Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Opel presenterar Frontera

Frontera ersätter Crossland och Opel förväntas sätta en relativt låg prislapp på den praktiska modellen – vars lanseringsdatum vi fortfarande väntar på.
TEXT Morten Bek FOTO PR

Crossland, som debuterade 2017 med ett X som efternamn, var en av de första Opel-modellerna som tillverkades av Stellantis-delar, och om man skulle beskriva Crossland med ett ord så skulle det vara ”praktisk”. Den lilla crossovern är rymlig, luftig och lätt att komma in i. Även om design och interiör lämnar en del att önska var, och är fortfarande, Crossland en mycket prisvärd kompakt familjebil. Med några år på nacken får den nu se sin ersättare tillkännages. Crossland-namnet överges, för som redan nämnt heter efterföljaren Frontera, uppkallad efter en grov fyrhjulsdriven bil som Opel sålde mellan 1991 och 2003. Nya Frontera behåller Crosslands praktiska egenskaper på alla sätt, och om de första indikationerna är korrekta kommer priserna återigen att vara rimliga.

Baklucka på Opel Frontera Opel Frontera front

Rykten eller verklighet?

Det finns bilder på Frontera, och det finns information om inredning, bagageutrymme och motortyper, men tyvärr håller Opel allt annat hemligt. Detta lämnar utrymme för en hel del spekulationer och rykten, som vi mer än gärna förmedlar, men tills Opel själva skruvat av locket är de inget annat än just spekulationer och rykten.

Först och främst handlar osäkerheterna om plattformen och den elektriska versionen. Frontera kommer av allt att döma finnas tillgänglig som både bensin- och elbil, och medan det är givet att bensinversionerna kommer att levereras med en 1,2-liters trecylindrig motor, manuell växellåda eller 7-växlad automatisk dubbelkopplingslåda (den senare som hybrid/mild hybrid), är elbilen inte riktigt lika okomplicerad.

Det är troligt att Frontera är baserad på den nya Smart Car-plattformen för prisvärda bilar, som nya Citroën Ë-C3 är den första bilen att använda. Frontera är längre, men har samma boxiga design, och om det visar sig vara den nya plattformen i Ë-C3 är elbilen utrustad med en 113 hk motor och ett 44 kWh batteri, vilket ger den en räckvidd i Ë-C3 på cirka 320 kilometer. Eftersom Frontera är större och något tyngre kommer räckvidden förmodligen att vara något lägre.

Återigen, det här är spekulationer, men det är spekulationer som är rimliga. Opel måste tänka kreativt och förnuftigt för att inte bli överraskade. En prisvärd, rymlig crossover, tillgänglig med eldrift eller med en rimlig bensinmotor är vad Opel behöver.

Ratt och framsäten i bil

Praktisk och med ett stort bagageutrymme

Det är svårt att bara utifrån bilderna se hur stor nya Frontera verkligen är. Den är uppenbarligen något större än Citroën Ë-C3 och den ser ut och känns större än den 421 cm långa Crossland. Bagageutrymmet är verkligen överraskande stort, med en volym på 460 liter med fem säten i bruk och hela 1 600 liter med baksätet borttaget.

Det finns gott om förvaringsutrymme runt om i kupén. Föraren och passageraren har tillgång till ett stort fack under klimatkontrollkonsolen, en rymlig mugghållare, ett fack mellan framsätena – och passageraren har ett stort fack framför sig för småsaker.

orange open frontera framifrån Orange Opel Frontera bakifrån

Opel är stolta över komforten i sina säten, och Frontera har premiär för Intelli-Seat, som är en spricka i framsätena som minskar trycket på svanskotan. Detta bör säkerställa exceptionell komfort på långa resor. Två 10 tums-skärmar utgör instrumentpanel och infotainment, och materialen ser hårda ut, men vi vet inte förrän vi träffar Frontera i verkliga livet. Det är ingännu inte kommunicerat när Frontera når den svenska marknaden.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com