En amerikansk Porschehandlare ville kunna erbjuda en öppen 911. För att övertyga tyskarna lät han Bertone bygga en prototyp.
Den österrikiske kirurgen von Neumann ville inte vara med om någon Anschluss, så när tyskarna stövlade in över gränsen packade han ihop familjen och flyttade till säkerheten på andra sidan Atlanten. Så kom det sig att sonen Johnny von Neumann som sjuttonåring fann sig i USA.
Krigsåren spenderade han i armén, men när de var över flyttade han till Los Angeles och kastade sig huvudstupa in i den amerikanska racingscenen. Först som förare, men snart hade han sina fingrar nedstoppade i alla sorters syltburkar.
Han arrangerade tävlingar, startade klubbar och handlade med bilar. Genom hans Competition Motors sålde han både MG och Simca och snart hade han fabriksagenturen för både Porsche och Volkswagen för hela den amerikanska västkusten.
Så det var Johnny von Neumann som sålde den där Porsche 550 Spyder till James Dean, och det var Johnny von Neumann som pressade Ferrari att ta fram den öppna 250 GT California, den första Ferrari som var anpassad för ett liv på boulevarderna. Mest av allt sålde han Porsche 356 Speedster, en helöppen bil med enkel vindruta och tunn sufflett, som gjord för Kaliforniens klimat.
När Porsche sedan ersatte 356 med 911 fick von Neumann i taket. Det fanns ju ingen öppen variant i programmet och brödfödan var hotad. När de kaliforniska kraven nådde Porsche i Zuffenhausen fick de huvudbry. Porsche 911 var aldrig tänkt att bli cabriolet och taket utgjorde en bärande del av karossen. Inte heller skulle det finnas någon plats att stuva undan en nedfälld sufflett.
Så Porsche svarade med en kompromiss. Man kunde ta fram en öppen bil, men med störtbåge, avtagbar taksektion och hopvikbar plastbakruta. Men von Neumann lät sig inte nöjas. Han tjatade till sig ett möte med självaste Ferry Porsche och argumenterade för att Porsche borde bygga en 911-baserad ersättare till 356 Speedster, en helöppen bil som kunde appellera till Kaliforniens kunder.
Och Ferry Porsche gav med sig. Han överlät ett chassi till von Neumann, så att han kunde bygga en prototyp att testa intresset med. Men Porsche hade ett villkor: eftersom bilen bar familjens namn skulle han fatta det slutgiltiga beslutet om det skulle bli produktion eller ej.
Sedan skickades chassit till karosskräddaren Bertone i Italien, där den fick former som ingenting annat från Porsche. Men på Genèvesalongen 1966 lyckades von Neumanns 911 Spyder inte locka tillräckligt med intresse. Även om många var nyfikna fick man inte in en enda fast order, kanske beroende på att Porsche själva i båset intill hade ställt ut en öppen bil, men med störtbåge, avtagbar taksektion och hopvikbar bakruta.
Så när Ferry Porsche sedan gjorde tumme ner för von Neumanns Spyder var det mest en formsak. Någon produktion blev det aldrig fråga om och den enda prototypen sålde von Neumann vidare efter några år. Senast den bytte ägare var 1993 och då hade den fått en ny, blanksvart lack (den hade varit mörkröd tidigare). Sedan dess har den knappt synts till. Förrän nu.
Auktionshuset Gooding & Company bjuder nämligen ut världens enda existerande Porsche 911 Spyder – för att inte tala om världens enda Porsche med kaross från Bertone – till försäljning i helgen, i samband med att den årliga Monterey Car Week hålls i Pebble Beach. Gooding & Company räknar med att kamma hem någonstans mellan motsvarande sju och nio miljoner kronor för bilen, trots att den sägs behöva lite mekanisk kärlek innan den kan släppas ut på vägarna igen.
Så vadå? Von Neumanns Porsche är inte bara en bil, den är ett stycke automobilhistoria och en berättelse om hur nära det var att vi fick en annorlunda Porsche, en helöppen bil som kunde appellera till Kaliforniens kunder. Och i stället för Targa skulle Spyder vara en självklart modell i Porsches nuvarande modelluppställning.