Svenskarna har ett stort intresse för miljöanpassad bilkörning, eco-driving, det visas i en SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av Statoil. Det är dock stora skillnader på var i landet och hur man kör miljöanpassat.
84 procent svarar i undersökningen tidigare i år att de är intresserade av eco-driving. Däremot visade den på stora skillnader beroende på kön, ålder och var i landet man bor kring vad man tror ger mest effekt och vad man sedan svarar att man gör för att köra så miljöanpassat som möjligt. Unga och norrlänningar motorbromsar mest medan medelålders stockholmare tillhör de skeptiska.
I undersökningen svarar drygt varannan svensk att ”rätt lufttryck i däcken” och ”tanka förnybart drivmedel” är det som ger bäst effekt för miljön. Drygt var tredje svensk (36 %) tror att ”välja ett så bränslesnålt drivmedel som möjligt” är det som ger högst effekt och bland kvinnor är den siffran ännu högre (46 %). Bland de unga tillfrågade, i åldern 18-35 år, tror 57 procent att ”tanka förnybart drivmedel” ger högst effekt.
Men när det kommer till vad man säger att man faktiskt gör för att köra så miljöanpassat som möjligt är det stor skillnad mot vad man tror ger mest effekt. Nu hamnar istället ”motorbromsa” i topp (57 %), vilket är populärast bland 18–35-åringarna (74 %) och norrlänningar (61 %). Därefter säger man att ”rätt lufttryck” (54 %) och ”hoppa över växlar” (45 %) är det man faktiskt gör i vardagen för att köra miljöanpassat. Att ”välja ett så bränslesnålt drivmedel” som möjligt samt ”tanka förnybart” får bara 14 respektive 6 procent.
– Undersökningen visar att det finns en stor skillnad mellan vad man tror är bäst för miljön och vad man säger att man faktiskt gör för att köra miljöanpassat. Trots att var tredje svensk tror att det är mest effektivt att använda ett så bränslesnålt drivmedel som möjligt är det få som säger att man gör det. Svenskarna skulle kunna spara mycket pengar och minska utsläppen med tusentals kilo koldioxid per år genom att välja ett mer bränslesnålt alternativ, berättar Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil.
I samma undersökning fick de svarande även ange vad de tror är skillnaden mellan drivmedlet hos de olika drivmedelskedjorna. Drygt var tredje svensk (36 %) tror inte att det är någon skillnad på drivmedlet. Medelålders stockholmare är de mest skeptiska (44 %) medan sydsvenskarna framförallt menar att det är priset som är den stora skillnaden (60 %).
– Det måste vara enkelt för bilisterna att göra smarta val och därför jobbar vi ständigt för att förbättra våra drivmedel och tillsätter idag ett multifunktionellt additiv som håller motorn ren. Det bästa sättet att köra miljösmart är att se till att bilen är i bra skick, använda smarta körtekniker samt tanka bränslesnålt och förnybart. Allt det tillsammans gör att man som bilist kan minska sin klimatpåverkan avsevärt, avslutar Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil.
Om undersökningen:
Undersökningen är framtagen av SIFO på uppdrag av Statoil. Undersökningen pågick under perioden 29 februari – 3 mars 2016. 1034 svenskar, i åldrarna 18-79 år, har deltagit och besvarat frågor via internet av en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
Foto: Statoil
redaktoren@bytbil.com