Volvo är på väg att inleda ett motorsamarbete med Daimler.
Tillverkarna ska hjälpa varandra för att få ner kostnaderna för förbränningsmotorer, uppger Automobilwoche.
Kanske kan en AMG-V8:a hamna i en Volvo och en trecylindrig Volvo-snurra i en Merca.
Volvo och Mercedes har flera saker som förenar dem. Båda har kinesiska ägarintressen via Geely. Volvo till nästan 100 procent, och Daimler ägs till 10 procent av den kinesiska bilkoncernen. Båda företagen leds också att svenska vd:ar. Mercedes styrs av Ola Källenius och Volvo styrs av Håkan Samuelsson.
Nu avslöjar den tyska tidningen Automobilwoche att företagen diskuterar ett samarbete när det gäller förbränningsmotorer för att sänka utvecklingskostnaderna. Automobilwoche citerar anonyma källor inom Volvo.
– Det är inledande diskussioner, men inga konkreta planer ännu, men det är för tidigt att prata om specifika projekt, uppger Volvo-källan.
Både Volvo och Mercedes har ökat sina marknadsandelar och stärkt positionerna på premiummarknaden de senaste åren. Men båda företagen brottas ändå med fallande marginaler och bebhöver spara pengar. Att samarbeta runt motorer och drivlinor är en logisk väg, särskilt när båda bolagen har samma ägare.
Så sent som i oktober gick Volvo ut med att utvecklingen av förbrännings- och hybriddrivlinor kommer att knoppas av och läggas i ett samägt bolag med Geely. Anledningen är att Volvo själva ska kunna lägga mer fokus på elbilar och Geely vill samordna motorutvecklingen, då drivlinorna används i fler av koncernens bilvarumärken, till exempel Lynk & Co. Den nya koncernstrukturen ska vara på plats i mars.
Volvo har i dag en ganska begränsad motorfamilj med endast ett grundmotorblock som används till koncernens samtliga bilar, för det mesta med fyra cylindrar, men även med tre cylindrar. Samma grundmotor används till märkets samtliga bilar, och varieras genom att använda olika turbos, kompressorer och trimningsgrader. Prestandamodellerna kompletteras med laddhybriddrivlina.
Strategin har varit framgångsrik för Volvo, men till viss del begränsas märket av att även de dyraste premiumbilarna endast är fyrcylindriga. Märket har också uttalat att de inte längre ska utveckla nya dieselmotorer, något Mercedes satsar hårt på.
Mercedes har i dag en uppsjö av olika motorer. Bilarna går att få med allt från en trecylindrig liten motor till en enorm V12:a på sex liter. Vissa av motorerna byggs i för liten upplaga för att de ska vara lönsamma för märket.
Ett annat gemensamt problem för Volvo och Mercedes är att de måste sänka CO2-utsläppen på den europeiska marknaden. Båda märkena ligger i bottenskiktet när det gäller utsläpp och måste jobba hårt för att komma ner til EU:s nya gränsvärde på 95 gram per km för att inte få dryga böter.