Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Allt fler kör moped – antalet försäkringsskador har nästan dubblerat

De flesta olyckorna inträffar i städerna

Större
Stäng
  • Antalet anmälningar om skador på mopeder som rapporterats till If, har ökat med nästan 91 procent mellan 2018 och 2020. Foto: If.
    Antalet anmälningar om skador på mopeder som rapporterats till If, har ökat med nästan 91 procent mellan 2018 och 2020. Foto: If.
  • Antalet anmälningar om skador på mopeder som rapporterats till If, har ökat med nästan 91 procent mellan 2018 och 2020. Foto: If.

De senaste tio åren har antalet mopeder på våra gator stadigt ökat. Samtidigt har registrerade skor till försäkringsbolagen nästan dubblerats visar nya siffror.

För en tid sedan berättade Bytbil om att Riksförbundet M Sverige uppmanar föräldrar och ungdomar att tänka till innan man köper en mopedbil eftersom de släpper ut en stor mäng med mycket ohälsosamma partiklar. 

Under sommarhalvåret är det många som även använder vanliga mopeder i trafiken. Mopeden kan vara ett bra alternativ till att ta bilen, cykeln, eller att åka kollektivt. Dock är det inte utan risker.  

Enligt statistik inträffar omkring 2 000 skador bland mopedister varje år. Enligt polisrapporterade olyckor, så har under de fem senaste åren, i snitt fem (5,2) mopedister dött per år. Tittar man till de tio senaste åren är snittet i stället 6,1. 

Antalet anmälningar om skador på mopeder som har rapporterats till försäkringsbolaget If, har ökat med nästan 91 procent mellan 2018 och 2020. Den främsta anledningen är att antalet försäkrade mopeder har kraft ökat. Årsskiftet 2019/2020 fanns det 103 071 EU-mopeder i trafik, och 223 871 avställda. De senaste tio åren har antalet registrerade mopeder i trafik ökat med 39 procent visar siffror från Trafikanalys. Även antalet mopedbilarna har tredubblats på tio år.  

LÄS MER: Rekordökning av A-traktorer efter enklare regler

Dock har risken att råka ut för en olycka minskat något sedan 2018 visar Ifs statistik. 

– Fler mopeder på vägarna innebär också fler anmälda skador men vår statistik visar samtidigt att risken för att råka ut för en olycka har minskat något, vilket kan bero på att vi får fler personer med mopedkörkort ute i trafiken, som trots allt fått en utbildning och är bättre förberedda för dagens trafikmiljö, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

De flesta olyckorna med mopeder sker i städerna där bilister har svårt att upptäcka mopedförarna. Därmed är det viktiga att placera sig i bilistens synfält och försöka läsa bilförarens tankar menar If. 

– För den mopedförare som kör i stan så är det viktigt att söka ögonkontakt och att alltid vara beredd på att bromsa eller väja. Bilförare kan även ha svårt att upptäcka en moped som kommer körande bakifrån. Det är extra farligt vid omkörning och vid vänstersväng så var extra vaksam vid dessa trafiksituationer, säger Johan Granholm.

LÄS ÄVEN: Här är regionerna och kommunerna som är bäst på miljövänliga bilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS