Termometern står på +3 grader och regnet öser ner från aprilhimlen.
Vilken tur att det finns rattvärme när vi testar nya Volkswagen T-Roc Cabriolet och den svenska senvåren.
Och det regnar knappt in i bilen om du håller farten uppe.
Cabrioletmarknaden i Sverige hade sin storhetstid på det glada 80-talet och en bit in på 90-talet. Då hade snart sagt varje bilmärke en eller flera cabrioletmodeller i utbudet. Volkswagen hade under en period tre öppningsbara modeller samtidigt. Men så har märket också stolta traditioner att försvara. Karmann Ghia, Typ1 Cabriolet och Golf Cab är alla klassiska succémodeller inom segmentet.
Aningen försenat till 70-årsjubileet av den första Bubbla cabrioleten gör Volkswagen comeback på cabrioletscenen. År 2020 är det suv:ar som gäller i alla tillfällen av livet, så vad passar bättre än att göra cabriolet av kompaktsuven T-Roc? Dessutom är bilen perfekt under 2020 när du inte kan åka på utlandsresa utan får ”hemestra” hemma i Sverige.
T-Roc Cabriolet blir tvådörrars och förlorar även B-stolpen för att taket ska kunna fällas. Baksätet har blivit smalare och trängre på grund av cabben, men rymmer ändå två åkande, men sätet är såpass trångt att vi avråder från långfärder. Även bagaget blir lidande, men ett par lådor vin går in ledigt i alla fall.
Sufletten går att fälla på bara nio sekunder i hastigheter upp till 30 km/h. När taket sågas av mister cabbar en stor del av vridstyvheten, men Volkswagen har stagat upp MQB-chassit med tvärbalkar och styvare A-stolpe. Bilen blir också lite större än T-Roc med tak, fyra centimeter längre axelavstånd och 427 centimeter lång. Både ned- och uppfällning av tak fungerar perfekt, och fordrar inga manuella handgrepp.
Det är svårt att tro att cabrioleten faktiskt är lite större än vanliga T-Roc, den ser mindre ut och har tappat nästan hela sin suv-karaktär när bilen blev tvådörrars och fick nedfällbart tak. Men en tuff och snygg liten bil är det, tycker vi. Den enda direkta konkurrenten är Range Rover Evoque Cabriolet – men där har Land Rover inte avtäckt den nya generationen ännu.
Förutom taket och dörrarna är mycket sig likt från vanliga T-Roc, samma trevliga förarmiljö med pekskärm och motorerna är även desamma, till att börja med är det en 150-hästare med DSG som kommer till Sverige, . En välbekant förarmiljö som fungerar väl så bra som de senaste digitala satsningarna från Volkswagen. Att skippa alla knappar sparar stora pengar för biltillverkarna, men går ut över säkerheten och ergonomin i bilen. Det är faktiskt mer funktionellt att kunna sätta på sätesvärmen med en knapp eller att kunna höja stereon med ett vred än att peka sig fram på en skärm.
Från början hade Volkswagen tänkt att de första presstesterna av T-Roc Cabriolet skulle äga rum på Mallorca, men coronaviruset satte effektivt stopp för alla sådana planer. I stället har biljätten bjudit in en påpälsad skara journalister till Södertälje. Kvicksilvret på termometern hankar sig med nöd och näppe över nollan och står på plus tre grader. Regnet smäller mot den uppfällda sufletten – klassiskt svenskt sommarväder. Vi klagar inte – nu kan vi pröva vad bilen går för i den väderlek som de svenska kunderna oftast kommer att köra i.
Trots vädret cabbar vi ner direkt och förvånas över att vi inte blir särskilt blöta fast regnet öser ner. Så länge du håller farten uppe i T-Roc Cabriolet gör fartvinden och turbulensen runt sittbrunnen att regnet faktiskt hamnar utanför bilen. Volkswagen har gjort sitt jobb i vindtunneln. Men rattvärmen är en nödvändig finess som gör att du kan köra bilen utan att frysa när det är kallt ute. Om du skruvar på sätesvärmen på max och höjer klimatanläggningen till +25 grader känns det riktigt uthärdligt, ja snudd på friskt och härligt att köra nercabbat i ruskvädret faktiskt.
T-Roc ligger som ett strykjärn på de kurviga Sörmlandsvägarna och 150-hästarsmotorn är precis lagom effektstark för bilen. I Sverige är det den enda tillgängliga varianten, utomlands går bilen att få med en 115-hästarsmotor. Chassit är lite uppstyvat på R-line-modellen som vi testar, men passar fint för inspirerad körning på slingriga vägar. Faktum är att vägegenskaperna är bättre än på vanliga T-Roc då taket bara väger 53 kg. Det innebär att bilens tyngdpunkt har kunnat sänkas.
Först när det verkligen börjar ösregna blir vi tvungna att fälla upp taket för att inte bli blöta och skona bilens läderklädsel. Varning för att dra på mer än 30 km/h när uppfällning pågår, för då kan mekanismen stanna halvvägs lite på sniskan. Men när taket väl är på plats tänker du inte mycket på att det är en cabriolet du sitter i. Bilen är nästan lika tyst som en täckt T-roc och flexar knappt märkbart ens när den pressas i kurvor och gupp. T-Roc är helt enkelt en nöjesmaskin som fungerar även som vardagsbil. Skulle olyckan vara framme finns en uppfällbar störtbåge som slungas upp på några millisekunder.
Även på motorvägen matchar den öppningsbara T-Rocen sin täckta motsvarighet. Bilen går relativt tyst och stabilt, även om en del däckbuller hörs. Den versionen vi testade var R-Line som har ett fastare chassi. Vissa testare har klagat lite på att de enklare versionerna varit spårkänsliga.
Redan nu har ett 50-tal soltörstande svenskar förbeställt T-Roc Cabriolet utan att ens ha fått provsitta bilen. Och Volkswagen i Sverige förutspår att de kommer att sälja flera hundra bilar under året. Cabrioletsäsongen i Sverige är kort och en öppen T-Roc kostar från cirka 340 000 kr, ett rejält påslag jämfört med den täckta varianten. Klarar du dig med bara fyra platser, ett mindre baksäte och två dörrar är det ändå ett lågt pris för friheten i en cabriolet. För både sommaren och livet är ju kort – det gäller att ta vara på den och få ut maximalt.
Fakta Volkswagen T-Roc Cabriolet
Pris: Från 339 900 kr. R-Line: Från 386 900 kr.
Motor: 1,5 TSI på 150 hk.
Växellåda: Sjustegs DSG.
Bagageutrymme: 280 liter.
Drivning: Framhjulsdrift.
Bensinförbrukning: 6,8 l/100 km.
Leverans: Första bilarna senare i vår, Sverige är prioriterat på grund av vår korta säsong.