Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Kan en liten 3-cylindrig bil vara värd 381 000 kr?

Minsta instegsmodellen från BMW kul att köra - men kostar som en stor bil

En liten trecylindrig bil – för 381 000 kr – kan det vara vettigt?
Kanske, om det står BMW på emblemen.
BytBil har provkört nya 1-serien som nu finns ute hos BMW-handlarna.

Gamla 1-serien var den sista bilen i sin storleksklass – Golfklassen – som erbjöd längsmonterad motor och bakhjulsdrift. Bilen var riktigt körglad och rolig, åtminstone i de motorstarkaste versionerna. Vi vågar påstå att en sexcylindrig motorstark 1-serie med bakhjulsdrift kommer att bli en samlarbil som stiger i värde om några år.

För den nya 1-serien som nyligen anlänt till de svenska BMW-handlarna är något så märkligt som en framhjulsdriven BMW. Anledningen är att bakhjuldsdriften stjäl för mycket utrymme i en modern småbil – och dessutom skulle det bli för dyrt för BMW. 1-serien delar nämligen plattform med Mini Cooper som ägs ju ägs av BMW. Genom att använda samma komponenter och dela utvecklingskostnader sparar tillverkaren miljarder. Och kan erbjuda billigare bilar till kunderna? Nja, knappast. Inträdesbiljetten till BMW-familjen i Sverige börjar i dag på 258 000 kr om du skulle kunna tänka dig en helt naken 1-serie med en liten trecylindrig motor. Men det är det ju ingen som kan, och den bil vi har testat har lite extrautrustning och då springer prislappen snabbt i väg till 381 000 kr. Bilen har automatlåda, sportpaket och skinnklädsel. Kan en så liten bil vara värd så mycket pengar?

När vi trycker på startknappen och drar i väg i den nya 1-serien är det påtagligt att modellen tagit flera kliv framåt jämfört med företrädaren. Den gamla bilen var ganska omodern invändigt (till och med handbromsen var gammaldags krycka). Efterträdaren har alla digitala attribut en modern bil ska ha och BMW har behållit knappar och vred som gör att vi inte behöver släppa blicken från vägen, tack för det!

Bilen går påtagligt mycket tystare än den gamla modellen och den trecylindriga motorn smattrar ettrigt när vi låter de 140 hk släppa loss. Automatlådan växlar sömlöst – och när bilen inte pressas alltför hårt är det svårt att känna att den är framhjulsdriven. Nya 1-serien känns lika körglad som vilken BMW som helst. Den lilla trepipen med turbo räcker gott åt de flesta behov. Den har lika många hästar som en 323i hade för 35 år sedan…

Tack vare framhjulsdriften är baksätet lite bättre nu, även vuxna kan åka lite längre sträckor utan att få värk och trängas. Framstolarna är lika komfortabla som i de lite större BMW-modellerna.

Ja, en riktigt trevlig liten bil är det! Bland det absolut skönaste och roligaste att köra i Golfklassen även med minsta motorn på 140 hk.  Det är bara den här lilla detaljen med priset. Även om du är väldigt försiktig med tillvalen lär kalaset sluta norr om 300 000 kr-gränsen. Visst brukar andrahandsvärdet vara högt på 1-serien, men det kommer att bli ett dyrt bilägande.

Är din ekonomi god och om du gärna vill köra en liten körglad BMW, ja då rekommenderar vi köp. Är du mer intresserad av ett ekonomiskt bilägande där status och körglädje kommer längre ner i prioritet, ja då är det inte för inte som Kia Ceed och Volkswagen Golf är populärare val i klassen. Men i förhållande till andra kompakta premiumbilar som Audi A3 och Mercedes A-klass står sig BMW 1-serie gott och väl. Och med lite utrustning ligger de på ungefär samma höga inköpspris. För den som planerar att köpa sin 1-serie som tjänstebil är rådet att vänta något år om du gillar ett lågt förmånsvärde. Då kommer laddhybriden som ger flera sorters miljöbonus.

Bilen krocktestades nyligen i Euro-Ncap och fick högsta betyg, även där ett steg framåt gentemot företrädaren som också hade fem stjärnor, men det var 2012 och i dag är standarden är högre.

Fakta: BMW 118i – 2020

Grundpris: 257 900
Testad modell: 381 000
Motor: 3 cylindrig turbomotor, 1469 cm3, 140 hk, framhjulsdrift
Växellåda: 8-stegs steptronic
CO2-utsläpp: 114 gr / km
Bränsleförbrukning: 0,5 l/mil blandad körning

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com