Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

"Därför kan elbilar bli en miljöbomb"

Forskarnas varning: Vi måste börja återvinna batterierna snabbt

Elbilar kan skapa ett stort problem med nedskräpning och föroreningar, enligt en ny rapport. Brittiska forskare går ut med en skarp varning:
– Vi måste snabbt skapa en stor återvinnings-industri för att förhindra en tickande miljöbomb,
säger doktor Garvin Harper.
En miljon elbilar såldes i fjol och de kommer att lämna efter sig 250 000 ton med osorterade batterier om inget drastiskt görs.

Att elbilar som drivs på el från förnybar energi är mer miljövänliga än bensin- eller dieselbilar är det ingen tvekan om. Ett flertal studier visar att även om elen till stor del kommer från kolkraft blir utsläppen ändå mindre än för bilar med förbrukningsmotorer.
Men nu kommer en forskningsrapport om att elbilar skapar ett annat problem, nämligen alla batterier som kommer att hamna på skroten så småningom.
Trots att försäljningen av elbilar har fått upp farten så hänger inte myndigheter eller privata entreprenörer med när det gäller att recycla materialet från förbrukade batterier.
Och det handlar om enorma mängder. Forskare på Birminghams universitet konstarerar att en miljon elbilar såldes i fjol och att dessa bilar sammanlagt kommer att skapa 250 000 ton av oprocessade batteripaket under sin livstid, rapporterar den brittiska tidningen Daily Mail.

– Ett elbilsbatteri innehåller metaller som litium, nickel, magnesium och den så eftersökta kobolten. Dessa metaller bör inte hamna på sophögar och förstöra vår miljö – batterier måste förstås återvinnas, säger forskningsstudiens författare, doktor Garvin Harper.
– Nu måste politiker i olika länder tillsammans med industriledare agera. De måste skapa en tydlig plan för hur batterierna kan sorteras miljöeffektivt och återvinnas.

Andra forskare ställer sig bakom Garvin Harpers larm. Professor Andrew Abbott på Leicesters universitet säger:
– Om bara två procent av jordens bilar skulle vara elektrifierade så skulle dessa bilar kunna bilda en rad som sträcker sig runt hela ekvatorn. Det handlar om 140 miljoner bilar och att kunna återvinna batterier i alla dessa fordon skulle förhindra en stor påfrestning på jordens resurser.

Snabbfakta elbilars batteri

Ett elbilsbatteri består i huvudsak av nickel, kobolt och litium.
Det ledande elbilsmärket Teslas batteri innehåller 46 kilo nickel, 9 kilo kobolt och 7 kilo litium.
Efterfrågan ökar. Handelsbanken har utgått från att det år 2030 säljs 25 miljoner elbilar i världen, jämfört med dagens drygt en miljon.
För att tillverka batterierna måste världens koboltproduktion fördubblas och litiumproduktion femdubblas.
Amnesty utredde Kongos koboltgruvor i en rapport som släpptes i januari 2016. Människorättsorganisationen hittade också barnarbete. Barnen bar tunga koboltsäckar och tvättade mineralen inför försäljning.
Enligt Washington Post arbetar uppskattningsvis 100 000 människor med bara handhållna verktyg i Kongos provisoriska gruvor.

Litium är det tredje lättaste grundämnet (den lättaste metallen) och hör till alkalimetaller. I ren form är ämnet en silvervit och smidig metall. Litium har hög elektrisk ledningsförmåga och passar därför väldigt bra till batterier, men används också till medicin vid manodepressiv sjukdom.
Kobolt är ofta en huvudkomponent i dagens batterier. Batterier av nickel-kadmium (Ni-Cd) och nickel-metallhybrid (NiMH) består generellt av mellan en och fem procent kobolt, medan ett litiumjonbatteri kan innehålla upp mot 50 procent kobolt.
Att ersätta kobolt i dessa batterier med ett annat material är inte möjligt, däremot finns andra typer av batterier utan kobolt, men dessa har sämre kapacitet.
Enligt EU är mängden återvunnet kobolt som finns tillgänglig för tillverkare noll procent. Kobolten kommer istället från gruvproduktion, där den främsta producenten är Kongo med 64 procent av världsproduktionen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com