Volvo världens sämsta bilmärke, kan det stämma?
Både ja och nej.
Volvo har spottat ur sig modeller i en rasande fart de senaste åren och som Volvoägare kan jag skriva under på att bilarna inte varit felfria de senaste åren.
Men tack och lov rör det sig om många, men väldigt irriterande småfel. De stora haverierna har inte drabbat märket ännu.
Efter att ha avverkat sju fabriksnya Volvobilar på 13 år borde jag vara lite av en expert på märkets kvalitet.
V70N, XC90 I, V50, V70, XC60, XC90 II och XC60 II har alla avverkats som nybilar.
Och utan tvekan var det så att bilarna var mer felfria fram tills att senaste XC90 lanserades på SPA-plattform för några år sedan.
För 10 år sedan var det knappt något krångel alls med nya Volvobilar, ett par garantireparationer på fem olika modeller var allt; nya hjullager på gamla XC90 efter bara 2000 mil och några små justeringar är allt jag kan minnas. Men säkert har jag glömt något.
De äldre bilarna var absolut mer felfria, men de var också tråkigare, präktigare och hade långt förre finesser som kunde krångla än dagens rullande superdatorer med stora bildskärmar i bilarna.
När en ny XC90 levererades för två år sedan duggade felen tätt. Redan första dagen med bilen började varningslampor tändas för olika fel. Den stora touchskärmen levde sitt eget liv. Luftkonditioneringen var i lika form beroende på veckodag. Efter någon ytterligare dag upptäcktes en stor knöl i förarsätet. Så fortsatte det, totalt 5-6 garantireparationer med bilen under ett år innan det byttes bort. ”Det brukar bli bättre efter något år, när man betat av felen”, tröstade min Volvohandlare.
Senaste generationen av XC60 blev nästa bil på garageuppfarten och verkar mycket bättre ihopskruvad – och programmerad – än de tidigare bilarna i SPA-serien, däremot är den inte tillräckligt felfri ännu. Bara två garantifel hittills under drygt ett år: Ojämna bromsskivor i bak som måste bytas och framstolar som knarrar vid inbromsning och i kurvor.
Irriterande och inte vad man förväntar sig på en bil som kostar nästan en halv miljon kronor. Men på det stora hela är det småfel som inte påverkar bilens körbarhet och säkerhet så mycket.
Turligt nog för Volvo rör det sig än så länge om många irriterande småfel som går att åtgärda. Andra märken har haft större problem som blivit väldigt dyra för ägarna när garantin gått ut: DSG-lådor som rasar i Volkswagen bilar. Kamkedjeproblem i BMW-dieselar som kostar 50 000 kr. Audi-bensinare som slukar olja.
Men om Volvo inte satsar extra på kvaliteten nu kommer märkets stora framgångar inte att kunna fortsätta trots snygg design och coola touchskärmar. Det håller inte att vara sist i kvalitetsligan om man vill vara ett premiummärke. Köparna i dag är kräsna och förväntar sig mer.
Läs här om Volvos resultat i Consumer Reports.