Tillverkad i endast 281 exemplar och världens snabbaste bil på sin tid.
En Jaguar XJ220 är en högst ovanlig syn i en svensk bilhall.
– Just nu det enda exemplar som finns i Sverige. Att köpa den här bör vara en säkrare investering än aktier, säger Erik Cederberg, anläggningschef på Showroom by Riddermark Bil i Saltsjö-Boo.
Från början var tanken att det skulle byggas 350 stycken Jaguar XJ220. Men när 1500 spekulanter ställde sig i kö och la en depositionsavgift på 50 000 pund för att få köpa den supersnabba bilen ändrades planen och man siktade på att tillverka fler bilar.
Världen upplevde dock en tuff lågkonjunktur 1992 och merparten av de som lagt en deposition backade ur i slutändan – så totalt färdigställdes bara 281 exemplar av XJ220.
Det som de 281 köparna fick för pengarna – drygt 4,5 miljoner kronor – var en slank superbil med en vikt på under 1 500 kilo och som under ett år kunde tituleras ”världens snabbaste”.
I mitten av bilen satt det en V6:a på 3.5 liter med dubbla turbo som hade hämtats från racerbilarna Jaguar XJR-10/11. Effekten låg på 542 hästar och gjorde att en modig förare kunde ta sig från 0-100 km/h på bara 3,6 sekunder (om man var flink med den fempetade manuella lådan).
Fyrhjulsdriften från konceptet följde aldrig med utan här gick kraften enbart till bakhjulen. Trots namnet (XJ220 syftar på topphastigheten i miles) nåddes aldrig den magiska gränsen utan toppfarten landade på 213 mp/h (343 km/h), men det gjorde den ändå till den snabbaste bilen i världen vid den här tiden.
Ärkerivalen Ferrari F40 gjorde 200 mp/h jämt (322 km/h) och McLaren F1 var fortfarande under utveckling och inte lanserad ännu.
Den Jaguar XJ220 som nu står i Showroom by Riddermark Bil utanför Stockholm är det enda exemplar som finns i Sverige just nu.
– Och en av väldigt få i världen som är till salu, tillägger Erik Cederberg, som är anläggningschef.
– Bilen är tysksåld från början, sen köptes den av en man i Paris och det var när bilen stod i Frankrike som en svensk kund fick nys om den och fick hjälp av en annan handlare att plocka hem den till Sverige.
– Bilen är väldigt bra skött, den har har varit i England på service för 600 000 kr. Vart femte år ska man byta bränsletank – och däcken behöver också bytas. Men såna här däck massproduceras inte, de görs bara på beställning. De ska ju hålla för hastigheter i 350 km/h, berättar Erik Cederberg.
Kan du beskriva känslan att köra Jaguaren?
– Den är som sägnen säger: svårkörd. Det här är en racerbil i grund och botten och byggdes ihop med Le Mans-bilarna, så kopplingen är bland det hårdaste man kan uppleva. Att trycka ner pedalen är som ett träningspass.
– Och att gasa…tja, det är väldigt mycket turbolagg, nästan som en gummisnodd i effekt.
Men Erik Cederberg menar att det är den här typen av bilar som nu kommer att öka i värde.
– Ja, vi förutspår att den här ska ha samma utveckling som de andra från den tidsepoken. I så fall är det en säkrare investering än aktier. Dessutom är bilen orörd tack vare foliering och den håller ju värdet bättre när originallacken är intakt.
– Folk vill ha ”old school”, alltså hellre analoga bilar än de nyare. Den här bilen kräver ju någon som gillar finlir och som inser att det kan ta en kvart att hitta backväxeln, säger Erik Cederberg.