Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Nu ökar risken för viltolyckor

75 procent av viltolyckorna är med rådjur

Större
Stäng
  • Montage på rådjur och kraschad bil
    Nu ökar risken för viltolyckor. Foto montage: Pixabay
  • Nu ökar risken för viltolyckor. Foto montage: Pixabay

Nu är hösten här, och det betyder att risken för viltolyckor ökar, speciellt vid vissa tidpunkter.

Nu börjar hösten anlända på riktigt i Sverige, och det betyder kortare dagar och längre nätter. Även risken för och antalet viltolyckor ökar.

Nu vill Nationella Viltolycksrådet uppmärksamma bilister på risken för just viltolyckor. Enligt organisationen så finns det tydliga toppar när flest viltolyckor anmäls till polisen: vid 17–18, och 22-tiden på kvällen.

När det kommer till var olyckorna inträffar, är det ofta i viltrika områden på medelstora vägar som saknar viltstängsel. Cirka 75 procent av olyckorna sker med rådjur. Flest olyckor sker i södra delarna av Sverige där det finns mycket trafik och även mycket vilt.

Om du råkar ut för en viltolycka med rådjur, vildsvin, älg, hjort, björn, varg, järv, lo, utter, mufflonfår, eller örn, är du skyldig att anmäla olyckan till polisen och märka ut platsen. Man ska larma genom att ringa 112. Polisen kan ta hjälp av en eftersöksjägare som söker av och vid behov avlivar viltet, så att det slipper lida.

Nationella Viltolycksrådet ger några tips på hur man ska kunna minska risken för viltolyckor:

Hastigheten påverkar upptäcktsrisken. Sänkt hastighet ökar möjligheten att upptäcka vilt på vägen och även hinna reagera i tid.

Var vaksam och håll ögonen på vägområdet samt sök av vägkanterna med blicken. Var speciellt vaksam i skymning och gryning, samt när landskapet ändras, exempelvis i övergång mellan skog och öppen mark.

Respektera viltvarningsskyltarna, de finns av en anledning.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS