Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Provtur i nya Jeep Avenger – mycket charm i litet paket

BILTEST/VIDEO: En elsuv helt utformad för den europeiska marknaden.

Jeep Avenger är en elbil på bara 408 cm, men den lilla suven rymmer charm, komfort och en mycket bra räckvidd. Det kan bli den första stora succén för Jeep i Norden

Text: Morten B. Bek
Foto/video: Morten B. Bek/PR

Jeep Avenger är lika amerikansk som Toscana, Fiat 500 och espresso. Jag måste vänja mig vid att kalla en Jeep för europeisk, eftersom varumärket och historien fortfarande är lika amerikanska som cowboys, hamburgare och vidsträckta områden.

Det finns inget under skalet på Jeeps nya lilla elbil som liknar Wrangler eller Grand Cherokee. Avenger har utvecklats i Italien och är designad med europeiska kunder i fokus. Produktionen sker i Polen, och inte ens motorn har en amerikansk prägel.

Vi européer får äran att köpa den första 100 procent eldrivna Jeepen. Avenger är den minsta Jeepen någonsin, till och med mindre än den kompakta Renegade. Men efter två dagar i Spanien med den här 408 centimeter långa Jeepen, kan jag helhjärtat säga att Avenger är Jeeps bästa bil. Kanske någonsin.

På det amerikanska huvudkontoret i Detroit kan de vara riktigt stolta över att ett internationellt team bestående av italienare, tyskar, norrmän och kineser har gjort den första europeiska Jeepen så lyckad. Den har gott om charm, komfort och räckvidd.

Hur mycket ”riktig” Jeep finns i Avenger?
Det var en överraskning för mig att Avenger, som bygger på samma plattform som många andra av Stellantis modeller, körs med 60 procent orginaldelar från Jeep. Plåtdelar, lampor, inredning och hjul äter upp en stor del av de 60 procenten, men ännu viktigare är att utformningen av till exempel ramar i bilens inre har ändrats.

Jeep-folket, både de i USA och de i Italien, vet att deras märke är en av Stellantis kronjuveler, så när de vill ha något unikt är chansen stor att de får det.

Jeep ville ha kortare överhäng på Avenger, och de ville ha utrymme för en riktigt bra markfrigång. Det är en liten Jeep med framhjulsdrift, men den ska kunna ta sig fram över höga gupp, trottoarkanter och grusvägar med gropiga stenar utan att hamra kraften in i sätena och passagerarna.

En annan kostsam fråga var Jeeps krav på fyrhjulsdrift på en plattform som endast är avsedd för framhjulsdrift. Det kommer inte att bli fyrhjulsdrift i det här skedet, utan blir aktuellt först längre fram i tiden. Den framhjulsdrivna Avenger, som kommer att finnas på marknaden i Norden i augusti har Selec-Terrain-körprogram för (lätt) terrängkörning: Sand, Snow, Mud.

När fyrhjulsdriften kommer ska den att kallas 4XE – precis som Jeeps plug-in hybrider. Det är osannolikt, skulle jag säga, att Avenger kommer att finnas tillgänglig som PHEV eller med en bensinmotor i Norden, så jag är villig att slå vad om att den blir eldriven. Marco Montepoloso, chef för Jeeps produktutveckling i Europa, skrattar bara när jag frågar om Avenger 4XE, så jag lämnar det till senare.

Avenger är utformad som en väldigt liten Jeep som ser ut som en stor Jeep. Avenger är inte, som Renegade, en karikatyrdesign. Robustheten hos en Grand Cherokee har smittat av sig på Avenger och naturligtvis finns det en sjublockig grill. Det finns även små överraskningar (Easter Eggs, kallar Jeep dem) överallt. Till exempel sitter en pojke med en stjärnkikare, gjord som en mörk profilritning, i vindrutan och tittar ut i världen.

I det nedre luftintaget sitter ett emblem som ser ut som grillen på den ursprungliga Willy’s Jeep. Det funkar, eftersom jag uppfattar en Jeep som en bil som alltid är på äventyr och en bil som inte ska tas på så fruktansvärt stort allvar.

Hur många hästkrafter och hur starkt batteri?
Precis som den moderniserade DS 3 ligger Avenger ett steg före modeller som Opel Mokka-e och Citroën Ë-C4. Jeep använder en ny variant av den gemensamma plattformen med en 156 hk stark elmotor och ett 54 kWh-batteri. Nyare teknik innebär högre effektivitet, och enbart batteriet och elmotorn gör bilen 17 procent mer ekonomisk än om den hade haft den gamla drivlinan på 136 hk.

Jeep Avenger ser allt annat än aerodynamisk ut, men Jeep har använt sig av de breda kofångarna och den utbuktning som finns i motorhuven, för att inte tala om den släta fronten, för att låta vinden passera försiktigt över bilen. Ett cW-värde på nästan 0,34 förklarar i sig inte så mycket, men jämfört med de 0,20-0,23 som sedaner från Tesla, Hyundai och Mercedes glider fram med är det högt.

I klassen för små suvar är det väldigt bra, förklarar Jeep. Tillsammans med motorns växling och däck med lågt rullmotstånd har de, i en fiktiv bil, filtrerat bort ytterligare åtta procent ineffektivitet. Det finns ingen Avenger med andra däck, annan växellåda eller sämre aerodynamik, så jämförelsen är ett fritt spelrum för Jeep.

Hur långt kan Avenger köra på en laddning?
Det som däremot går att jämföra med är Mokka-e och Peugeot E-2008, även om det inte är så lätt. E-2008 har exakt samma förbrukning på 15,9 kWh per 100 kilometer som de förväntat mest populära Avenger-versionerna. Avengers batteri är bara 4 kWh större, och matematiken har en del okända faktorer. 395 kilometers räckvidd i Avenger och 340 kilometers räckvidd i E-2008 – trots identisk WLTP-förbrukning.

Förklaringen ligger i något som de flesta konsumenter inte har någon chans att inse. Jeep-folket talar om en förbrukning på 12,5 kWh/100 kilometer, och det är siffran utan den effektförlust som uppstår när bilen laddas.

Men jag känner ingen som talar om laddningsförluster, och jag har en stark föreställning om att folk i stället tittar på hur långt man kan åka på en laddning. Hur många kilometer man kommer och hur mycket förbrukning det är på körningen, inte i laddaren.

Visserligen är detta ett mer eller mindre universellt problem inom bilindustrin, men Jeep och resten av Stellantis bör hålla sig långt borta från att annonsera, än mindre prata högt, om att endast 12,5 kWh förbrukas per 100 kilometer. Under min provkörning är det mycket högre, bergskörning har skulden, men jag gissar att en realistisk räckvidd i varmt sommarväder skulle kunna vara 300-350 kilometer.

Hur är Jeep Avenger att köra?
Jag ska vara ärlig och säga att jag inte vet hur många procent skillnad i delar det är mellan Citroën Ë-C4 och Opel Mokka-e, för att ta två exempel som bygger på samma plattform som Avenger. De ligger verkligen inte långt ifrån varandra när det gäller körbeteende.

Avenger ger mig intrycket av att vara en nyare bil än de andra två. Den har mer kompletta köregenskaper. Den har en elastisk styrning utan krusiduller men också utan återkoppling, och dess främsta styrkor är fjädringskomfort och bullernivåer. Med 200 millimeter markfrigång skulle den kunna vara mjukare, men det är den inte. Den är stabil, men samtidigt kan den verkligen hantera stora gropar och envisa gupp utan att fjädringen överför mycket av det till passagerarna.

Med körinställningar för lätt terrängkörning anpassar sig ESC och kraftfördelning till grusvägar eller snö, för att ta några exempel, och med alla svarta skyddspaneler runt hela karossen undviks skador, inte bara vid fantasifull terrängkörning, utan även i stadsdjungeln.

För att jämföra med en större och dyrare bil hoppade jag nästan direkt in i Avenger från en dieselmotoriserad Ford Kuga EcoBlue som jag hade hyrt i Spanien. Avenger lider inte ens i närheten av samma kabinljud och fjädringskomforten är flera klasser över Kuga.

Hur är kupén?
Robust, funktionell och med lite flärd är den korta beskrivningen av en interiör med många fina detaljer. Den hårda plasten är dominerande, men den är också bergfast och det är riktigt fin hårdplast. Ju dyrare Avenger desto mer färgglad är den. Basmodellen är svart i svart, mellanmodellen är kryddad med en grå instrumentbräda och den dyraste versionen har lädersäten med gula sömmar och en gul instrumentbräda.

Man har tänkt på förvaringsutrymmet i en utsträckning som är ovanlig i mini-suv-klassen. Det finns ett väldigt stort fack med en magnetisk persienn i mittkonsolen och på mellandäcket i instrumentpanelen finns ett stort och öppet fack med en avtagbar gummimatta. Eftersom det inte finns någon stor växelväljare, utan istället en rad separata knappar för P, R, N och D (och B för Brake med extra regenerering) kan man gå loss när det kommer till att förbvara småsaker i kupén.

Jeep har demokratiserat infotainmentsystemet så att alla utrustningsnivåer har samma fina 10,25-tums pekskärm med en bra menystruktur. Luftkonditioneringen har egna knappar men kan också styras via skärmen.

Jeep säljer sin nya mini-suv som en bil för alltifrån äventyr till familjeliv, men man ska inte ta familjen för bokstavligt. De säger att den har plats för fem vuxna. Jag vet inte hur små alla vuxna är på Jeep, men man kan inte klämma in mer än två vuxna i baksätet, och de har inte mer än bara benutrymme. Så även utan att ha provat det skulle jag tro att en barnstol skulle orsaka problem.

Avenger passar bra för två personer, eller fyra i nödfall, och om du väljer mellannivån Altitude eller går hela vägen till Summit får du nyckellös start, elektrisk baklucka och navigering. En liten lyxbil med cool design. Tyvärr kommer basmodellen utan adaptiv farthållare och utan backkamera, och Avenger finns inte alls med 360-graders kamera. Detta gäller inte bara för användning i terräng utan även för parkering och manövrering i staden.

Hur mycket kostar Avenger?
Basmodellen, Longitude, kostar 469 900 kronor, och Altitude-varianten kostar 494 900 kronor. Summit, med läder och mycket mer, kostar 519 900 kronor.

Det är rimliga priser, och jämfört med de elektriska konkurrenterna i klassen, som främst kommer från Jeeps syskon Citroën, Opel och Peugeot, men även från MG, har den lilla elektriska suven en bra position.

Men Avenger är en liten bil som inte rymmer en familj med full last, och med 156 hk och en räckvidd på 395-400 kilometer slår den inga rekord. Den förnyade VW ID.3 med 204 hk och 426 kilometers räckvidd kostar 479 900 kronor. Och så har vi Tesla som gör narr av alla andra genom att sälja Model 3 för 450 900 kronor. ID.3 och Model 3 har mer utrymme, så de lämpar sig faktiskt för familjer.

Avenger ska säljas på sin charm, sin komfort – och på att den är en Jeep. Den lilla elbilen må vara amerikansk till namnet och född för vida vidder, men den känns europeisk och passar våra trånga städer och smala landsvägar.

Fakta: Jeep Avenger Altitude

Motor & drivlina

  • Motor: Elmotor (fram)
  • Effekt: 156 hk/260 Nm
  • 0-100 km/h: 9 sekunder
  • Toppfart: 150 km/h
  • Förbrukning: 15,9 kWh/100 km
  • Batteristorlek: 54 kWh (51 kWh användbar)
  • Räckvidd: 395 kilometer (Latitude och Summit)
  • Laddningskapacitet: 100 kW

Mått & vikt

  • Mått (L/B/H): 408/178/153 cm
  • Vikt vid körning: 1 661 kg
  • Dragvikt: 0 kg
  • Bagageutrymme: 380 liter

Pris

  • Pris: från 469 900 kronor
  • Privatleasing (engångsbetalning/månadsbetalning): ej angivet
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com