procent. I januari i år såldes 1225 elbilar och 3928 laddhybrider. Samtidigt halverades försäljningen av törstiga bensin- och dieselbilar som släpper ut mer än 140 gram CO2 per km till 2990 bilar. Den allra mest sålda laddhybriden i januari var Volkswagen Passat GTE och den mest sålda elbilen var Kia e-Niro. Laddhybrider ökar sju gånger snabbare än elbilar, så där har Sverige en bit kvar till Norge.
Laddhybrider ökar 150%, men elbilar bara 20%, hur får vi fler att köpa en elbil?
– Det är två saker: att fler bilmärken kommer med rena elbilar i de lägre prisklasserna, och att utbyggnaden av laddinfrastruktur fortsätter och täcker de vita fläckar som fortfarande finns i landet, något som regeringen kommer att genomföra. Det ska vara lätt och lönsamt att köra elbil. Från regeringens sida ger vi nu stöd på 60 000 kronor vid köp av elbil, vi ger också stöd för att installera en laddpunkt i hemmet och för att sätta upp solceller på taket. Med en sån paketlösning kan man köra på egenproducerad el och plötsligt blir bilen väldigt billig i drift, säger Isabella Lövin.
Så har vi räknat
Genom att multiplicera Bil Swedens statistik för försäljningen av bilar inom olika CO2-intervaller och jämföra de genomsnittliga utsläppen per kategori med förra året är minskningen i CO2-utsläpp 25 procent. För kategorin bilar som släpper ut 140 gram eller mer har vi gjort antagandet att en snittsiffran för utsläppen är 200 gram per kilometer. För kategorin bilar som släpper ut högst 60 gram per kilometer har vi brutit ut elbilar och gett dem ett nollutsläpp. För laddhybrider har vi använt genomsnittssiffran 32 g/km i kalkylen som är CO2-utsläppet för den mest sålda laddhybriden VW Passat GTE.