Några apor fick andas dieselrök för att visa hur miljövänliga dieselbilar är. Det fick aktivister och politiker att rasa.
I förra veckan framkom det att tre tyska biltillverkare med Volkswagen i spetsen använt sig av apor, närmare bestämt krabbmakaker i en studie tänkt att bevisa dieselavgasernas positiva påverkan på respirationssystemet. Eller någonting åt det hållet i alla fall. Djurrättsaktivister och politiker rasade, så klart.
I går kröp det också fram att man utfört liknande experiment på en annan primatsort, den här gången hårlös och medelbegåvad, där deltagarna fick andas in (ren) kvävedioxid i syfte att påvisa bristen på hälsoskadliga effekter av gasen. Människorättsaktivister och politiker rasade lite till.
Så kan man naturligtvis inte ha det, tycks Volkswagen ha tänkt, och särskilt som hela dieselkalabaliken har briserat efter nämnda studier är just Volkswagen en smula överkänsliga vad gäller dieselrelaterade anklagelser. Så nu har de satt sin chefslobbyist Thomas Steg åt sidan.
”Under helgen fick vi lära oss en gång till att det fortfarande finns en lång väg framför oss för att återta förlorat förtroende”, sade Volkswagens VD Matthias Müller vid en mottagning i Bryssel sent på måndagen, i sina första offentliga kommentarer om testerna.
”Testerna var fel, de var oetiska och motbjudande”, fortsatte Volkswagenchefen som tillsattes efter att det uppdagats att Volkswagenkoncernen förhållit sig kreativa i sin inställning till hur lagkrav ska tolkas. BMW och Mercedes-Benz, som också har knutits ihop med aptesterna, har också tagit avstånd från dem.