Succébilen Renault Captur har kommit i ny tappning.
Designen är lika läcker som tidigare – men nu är det inte bara ett snyggt skal längre.
Nya Captur har blivit mer vuxen och bättre på nästan allt.
Mindre suv:ar eller crossovers som de också kallas har blivit en mycket populär biltyp i hela Europa. Renault var bland de första med sin Captur när bilen kom för drygt sex år sedan.Över 1,5 miljoner exemplar har sålts hittills – så för Renault är det en av märkets viktigaste modeller..
När det gäller köregenskaper och komfort var första generationen av Captur ingen jättehit, och den fick också lite avvaktande recensioner i testerna. Men det struntade bilköparna i, bilen sålde som smör i alla fall. Anledningen stavas design, det viktigaste köpargumentet som finns. För visst är Captur en läcker liten godbit?
Under våren har Renault introducerat en helt ny generation av Captur i Sverige. Designmässigt är mycket sig likt, även om bilen blivit modernare och kanske ännu lite läckrare. Den gör sig extra bra i pastelliga metalliclackeringar, och vår guldskimrande testbil är riktigt rolig att kliva in i. Men är det fortfarande mest yta, eller lever innehållet numera upp till bilens lyckade design?
Nya Captur baseras på samma plattform som nya småbilen Clio. Samma Clio som just nu är Europas mest sålda bilmodell. Jämfört med föregångaren har bilen blivit lite större, och det mesta har kommit baksätet och bagaget tillgogo. En bra finess är att baksätet går att skjuta och det gör att du kan få in rejält med bagage där bak, om passagerarna inte är så storväxta.
När vi ger oss ut i trafiken upptäcker vi en liten brist direkt. Vår testbil är utrustad med sjustegs automatisk dubbelkopplingslåda, och den jobbar inte särskilt mjukt. Det är svårt att göra mjuka smygande starter in i rondeller eller från rödljus. Endera går bilen knappt framåt, eller så kommer det massor med kraft på en gång. Det här skulle Renault se över, för bilen blir lite svårkörd med en automatlåda som har ketchupeffekt. Vårt råd är att välja en manuell Captur innan du testat dubbelkoppliongslådan.
När vi väl kommit upp i fart är Captur en trevlig bekantskap och den känns mer distinkt att köra än företrädaren. Styrningen är mer precis och komforten är kraftigt förbättrad. Även om bilen i grund och botten är en småbil så gör den inte bort sig på motorvägen, åtminstone inte med den pigga 130-hästarsmotorn vi testade.
Captur finns också med en 100-hästare med tre cylindrar, och det borde vara tillräckligt för de flesta. En laddhybrid ska också vara på gång från Renault, och om priset blir konkurrenskraftigt så kan det vara ett bra miljövänligt alternativ för privatpersoner.
Inredningen i Captur håller samma grundstuk som Renault nu har för för flera modeller som Clio och Zoe och det fungerar bra. De viktigaste funktionerna styrs med knappar och skärmarna är ganska lättskötta även när du kör.
Hittills har Captur varit ett hett objekt på begagnatmarknaden och den nya modellen lär inte vara något undantag. Totalekonomin torde bli bra även för den nya modellen och klarar du dig med en mindre bil så är den ett både vettigt och roligt köp. Och vi faller också för designen, man blir glad av att titta på en Captur. Det är dock en bilklass med gott om alternativ, så tag dig gärna tid och provkör konkurrenter som Volkswagen T-Cross, Ford Puma, Nissan Juke, Peugeot 2008 och Seat Arona och se vilken som passar dig bäst.
Renault Captur 2020
Pris: Från 202 900 kr (TCE 100).
Storlek: 423cm lång, 180 cm bred och 158 cm hög.
Tjänstevikt, kg: 1 259.
Motor: 100 eller 130 hk.
Växellåda: 7-växlad automatlåda med dubbelkoppling.
Prestanda: Toppfart: 193 km/h. Acceleration 0–100 km/h på 9,6 s. (TCE 130)