En strömlinjeformad eldriven kombibil bör ha låg förbrukning, men så är det inte med Nio ET5 Touring, som dessutom laddar alldeles för långsamt.
TEXT OCH FOTO Morten B. Bek
Snön har lagt sig på gator såväl som på Nio ET5 Touring, som jag övertar från en Nio-representant nedanför min lägenhet. Det är inte så viktigt att det överlämningen sker nedanför min lägenhet, men det är ändå lite viktigt eftersom en laddoperatör nyligen har satt upp två 300 kW snabbladdare med två uttag vardera 100 meter från mitt hem.
Batteriet är på 23 procent när jag backar till ett av stativen och håller upp mitt kort framför läsaren. Batteriet i testbilen är det större av de två som finns tillgängliga för ET5 Touring. Det är på 100 kWh, vilket är mycket för en medelstor elbil med låg kaross. Som en av få elektriska kombibilar är ET5 Touring bekvämt lägre än många obekvämt höga elbilar.
Jag vill gå från 23 procent till 80 procent medan jag står vid laddstolpen. Hur lång tid kan det ta? Den maximala inmatningen i det stora batteriet är 125 kW, vilket har varit bättre i många elbilar, både billigare och dyrare. Om det är stabilt upp till 80 procent kan 125 kW vara en bra laddningshastighet.
Är laddaren fullt funktionsduglig?
Jag planerade att ladda från 80 till 100 procent vid min egen box i källaren. Det blir inte av direkt, eftersom bilen inte kommer i närheten av att absorbera 125 kW från laddaren. Den börjar från startpunkten, 23 procent, med 61 kW, och upp till 80 procent är den på 56-65 kW.
Det är så märkligt att jag ringer laddoperatören och får tag på en tekniker. Bara för att se om de nya laddarna är ”fully operational”. Och ja, de är i full drift. Och jag är den enda som laddar så jag behöver inte dela strömmen med någon annan. Teknikern frågar vilken typ av bil jag laddar. En Nio… Okej, det är inte första gången han hör att den är långsam.
Batteribytestationen ligger för långt ifrån mig för att det ska vara värt att åka dit. Men det är inte kul att sitta i 53 minuter och 37 sekunder för att ladda 55,6 kWh, även om jag har tid. Men det här problemet lär ju uppstå även de gånger man har bråttom.
Jag planerar in de sista 20 procenten upp till 100 procent hemma, men nu har tiden har glidit iväg så mycket att förbrukningstestet skjuts upp en dag så att det är tillräckligt ljust för att ta bilder på resan.
Snö och slask
Det är direkt ocoolt att vara elbil när temperaturen ligger runt nollan, och det är också ocoolt att vara förare när det är snö och slask – och kanske is – på vägarna. Jag är extra försiktig när jag kör från hemmet till motorvägen.
ET5 Touring är underbar
En fantastisk bil för motorvägen, där den lugna styrningen och den dämpade fjädringen gör körningen till en behaglig bris. Elbilen med 489 hästkrafter har fyrhjulsdrift med en elmotor på varje axel, så jag känner mig trygg, men inte övermodig.
Efter ett kort stopp på en rastplats kör jag en omväg utanför stan och in till centrum. Jag tror inte att jag har fått ut mer än 30 procent av bilens 700 Nm någonstans, och jag blir påmind, som jag ofta blir, om att ET5 Touring skulle klara sig med 250 hästkrafter.
Blandad körning med hög förbrukning
Resten av resan, som slutar på 163 kilometer, blir en bra blandning av snabba, långsamma och kurviga vägar genom vacker landsbygd.
Resan är behagligt tom på händelser. Från mitt andra stopp är det raka vägen hem via landsväg, motorväg, motortrafikled och stad. ET5 Touring har den komfort som bör finnas i en dyr elbil, och inredningen och färgerna gör att den sticker ut jämfört med bilar från BMW och Tesla.
Instrumenteringen kan visa två räckviddssiffror samtidigt: WLTP-siffran på ena sidan och den realistiska siffran på den andra. Den realistiska imponerar verkligen inte på mig. Fulladdad är WLTP-räckvidden 560 kilometer, vilket för en strömlinjeformad kombibil med ett 100 kWh-batteri borde vara mycket högre. Jag är inte övertygad om att du vid blandad körning kommer att kunna nå mer än 350, kanske 400 kilometer på en full laddning.
Tillbaka i källaren kopplar jag in Nio i min laddare. Jag börjar ladda på 54 procent och under kvällen stannar laddaren igen. Batteriet är 100 procent fullt och 45 kWh har förbrukats med laddningsförlust. 45 kWh förbrukat på 163 kilometer ger en genomsnittlig förbrukning på 27,6 kWh.
Jag hade förväntat mig en något lägre förbrukning. Det är vinter, men jag har kört lugnt, inte pressat, och det här är vad jag får ut av det i en låg, aerodynamisk kombibil.
Nio ET5 Touring 100 kWh
Motor: Elmotorer (fram och bak)
Effekt: 489 hk/700 Nm
0-100 km/h: 4 sekunder
Topphastighet: 200 km/h
Förbrukning: 18,6 kWh/100 kilometer
Batteristorlek: 100 kWh
Laddningskapacitet: 125 kW
Räckvidd: 560 kilometer
Mått (L/V/H): 479/196/150 cm
Egenvikt: 2 210 kilo
Vikt vid bogsering: 1 400 kilo
Bagageutrymme: 450-1.247 liter