Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Förslaget: Så ska bilbrottsligheten minska

Tio gånger högre antal bilstölder i Sverige jämfört med Norge

Antalet anmälda bil- och bildelsstölder ökade för första gången på tio år Dessutom är stölderna tio gånger fler i Sverige jämfört med Norge, visar en rapport från försäkringsbolaget If. Nu föreslår de en rad med åtgärder för att få bukt med brottsligheten. 

Bil- samt bildelsstölder är ett stort problem i samhället, och det är många som drabbas. Förra året ökade stölderna av katalysatorer med 4 000 procent.

Försäkringsbolaget If har för första gången lanserat en årlig rapport som svensk bilbrottslighet, och trenden har ändå varit att antalet bil- och bildelsstölder minskat. Men förra året så ökade antalet anmäla brott för första gången på tio år. Och som du vet, så pekar katalysatorkurvan spikrakt upp. If uppger att enbart 0,7 procent av bildelsstölderna leder till åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse. 

Till stor del är det den organiserade brottsligheten som genomför stölderna. De har tillgång till teknisk utrustning som kan störa ut radiostyrda lås och sätta stöldskyddssystem ur funktion är numera mer eller mindre standard i Sverige. NOA uppskattar att 90 procent av bil- och bildelsstölderna utförs av internationell organiserad brottslighet.

– Den här utvecklingen är inte acceptabel. I vårt grannland Norge har lagstiftningen en ”maffiaparagraf”, i syfte att komma åt organiserad brottslighet. Brott som kan knytas till organiserad brottslighet ska automatiskt bestraffas dubbelt. Antalet bilstölder i Sverige är 10 gånger högre än i Norge. Det är ingen slump, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.

LÄS MER: Så påverkades bilstölderna av Coronapandemin

För ett få bukt med brottsligheten så föreslår If en rad med åtgärder för att Sverige ska komma till bukt med bilbrottsligheten. 

För det första så menar de att bilbrottens prioritet måste höjas eftersom bakom en stor majoritet av stölderna så finns en allvarlig organiserad brottslighet. Tullen behöver ges möjlighet att granska gods som lämnar Sverige och även hålla kvar misstänka förövare samt stöldgods. Samtidigt vill de att polisen får mer resurser att hantera kontroller vid utresor, samt att de ges möjlighet att göra stickprovskontroller. 

De vill gärna göra det enklare att påvisa organiserad brottslighet. En utökad myndighetssamordning har visat sig effektiv både mot inhemsk gängkriminalitet och även båtmotor-stölder. En sista åtgärd som de vill är att det ska skapas en permanent nationell bilbrottsgrupp hos polisen, en specialiserad grupp inom myndigheten leder i sin tur till effektivare spanings- och undersökningsarbete.

– Stöldligorna har valt Sverige för att risken att åka fast är låg och konsekvenserna milda. Genom att förändra riskkalkylen kan vi minska Sveriges attraktionskraft för den organiserade brottsligheten, säger Ann Hassel Tano.

LÄS ÄVEN: Alfa Romeo plan – ska bli Stellantis premiummärke nr 1

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com