Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första körningen: Toyota C-HR PHEV

Det är första gången som Toyota C-HR finns tillgänglig som laddhybrid – och den känner sig hemma med mer kraft!

TEXT Simon Hallenslev

FOTO Toyota PR

Prius var huvudnumret, medan C-HR värmde upp. Toyota slog två flugor i en smäll genom att avtäcka nya C-HR på en presentation som egentligen var reserverad för nya Prius.

Även om det var tillåtet att skrapa på ytan, är det först nu som Toyota C-HR är huvudnumret och blir stjärnan på sin egen fest. Framför Toyotas europeiska huvudkontor i Bryssel står världens första åtta exemplar av Toyota C-HR PHEV redo – och jag kör en av dem.

Varför är den kamouflageklädd?

Det är det första jag frågar mig när jag ser de åtta Toyota C-HR som visas upp. Världspremiären ägde rum i juni, med bilder av C-HR som publicerades vitt och brett. Så vad finns det att dölja? Ingenting, försäkrar en Toyota-anställd mig.

Det sparsamma kamouflaget är bara för att illustrera att detta är förproduktionsbilar. Det här är de första åtta som rullar ut från fabriken, handbyggda eftersom den automatiserade produktionen ännu inte har startat.

På PR-språk är det ett sätt för Toyota att skydda sig om något skulle gå fel. Lyckligtvis gick inget fel, och bilarna var i ett komplett produktionsfärdigt trim utan några defekter eller reservationer. Den första körningen i Toyota C-HR är därför exakt hur kunden vill uppleva den.

Hur körs den?

Det är första gången som Toyota C-HR finns som plug-in hybrid och tekniken består av ett 13,8 kWh batteri, en elmotor med 160 hästkrafter och en 2-liters bensinmotor med 152 hästkrafter. Detta ger en total systemeffekt på 223 hästkrafter och en acceleration från 0 till 100 km/h på snabba 7,4 sekunder.

Förutom att ge C-HR mer kraft än tidigare, har Toyota kortat och breddat de kantiga högbenen och omarbetat styrningen och stötdämparna.

Sammantaget är resultatet en C-HR som körs som den ser ut. Spårvidden är bredare, medan hjulen är större och sitter närmare sina respektive hörn, vilket naturligtvis ger en mer planterad känsla på vägen. Styrningen är lättviktad men stramas åt när hastigheten ökar.

Toyota säger att de nya stötdämparna elektroniskt skiljer mellan låg- och högfrekventa stötar. Det låter smart – och det är det också! För på testbanan strax utanför Bryssel rundar C-HR av de skarpa guppen utan att det kostar i rullning. Det är en bra balans mellan dynamik och komfort.

Med 160 elhästar är Toyota C-HR mycket snabb ur startgroparna och behåller också energin när pedalen är begravd i mattan på motorvägen. Även på motorvägen är C-HR riktningsstabil men lider lite av vägljud från 20-tumshjulen – den levereras också med relativt stora 19-tumshjul som standard.

Hur är hybridsystemet?

Det passar Toyota C-HR med mer kraft. Inte bara för att den är kvick, utan också för att hybridsystemet arbetar i överskott. De 160 elhästarna räcker för att hålla bensinmotorn och dess följeslagare, CVT-växellådan, utanför ekvationen vid både stads- och landsvägskörning.

När elmotorn får slut på kraft skruvas varvtalet upp, men utan att bli så irriterande som det kan bli i Corolla Cross och Yaris Cross. Dels för att motorutrymmet är bättre ljudisolerat, men också för att både bensin- och elmotorer är kraftfullare.

Räckvidden är upp till 66 kilometer, vilket är utmärkt för ett 13,8 kWh-batteri. Huruvida det håller är svårt att bedöma på en kort teststräcka.

Om Toyotas eget navigationssystem är aktiverat hanterar hybridsystemet användningen av el- och bensindrift. Växlingen mellan de två är också ganska sömlös, och inte ens en kraftig acceleration får bensinmotorn att ge ett slarvigt ryck.

Förutom att tänka om när det gäller styrning och stötdämpare har Toyota också sett över bromssystemet. Inte nog med att skivorna är större, samarbetet mellan dem och elmotorns rekuperation har också optimerats. Resultatet är en helt förutsägbar och väl avstämd bromspedal som gör resan till trafikljuset till en fröjd för alla i kupén.

Hur ser kupén ut?

C-HR:s breda och lite biffiga exteriör har förts över till kupén. Även om de två 12,3-tumsskärmarna tar den första uppmärksamheten, så har dörrsidorna och instrumentpanelen formgivits så att de ser ut att ha gjutits ihop.

Infotainmentskärmen är den senaste versionen och är densamma som finns i nya Prius. Instrumenteringen är också helt ny med en mycket tydligare upplösning och en moderniserad layout. Detta gör mycket för den övergripande upplevelsen, även om mängden information kan vara lite överväldigande.

Kupén är inte längre utrustad med animaliska produkter som läder, utan består istället av textilier och plast från återvunna material som fiskenät och plastflaskor. Som ett resultat finns det dubbelt så mycket återvunnen plast i nya C-HR än i dess föregångare.

Trots en vuxen mängd återvinning föredrar Toyota fortfarande en ”premium”-hytt. Exakt vad det innebär är svårt att säga, men det finns helt klart utrymme för mer mjukplast. Dörrsidorna och instrumentpanelen är bättre stoppade, medan baksätet verkar mer ordinärt.

Och på tal om baksätet, Toyota har försökt att få in mer ljus i baksätet, som tidigare har varit kraftigt underprioriterat till förmån för design. Nu finns det lite mer ljus och fortfarande gott om utrymme. Framstolarna är också bekvämare, eftersom de är helt nya och betydligt bättre än de som föregångaren körde runt med.

Hybrid eller laddhybrid?

Som nämnts är de första Toyota C-HR som körs i camo här nära Bryssel plug-in hybrider. Vad Toyota C-HR Hybrid har i rockärmen kommer därför att vara lika spännande.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com