Det är en av årets dyraste reklamfilmer av en biltillverkare.
Volkswagen ber de amerikanska konsumenterna om ursäkt för dieselskandalen.
Filmen visades för första gången i en reklampaus under NBA-finalen (basket) för några veckor sen. Under en minut och fyrtio sekunder kunde miljontals tv-tittare se hur Volkswagen själva lyfter fram dieselskandalen som briserade 2015. Det var året som VW blev avslöjade med att fuska med sina dieselbilars avgasprover. Bilarna kände igen att de satt på en testbänk och provades och släppte då ut mycket mindre avgaser än vanligt. På så vis kunde de få sina bilar utan avancerad dyr avgasrening ändå bli klassade som ”miljöbilar” – på pappret i alla fall.
Volkswagen har hittills gått med på att betala mer än 25 miljarder dollar i USA för dieselskandalen. Pengarna har gått till bilägare, miljömyndigheter, stater och återförsäljare. Bolaget har även köpt tillbaka hundratusentals amerikanska bilar.
Fyra år senare kan man tro att Volkswagen vill att konsumenter ska glömma dieselskandalen. Men icke. Istället lägger man ner en av årets dyraste reklamkampanjer med att påminna amerikanerna om vad man gjort – och att be om ursäkt. Du ser filmen ovanför artikeln. ”I mörkret hittade vi ljuset” är hälsningen från Volkswagens.
Nu ska det dock sägas att slutklämmen i filmen handlar om att lyfta fram den kommande elmodellen I.D. Buzz som är den moderna hyllningen till Folkabuss Typ2-klassikern. Musiken i reklamfilmen förstärker budskapet: man kan se nya elbussen tillverkas till tonerna av Simon and Garfunkels ”The Sound of Silence” från 1964.
Volkswagen vill visa att man nu ska bli världens mest framgångsrika elbilstillverkare med målet att ha 22 miljoner elbilar på vägarna år 2028.
Många menar dock att Volkswagen tagit en stor risk med sin reklamfilm. Varför påminna folk om skandalen när de flesta kanske har glömt?
En reklamexpert recenserar:
”Genom att åter nämna dieselskandalen i en reklamfilm riskerar VW att väcka konsumenter, Dessutom ber Volkswagen inte tillräckligt tydligt om ursäkt för sina handlingar, och det kan göra en del konsumenter arga”.