Snart är det dags att ansiktslyfta Audi R8. En av detaljerna får vi serverade i och med att tävlingsbilen uppdateras.
Tre små gälar alldeles ovanför grillen avslöjar nästa års modell. Mittmotorsportbilen Audi R8 står inför en snar ansiktslyftning och när det sker kommer den att få tre små gälar alldeles ovanför grillen.
För det är nämligen precis vad Audi R8 LMS har fått när den nu visas upp på den pågående bilsalongen i Paris. Och de tre små slitsarna är förstås en hälsning till 1980-talets Audi Sport Quattro.
Och Audi R8 LMS, det är förstås tävlingsversionen av Audi R8, byggd för att komma överens med FIA:s GT3-reglemente och för att få den vanliga R8 att framstå som en frökenbil. Eller ja, det var väl knappast intentionen, men LMS-versionen är hård. LMS-versionen är bilarnas Chuck Norris.
Sedan den lanserades 2015 har Audi R8 LMS varit ett av de starkaste korten i GT-serier världen över och man har tagit hem segrar i alla stora sammanhang, i alla fall om man får tro Chris Reinke som är chef för Audi Sport Customer Racing. Det heter Customer Racing just för att det är Audis kunder som köper och kör, snarare än Audi själva.
Så visst, du och jag kan gå till vår lokala Audihandlare och köpa en R8 LMS. För pengarna får man en bakhjulsdriven bil med en 5,2 liter stor V10-motor bakom ryggen. Effekten är begränsad med hjälp av en restriktor så man får nöja sig med 585 hästkrafter, men eftersom den är homologerad till att väga 1.225 kilo lär den röra på sig ändå. Växellådan är sekventiell och har sex växlar.
Men det är inte drivlinan som får LMS att sätta världens alla superbilar på plats. Det är allt det andra. Man nöjde sig till exempel inte med originalbilens hjulupphängningar, utan LMS har fått nya bärarmar och tvåvägs justerbara stötdämpare från svenska Öhlins.
Framför allt har den ett massivt aerodynamikpaket som trycker bilen mot marken med ganska många hundra kilos tryck. Och just aerodynamiken har fått en putsning i 2019 års upplaga. Tidigare har bilen varit känslig för hur stort avståndet har varit mellan splittern och marken och när bilen studsat på kantstenar och annat har greppet varierat. Det har gjort bilen svårkörd.
Nu ser man att hela framdelen är förändrad, med större flärpar och en omgjord splitter. Enligt Chris Reinke ska förändringarna ha gjort bilen långt mer stabil och därmed mer lättkörd. Och det är ju tur, när det är amatörer som du och jag som tävlar med bilarna.
Och eftersom sådana som oss bekymrar oss för plånbokens tjocklek har Audi förlängt serviceintervallerna på koppling och växellåda – bra, för sånt kostar pengar. Precis som bilen i sig: cirka fyra miljoner kronor, närmare bestämt, innan skatter och avgifter betalats.