Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Så köper du begagnad bil

Vi tipsar om vad du behöver kolla upp.

Att köpa begagnad bil behöver inte vara svårt. Här följer några enkla steg som hjälper dig till ett tryggt bilköp.

Så, du är sugen på att köpa bil, men osäker på om du vågar? Är du osäker kan du börja med att fundera över om du vill köpa din bil av en privatperson eller på en bilfirma.

Köp av begagnad bil på firma kanske är lite dyrare, men har ändå vissa trygghetsrelaterade fördelar.

Ett exempel är att alla bilar med ett pris över 30.000 kronor ska vara varudeklarerade. I den ska bland annat ingå en bedömning av bilens skick, liksom också om skattekostnader och eventuella garantier. En annan fördel stavas konsumentköplagen, som omfattar ursprungliga fel på bilen även om tillverkarens nybilsgaranti gått ut. Undvik muntliga överenskommelser med bifirmor – branschpraxis är skriftligt köpekontrakt som reglerar vad som gäller mellan köpare och säljare.

En tumregel, kanske främst för ovana bilköpare, kan därför vara att billigare bilar köps privat, medan dyrare bilar och bilar vars nybilsgaranti precis löpt ut med fördel köps på firma, då de oftast säljs med någon form av garanti, även om den kan vara så kort som tre månader. Surfa gärna in på Konsumentverkets hemsida för mer information kring bilköp.

Steg 1 – registreringsnumret, din ledtråd till bilens historia
Efter att ha kommit fram till vilken bil som passar dina behov kanske du hittat några exemplar som uppfyller dina önskemål. Då är det dags för en bakgrundskoll av bilen i tre steg. Och allt börjar med registreringsnumret. Med hjälp av det kan du ta reda på vilka som ägt bilen, om säljaren verkligen äger sitt fordon, hur höga kostnader du kan räkna med för skatt och försäkring, samt i vissa fall hur bilens servicehistoria ser ut.

Full servicebok, vettu. En ägare.

Den 1 juli 2014 började en ny lag gälla, med syfte att komma åt fenomenet målvakter som bilägare för att de verkliga ägarna ska slippa betala exempelvis parkeringsböter. Detta kan uppgå till stora belopp, då även kronofogdens avgifter ingår. Första steget blir därför att ta reda på bilens eventuella skulder. Det gör du genom att surfa in på Transportstyrelsens hemsida under rubriken fordon, där du i vänsterspalten klickar på fordonsrelaterade skulder. Med hjälp av registreringsnumret samt e-legitimation eller bank-id får du då fram vilka skuldbördor bilen är behäftad med.

Steg två blir en koll på fordonets uppgifter, som du hittar under Fordons- och ägaruppgifter i vänsterspalten. Uppgifterna från Transportstyrelsen innehåller en hel del intressant fakta enligt mallen nedan:

Sammanfattning
Bland annat tillverkningsdatum och modellår, besiktningsperiod och registreringsskyltar som kan anges som stulna. Och då kan du hamna i brevväxling med myndigheten om de stulna skyltarna används för exempelvis trängselskattepassage – eller ännu värre – i samband med brott.

Ägare/brukare
Med hjälp av e-post och bank-id kan du få uppgifter om uppgifter om tidigare ägare, besiktningar, försäkringsbolag och annat nyttigt. Är bilen privatägd kan du antingen få ägaruppgifterna via e-post, alternativt sms som dock kostar tre kronor i avgift.

Fordonsidentitet
Kontrollera datum för senast utfärdat registreringsbevis, vilket också ska vara detsamma på det ägarbevis du skriver på. På registreringsbevisets del 1 anges även om bilen är leasad eller behäftad med kreditskuld.

Status
Visar huruvida fordonet är påställt eller ej, samt datum för första registrering.

Hög status anges dock inte. 

Besiktning
Anger besiktningsperiod samt datum och mätarställning för den senaste besiktningen.

Skatt och avgifter
Här anges hur stor årsskatten är och om den är betald. Obetald skatt följer med bilen och kan medföra användningsförbud, även om bilen är påställd, försäkrad och besiktigad.

Tekniska data
Uppgifter om släpvagnsvikter, motoreffekt, toppfart, bränsleförbrukning med mera.

Det tredje steget är att kontakta de olika bilprovingsföretagen och försöka jaga rätt på tidigare besiktningsprotokoll, vilket kan vara intressant inte för att kontrollera att körsträckan stämmer. Helst ska den ju inte ha varit längre vid något tidigare tillfälle, det tyder på fusk med mätarställningen.

Steg 2 – Carfax
Med betaltjänsten Carfax får du många intressanta uppgifter om ditt objekt, speciellt om det är importerat från USA. Ett mycket bra komplement till de uppgifter Transportstyrelsen tillhandahåller på sin hemsida. En bakgrundskoll kostar 159 kr, fem stycken 199 kr eller tio stycken för 299 kr. Finns även som app så du kan kontrollera bilen på plats.

Steg 3 – märkesverkstaden
När du kommit så här långt och om allt stämmer är det dags att gräva vidare för att identifiera fallgropar som exempelvis kamremsbyte. Ring närmsta märkesverkstad och berättar att du är spekulant på en bil. Be dem kolla eventuell servicehistorik och kostnaden för nästa service.

Den där? Försiktigt körd, mest till kyrkan på söndagar.

Fråga även om bilen har kamrem och vad det kostar att byta kamrem och vattenpump. Missar du här kan du få betala fullt pris för en bil som strax ska in på en dyrbar storservice samt byte av kamrem och vattenpump som tillsammans brukar resultera i en obegripligt hög slutsumma.

Använd i stället denna uppgift som hävstång i prisdiskussionen. Observera att kamremsbyte ofta anges som mil och år, vilket innebär att även om bilen bara gått en kortare sträcka sedan förra kamremsbytet men att årsintervallet passerats så är det likt förbaskat dags för (dyrt) kamremsbyte.

Glöm heller inte bort däcken. Det kanske inte är det första du fundera över som spekulant, men med dagens moderna bilar och stora hjul kan en uppsättning sommar- respektive vinterdäck lätt ramla iväg över 15.000 kronor innan de sitter på bilen. Däckpriser hittar du på Prisjakt.nu.

Steg 4 – kontakt
När du gått igenom dessa steg är det dags att kontakta försäljaren. Läs annonsen noga och skriv upp eventuella frågor innan du ringer. Var drygt petig med specifika frågor, speciellt om bilen finns långt bort, då det är dumt att lägga restid på fel bil. Kanske ägaren kan skicka fler bilder? Är klädseln helt felfri? Några lackskador/repor? Sprucken vindruta? Avskavda hörn på stötfångarens lack? Har bilen chiptrimmats?

Avskavda hörn? Nej då, den är i toppskick.

Moderna fjärrkontrollsnycklar är dyra –  finns alla nycklar och fungerar de? Finns besiktningsprotokoll? Är sommardäcken slitna? Det kanske stod i annonsen att vinterdäck på fälg medföljer – men hur gamla är de och vilken sort? Tio år gamla dubbdäck har inte mycket grepp kvar.

Glöm heller inte att fråga om serviceboken. Den ska vara ifylld enligt tillverkarens krav på intervall – inte enligt vad tidigare ägare tyckt och känt. Detta är viktigt för att säkerställa bilens funktion, men även om den bil du köper skulle råka ut för en goodwill–reparation eller garantiärende, eftersom generalagenten är påtagligt mindre angelägen om att ta sig an felaktigt servade bilar eller bilar som servats utanför angivna intervall. Här är rådet att bilar utan korrekt servicebok bör undvikas.

Ta också upp frågan om hur betalning ska ske – kortbetalning, swish, banköverföring, internetbank eller kontant?

Steg 5 – titta på bilen
På plats hos försäljaren är det dags att ta på sig besiktningshatten. Öppna huven och kontrollera oljenivån. Oljan i dieselmotorer blir svart ganska tätt efter oljebyte, men bensindrivna ska ha gyllenbrun olja. Lyft även på oljepåfyllningslocket som ska vara rent på insidan – inte fyllt av en massa slemmig sörja. Därefter gör du samma sak med kylarens expansionskärl och tittar ner i hålet där du ska se blå, röd eller gul vätska – inte en gråsvart oljeskimrande vätska eller beigefärgat kladd.

Flickr

710?

Inspektera sen hela karossen efter bucklor och repor samt rost. Detta betyder även dörrar, baklucka och motorhuv, där du särskilt bör titta längs plåtvalsarna i dörrar och luckor samt hjulhuskanter efter begynnande rost. Inspektera därefter lättmetallfälgar för korrosion och däckens slitage.

Be säljaren om att få samtliga nycklar till bilen, och testa fjärrstyrning av centrallåset med bägge nycklarna. Lås sedan upp dörr och baklucka manuellt med nyckeln för att kontrollera låsets funktion. Innan du sätter dig i bilen bör du inspektera samtliga stolar, dörrsidor och innertak.

På plats i stolen slår du på tändningen och kontrollera samtliga elförbrukare, inklusive klimatanläggningens alla lägen på luftflöde, vilket du gör genom att trycka på respektive knapp och bekräfta att luftströmmen styrs om till vindruta, fötter och ventiler. Dessa styrs av stegmotorer som kan kosta skjortan att renovera. Glöm inte att prova elhissarna på alla fyra dörrar. Titta även på vindrutan så den inte är blästrad, har stenskott eller är sprucken.

Steg 6 – provkörning
Nu börjar det närma sig – har allt fallit ut till belåtenhet är det dags för provkörning! Starta motorn och bekräfta att alla varningslampor slocknar. En tänd varningslampa för ABS-systemet kan bli dyr. Lyssna och titta på varvräknaren så att tomgången är lugn. Kombinera stadskörning med landsväg och känn efter att allt är till belåtenhet.

Håll koll på temperaturmätare och varningslampor. Ingen sneddragning vare sig under körning eller inbromsning. Försökt hitta kullersten eller annan ojämn beläggning för att lyssna efter klonk i framvagnen, vilket kan tyda på slitna detaljer i hjulupphängningen. Växellådan ska löpa smidigt om manuell, och växla distinkt men mjukt om automat.

Steg 7 – ett andra utlåtande
Du kanske inte är superhaj på det här med att inspektera begagnade bilar? Då finns möjlighet att låta något av alla de bilprovningsföretag som finns idag gå igenom bilen. Kostnaden är ungefär en femhundring (priset varierar beroende på vilken bilprovare du anlitar) och kan vara värd varenda krona. De flesta bilbesiktningsorgan erbjuder någon form av bildiagnos – inklusive utläsning av bilens eventuella felkoder – innan  köp.

Steg 8 – köpet
Själva affären. Det finns nästan undantagslöst möjlighet att pruta på bilens pris. Om du gjort din läxa ordentligt vet du att exempelvis däcken är dåliga, bromsskivorna rostiga eller att det väntar en dyr storservice runt hörnet. Detta är argument som kan spara dig tusenlappar. Be försäljaren komma med ett nytt lägre pris och ge därefter ett motbud som är lägre. Därefter kanske ni kan enas någonstans mittemellan. Som forna tiders hästhandel, helt enkelt.

Och hur många hästar hade den, sade du?

Själva ägarbytet kan ske på olika sätt. En del bilfirmor har direkt tillgång till bilregistret och sköter det själva. Annars kan du skicka in anmälan om ägarbyte med hjälp av registreringsbeviset, direkt på Transportstyrelsens hemsida eller via appen Mina fordon.

Därefter är du förhoppningsvis ägare till en bil som inte ska överraska dig med dyra haverier, även om man aldrig kan garantera sig mot felfritt bilägande. Kom också ihåg att alla bilar kräver service och underhåll. Kanske du kan ställa några vackra glasburkar i vardagsrummet märkta kamremsbyte, vinterdäck eller oljeservice där du smyger ner en hundring några gånger emellanåt?

Staffan Erlandsson
redaktor@staffanerlandsson.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS