Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Duell: Kan BMW i4 konkurrera med den futuristiska Hyundai Ioniq 6?

Vi jämför BMW i4 med Hyundai Ioniq 6

BMW i4 är en traditionell 4-serie, men med kraft och utan krusiduller. Frågan är om den fortfarande behöver några krusiduller för att konkurrera med en helt ny, futuristisk och aerodynamisk Hyundai Ioniq 6?

Text & foto: Simon Hallenslev

Det blir inte mer olika än såhär. Med BMW i4 måste du kisa för att se att det är en elbil. Med Hyundai Ioniq 6 måste du… inte det!

Som elbil representerar BMW i4 det traditionella och delar plattform med 4-serien, som fortfarande finns tillgänglig med en fossildriven drivlina. Här är det tysta sättet det enda från elbilsvärlden som du måste vänja dig vid om du kommer från en bensinbil.

Hyundai Ioniq 6, å andra sidan, är ett helt nytt och futuristiskt tillskott till sortimentet, vilket är uppenbart för alla som lägger ögonen på dess ultra-aerodynamiska form. En form som, förutom ett långt utseende, säkerställer klassledande räckvidd.

Hur är de att köra?

BMW in i benmärgen

Om du har BMW i blodet och kräver att din elbil ska köra som en BMW kan du förkorta lästiden för den här recensionen. Då kan du direkt välja BMW i4.

Det finns något fundamentalt ”BMW-aktigt” med hur i4 kör, utan att kunna säga exakt vad det är. Kanske är det den exakta och tunga styrningen, som har blivit ett BMW-trademark, eller kanske är det symbiosen mellan chassit och underredet som ger en allestädes närvarande dynamik.

Det korta av det långa är att BMW i4 går bra, och det beror främst på att testbilen är en eDrive35. Även om det är svårt att tro, ökar smidigheten när du tar bort motorn från framaxeln och de extra 225 kilo som i4 M50 bär.

Bakom ratten är BMW i4 raffinerad eftersom den kombinerar solid BMW-dynamik med en hög nivå av komfort. Det krävs mycket för att underredet ska slå tillbaka över de bästa brunnslocken i staden, medan den på motorvägen levererar fantastisk riktningsstabilitet.

Komfort med en twist

Även om Hyundai Ioniq 6 skriker högteknologi från utsidan är plattformen återvunnen. Under de aerodynamiska formerna finns samma plattform som den mycket uppskattade Ioniq 5 har körts på sedan 2021. Men det finns uppdateringar som gör att Ioniq 6 körs annorlunda. Och bättre.

Medan Ioniq 6 är 15 cm lägre och plattformen 5 cm kortare, är det en ny underredsuppsättning som gör magin. Här lyckas Ioniq 6 bättre kombinera komforten från Ioniq 5 med mer balans, stabilitet och en touch av dynamik.

Men i direkt jämförelse med i4 saknar Ioniq 6 fortfarande en del av dynamiken för att hänga med. Detta beror främst på mjuk styrning utan mycket feedback och dito pedaler, där bromspedalen i synnerhet är lite svampig.

Om man isolerar komforten är Ioniq 6 den överlägsna bilen. Underredet är en aning mjukare över ojämnheter, medan ljudnivån är i en helt annan liga. Den skär genom luften som ett nyslipat svärd och tillsammans med bullerisolerande fönster ger den en av de tystaste kupéerna i sin klass.

Modellserierna

BMW i4 eDrive35 drivs av ett 70,3 kWh-batteri som klarar 478 kilometer. Det är helt okej – särskilt som i4 är en elbil som håller vad den lovar. Den är exakt i sin bedömning av den faktiska räckvidden i displayen, vilket ger dig sinnesro när du reser långa sträckor.

Noggrannhet eller inte, det räcker inte för att de bayerska bilbyggarna ska kunna hålla jämna steg med Hyundai Ioniq 6, som i Long Range-varianten med 77,4 kWh-batteri har en räckvidd på 614 kilometer. Testbilen är dock utrustad med 20″-fälgar, vilket förkortar räckvidden till 545 km. Det känns dock inte ouppnåeligt om du håller sträckorna långa.

När du väl är uppe i fart skär Ioniq 6 genom vinden och är extremt snål. Lägg därtill att den är välsignad med ett imponerande 800V-system som möjliggör snabbladdning på svindlande 350 kW jämfört med 180 kW i i4.

Hur är kupéerna?

Bra upprepningar

Det finns en känsla av tradition när du kliver in i i4. Medan de eleganta, sammanhängande skärmarna stjäl den första uppmärksamheten, upptäcker du gradvis den mjuka plasten och känslan av att kramas som BMW gör bäst.

Kupélayouten är klassisk BMW och ganska konservativ, men det betyder bara att allt är där du förväntar dig att det ska vara. Den konservativa känslan försvinner också när du utforskar systemet som döljs bakom den 14,9-tums infotainmentskärmen.

Skärmen är kristallklar i sin upplösning och exakt i sin tryckkänslighet, medan systemet bakom den är bland de bästa på marknaden. Det ger en helt igenom modern känsla.

Även i Ioniq 6 finns det upprepningar, eftersom de lätt kan känna det mjuka och välbyggda ursprunget från Ioniq 5 – men utan samma känsla av exklusivitet som i i4. Förarplatsen har uppdaterats för Ioniq 6 och är nu mer lik den som finns i i4, med en fast mittkonsol som bidrar till en cockpitkänsla.

Hyundai Ioniq 6 döljer också en upprepning av det klena slaget, eftersom infotainmentsystemet och den digitala instrumenteringen förblir oförändrade. Systemet var redan gammaldags i känsla och layout med Ioniq 5 2021, vilket är anledningen till att skärmarna verkar lite grusiga jämfört med i4.

Och ja, Apple CarPlay och Android Auto ansluts inte trådlöst…

Hyundai gör comeback

Efter den digitala rakningen gör Ioniq 6 en comeback när det gäller utrymmet. Även om den sluttande taklinjen äter upp en del av takhöjden är den fortfarande i nivå med BMW, medan benutrymmet å andra sidan är mycket bättre.

Även över långa avstånd kan vertikalt välsignade baksätespassagerare bli bekväma. Bakdörrarna öppnas också bredast i Ioniq 6, vilket innebär mindre krångel med bilbarnstolar.

Bagageutrymmenas kapacitet är ganska nära varandra om man bara tittar på antalet liter. BMW i4 rymmer 470 liter medan Hyundai Ioniq 6 har plats för 446 liter.

Tyvärr har Hyundai valt att inte låta bakrutan öppnas upp, vilket begränsar användbarheten. Med andra ord är det mer besvärligt att transportera en barnvagn i Ioniq 6 än i i4.

Priser och utrustning

Priset för premium

Mätt i räckvidd kan duellen verka orättvis med 478 km i BMW i4 eDrive35 mot 614 km i Hyundai Ioniq 6 – men när det gäller priset ser det annorlunda ut. Priset för premium måste betalas någonstans, och i den här duellen är det på batteriet.

BMW i4 eDrive35 är basvarianten på 679 500 kronor, vilket är jämförbart med Hyundai Ioniq 6 med det högsta Advanced-utrustningspaketet på 694 900 kronor.

Basvariant eller inte, BMW i4 eDrive35 är välutrustad som standard. Du får saker som 17″ lättmetallfälgar, elmanövrerad baklucka, trezons klimatanläggning, trådlöst Apple CarPlay, digital instrumentering och den stora, vackra infotainmentskärmen.

Hyundai Ioniq 6 Long Range Advanced är fullspäckad med utrustning som 360-kamera med parkeringsassistent, ett stort Bose-ljudsystem, premiumframstolar med ventilation och extra bullerdämpande fönster.

I verkligheten är det den högsta Advanced-varianten som är mest meningsfull, eftersom den fortfarande har saker som elektriska framsäten, elektrisk baklucka, head-up display, LED-matrisstrålkastare, adaptiv farthållare med utökad motorvägsassistans och backkamera. En generellt högre nivå än i4 eDrive35.

Traditionella dygder drar

Hyundai Ioniq 6 är en fulländad efterföljare till Ioniq 5. Aerodynamiken har tagits till nya höjder, vilket inte bara ger klassledande räckvidd utan också den tystaste kupén i klassen. BMW i4 kan inte konkurrera med detta.

Lägg därtill gott om utrymme och bekväm körning, och det ser ut som om den bayerska bakhjulsdrivna bilen kommer att få det tufft med kraften. Tyvärr begår Hyundai ett digitalt självmål, där det plötsligt är Ioniq 6 som verkar halvgammal.

BMW i4 kör bättre, har bättre digitala system och en kupé som är både snyggare och bättre byggd. Det är traditionella dygder som drar, och det är därför jag till slut väljer den framför Ioniq 6, som jag är ganska förtjust i.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS