Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Förarhjälpmedlet som gör att förare kör för fort

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Enligt en studie finns det förarhjälpmedel som gör att förare kör för fort, och därmed motverkar sitt syfte att skydda föraren. 

Att förarhjälpmedel minskar antalet olyckor och är ett bra stöd för förare vet vi sedan tidigare, men det är ett förarhjälpmedel som gör att risken för fortkörningar ökar, visar en ny studie som den amerikanska säkerhetsorganisationen IIHS har publicerat. 

Hjälpmedlet vi pratar om är den adaptiva farthållaren. Med den kan föraren faktiskt kan undergräva säkerhetsfördelarna som funktionen faktiskt medför. 

Enligt IIHS så är sannolikheten betydligt större att köra för fort, om man använder adaptiv farthållare, jämfört om man kör bilen själv. När en förare väljer en hastighet, så väljer föraren ofta en hastighet som är över hastighetsbegränsningen.

– Adaptiv farthållare har vissa säkerhetsfördelar, men det är viktigt att tänka på hur fördelarna kan försvinna genom att använda systemet på fel sätt. Hastighet vid en kollision är den viktigaste faktorn huruvida en krasch är dödlig eller inte, säger Sam Monfort på IIHS.

LÄS MER: Volvo mer hållbart än Tesla

För att mäta vilken inverkan den adaptiva farthållaren hade, fick 40 olika förare medverka under en fyramånadersperiod. Förarna fick antingen köra en Land Rover Range Rover Evoque, årsmodell 2016 med adaptiv farthållare, eller en Volvo S90 årsmodell 2017 med adaptiv farthållare plus Pilot Assist. Därmed fanns även körfältscentrering tillgängligt. Resultaten visade att förarna var 24 procent mer benägna att köra fortare än hastighetsbegränsningen, om systemet var igång, en väsentlig skillnad jämfört med om systemet var avstängt. 

De sträckor där förarna körde mest över gränsen, var när hastighetsbegränsningen var 88 km/h (55 mph). Då körde förarna i genomsnitt 13 km/h för fort (8 mph), jämfört med 8 km/h, när begränsningen var 100 och 104 km/h (100 och 105 mph). I långsammare områden så var skillnaden i genomsnitt 1 mph. 

IIHS räknade om detta, och kom fram till att det var cirka 10 procent högre risk för en dödlig krock. Dock tog inte studien hänsyn till flera andra faktorer som har visat på en minskad kraschfrekvens och hur svåra krascherna blivit. Exempelvis finns det förare som ställer in systemen på högre hastighet, men ställer samtidigt in ett högre avstånd till framförvarande bil. Systemen reagerar också snabbare än mänskliga förare.

LÄS ÄVEN: Teddybjörn bands bakom bil – finns en bra anledning

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com