Volkswagen investerar nästan 10 miljarder kronor i svenska batteritillverkaren Northvolt. En del av summan investeras direkt i Northvolt medan en del är avsedd för ett joint venture. Volkswagen får 20 procent av aktierna i företaget och en batterifabrik ska byggas i Tyskland.
Ett 50/50 joint venture mellan bolagen planeras för att bygga en 16 GWh battericellsfabrik i Europa. Om förutsättningarna uppfylls är fabriken avsedd att byggas i den tyska staden Salzgitter i Niedersachsen. Byggstarten av produktionsanläggningen är planerad till tidigast år 2020, medan battericellsproduktionen för Volkswagen är planerad att starta i slutet av 2023 eller början av 2024.
− Volkswagen lägger grunden på alla nivåer för att framgångsrikt genomföra sin elektrifieringsstrategi. Med Northvolt har vi nu också hittat en europeisk partner vars know-how och hållbara, CO2-optimerade produktionsprocesser för batterier gör det möjligt för oss att utveckla battericellsproduktionen i Tyskland, säger Stefan Sommer, styrelsemedlem i Volkswagen AG med ansvar för inköp.
Enligt sin elektrifieringsstrategi är Volkswagen-koncernens årliga kapacitetsbehov i Europa från år 2025 över 150 GWh – efterfrågan i Asien förväntas ligga på en liknande nivå.
BytBil har tidigare berättat att Volkswagens leveransavtal med Samsung spruckit, jätteaffären med Northvolt är sannolikt en del i att säkra upp leveranserna för Volkswagen jätteoffensiv på elektriska bilar.
Northvolt är en leverantör av hållbara battericeller och -system av hög kvalitet. Företaget arbetar för närvarande med pilotproduktion och med en battericellsanläggning i Sverige för produktion av battericeller med en initial kapacitet på 16 GWh. Företaget grundades 2016 för att möjliggöra den europeiska övergången till en fossilfri framtid. Företaget har gjort snabba framsteg när det gäller att leverera världens grönaste litiumjonbatteri med ett minimalt CO2-avtryck och de högsta ambitionerna för återvinning. Förutom Volkswagen AG ingår Northvolts industripartner och kunder, bland andra Scania, ABB, BMW, Siemens, Vattenfall och Vestas.