Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

10 tips att tänka på inför köpet av begagnade bilar

Vad man ska ta i beaktning

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Här är tio olika och matnyttiga tips på grejer som är bra att tänka på när ni ska köpa begagnad bil.

För en kort tid sedan skrev Bytbil om att trycket är mycket högt hos Blocket, och även att priserna på begagnade bilar har stigit. Men om man nu ska köpa en begagnad bil, vad ska man tänka på? För det finns en del saker man måste ta i beaktning innan man slår till. 

Nu har Kamux delat med sig några tips på vad man ska tänka på för att bilköpet ska bli så smidigt så möjligt. 

– Det är positivt att många svenskar väljer att köpa en begagnad bil. Det är ett smart val för såväl plånboken som för miljön. Men det kräver också att man är lite påläst för att inte hamna snett. Se till att vara noggrann och ta dig tid att jämföra olika bilmodeller. Ett tips är att vända sig till en expert på försäljning av begagnade bilar som kan hjälpa till att göra ett bra val, säger Tommi Iiskonmäki, vd Kamux Sverige.

Första misstaget många gör, är att man väljer en modell som inte täcker ens dagliga behov. Det är viktigt att den passar in i ens vardag och därför bör man vara öppen för alternativ istället för att bara vara inställd på en modell som man känner till sedan tidigare. 

Man måste provköra bilen för att känna av den, och dessutom se till så att alla funktioner fungerar som de ska – och hur låter motorn? 

En märkesoberoende handlare som är specialiserad på begagnade bilar kan ge råd om olika bilmärken, modeller, samt potentiella problem.

LÄS MER: Alfa Romeo Tonale försenas – har för dålig prestanda

Alla drivmedel har fördelar och nackdelar. Dieselbilar är lämpade för människor som bor utanför storstaden och för sådana som behöver köra långa sträckor. Elbilen är istället miljövänlig och tyst, men man måste planera så att det finns laddstationer utmed körsträckans gång. 

Vad är det för utrustning som man behöver till bilen? Behöver man automatlåda, dragkrok, eller farthållare? Läs på om vad olika modeller erbjuder, olika personer har olika behov. 

Tänk igenom vad du har råd med och gör en uppskattning över hur mycket du kommer köra och räkna även in kostnader såsom försäkring, däckbyte, eventuella parkeringskostnader och service. 

Man behöver också tänka på hur bilens värde ändras över tid, om man vill sälja den senare. En välskött bil av ett känt märke, med bra utrustning, tenderar att behålla sitt värde bäst. 

Om man inte har möjlighet eller vill ta sig till en bilhandlare fysiskt, finns det flera aktörer som erbjuder ett helt digitalt bilköp, där man får bilen levererad hem och man kan provköra den där. 

Gå igenom serviceboken och dubbelkolla att uppgifterna stämmer. Kontrollera att servicebesöken är utförda vid rätt miltal och att eventuella rostskyddskontroller är ifyllda. Ordna så att bilens instruktionsbok är med. 

Om man är på jakt efter en bil som är typisk för en viss säsong, exempelvis en cabriolet eller en bil med fyrhjulsdrift, kan det vara bra att köpa den utanför säsong.

LÄS ÄVEN: Så mycket kostar nya Mercedes-Benz C-klass i Sverige

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com