Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Bildels-stölden ökade med 4 000 procent

Minskade under våren, men ökade under hösten

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Covid-19-pandemin präglade året 2020, och så även bildelsstölderna. I början av året ökade stölderna kraftigt. Men under våren minskade de, för att öka under andra halvåret, och det är speciellt en bildel som sticker ut.

I slutet av 2019 började stölderna av katalysatorer att öka, och tog rejäl fart i början av förra året, visar statistik från Larmtjänst. Under januari 2020 skedde lika många katalysatorstölder, som under hela året 2019. Totalt skedde det 3 197 stölder av katalysatorer, jämfört med 74 under 2019, och orsakade skadekostnader på cirka 65 miljoner kronor. Stölderna ökade med 4 000 procent, jämfört med året innan. Främst är det äldre bilar av märkena Toyota och Mitsubishi som utsattes, samt nyare transportbilar. 

Enligt Larmtjänst är det uppenbart att stöldligor ser dem som en lönsam inkomstkälla. Antagligen är det ädelmetallerna i katalysatorerna som lockar. 

– Det vi ser är att stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. Det är inte bara Sverige som är drabbat av dessa stölder. Storbritannien är ett annat land som är hårt drabbat av denna typ av stölder, säger Torbjörn Serrander, utredare, Larmtjänst.

LÄS MER: Ras för Volkswagen ID.3

Under förra året rapporterades det 2 192 stölder av strålkastare, radio/navigationssystem och krockkuddar till Larmtjänst. Det kan jämföras med 2 111 stölder under året innan, vilket är en ökning med 3,8 procent. I slutet av 2019 och början av 2020, ökade antalet stölder kraftigt. Dock bröts trenden under andra kvartalet, och det beror antagligen på covid-19-pandemin, eftersom möjligheten för stöldligorna att röra sig över gränserna begränsades. Under det andra halvåret började stölderna öka igen.

Källa: Larmtjänst

Om man räknar bort katalysatorerna, har skadekostnaderna för försäkringsbolagen ökat med cirka 12 procent, till 184 miljoner kronor under 2020, jämfört med året innan. Enligt Larmtjänst är det storstadslänen som är mest utsatta, även om ökningen är marginell i Region Stockholm och Region Väst. Dock finns det en markant ökning i Region Syd, där stölderna ökade med 20 procent, jämfört med 2019.

– Brotten tycks i stor utsträckning begås av organiserade ligor, i många fall med kopplingar till Baltikum. Delarna antas i stor utsträckning föras ut ur landet för att användas som reservdelar, säger Torbjörn Serrander.

Tittar man på de olika biltillverkarna, så är BMW den tillverkare som är mest drabbat, även om Volvo, Mercedes och Volkswagen också är utsatta. Det finns skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från vilket fabrikat.

LÄS ÄVEN: SSC Tuatara lyckades till slut – slog Koenigseggs rekord

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS