Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Hyundai i30 Kombi gör ett bra jobb på långresan

Vad som först kändes som en lång resa till Berlin slutade som en positiv överraskning. Läs testet av den nyligen faceliftade Hyundai i30 kombi.

TEXT & FOTO: Jacob Dalby

Förväntningarna på resan från Roskilde till Berlin var inte höga. Många kilometer på tyska motorvägar utan hastighetsbegränsning i en 1-liters Hyundai i30 med 100 hk – det kunde bli en lång resa. Men efter de knappt 850 km tur och retur till Berlin har de låga förväntningarna förvandlats till mer positiva reflektioner, och resan visade sig vara mycket mer bekväm än väntat. För även om Hyundai är sydkoreanskt är i30 byggd i Europa och med europeiska standarder.

Nyligen uppdaterad

Hyundai i30, som konkurrerar i Golf-klassen, körs för närvarande i sin tredje generation. Den introducerades 2016 och finns som både halvkombi och kombi. Sedan dess har den uppdaterats ett par gånger; första gången 2020 med bland annat nya motorer, och senast här 2024 med små designändringar. Den nuvarande generationen har alltså rätt många år på nacken.

Framsidan av en grön Hyundai i30 med registreringsskylten EB 20 898, parkerad på en asfalterad yta.

I den senaste versionen finns två designförändringar att notera. Grillens inre del har fått nya och mörkare element, och LED-strålkastare har äntligen blivit standard. I kupén finns det inte mycket att titta på och i30 har långt ifrån samma moderna interiör som till exempel Tucson. Å andra sidan är de två 10,25-tumsskärmarna för digital instrumentering och infotainment nu standard, vilket lyfter det digitala intrycket en del.

Apple Carplay och Android Auto är också standard, men tyvärr inte trådlöst. Telefonen måste anslutas med den gamla goda USB-kontakten. Tack vare EU-lagkrav ingår nu också ytterligare säkerhetsutrustning såsom parkeringssensorer fram och bak som standard.

Sidovy av en grön Hyundai i30 parkerad utomhus, med blå himmel i bakgrunden. Baksidan av en Hyundai i30 parkerad på en öppen plats.

Utmärkt komfort på långresan

Testbilen har programmets minsta motor: en 1-liters bensinmotor med bara tre cylindrar och 100 hk. Här kombinerad med en 7-växlad automatväxellåda. Inte precis ett förstahandsval för långresor utan hastighetsbegränsning. Motorprogrammet inkluderar även en 1,5-liters bensinmotor med 150 hk, men det visar sig att de 100 hk kombinerat med 7-växlad växellåda faktiskt räcker ganska bra. Båda motorerna finns också med 6-växlad manuell växellåda.

Visst, pulsen stannar i viloläge, för det tar sin tid att nå 160 km/h, men så snart marschfarten är nådd lugnar bilen ner sig. Något höga varvtal, men både motorljud och däckljud är uthärdliga och chassit glider smidigt över asfalten. Takterna håller i sig när jag når centrala Berlin. Lika lätt som i30 är att hantera vid höga hastigheter är den att manövrera i stadsmiljö. Allt sker raffinerat och obehindrat, oavsett hur snabb eller utmanande vägen är.

Det betyder också att det inte finns något roligt att hitta i Hyundai i30. För det måste du välja en Ford Focus, eller något liknande. Om i30 ska vara rolig måste du leta efter en i30 N på begagnatmarknaden med 2-liters motor, 275 hk och troligen de roligaste köregenskaperna i klassen.

Förarens vy av interiören i en Hyundai-bil, inklusive ratt, instrumentpanel och mittkonsol med skärm och knappar. Framstolarna i en Hyundai-bil, klädda i svart tyg och med mittkonsol och växelspak synliga.

Kupén matchar köregenskaperna

I kupén finns det inte heller mycket skoj. Den känns ganska tråkig med bland annat mörk, hård plast på de flesta ställen. Endast de två stora skärmarna håller kupén uppdaterad. Den digitala instrumentpanelen kunde dock ha fler anpassningsmöjligheter.

Å andra sidan får man intrycket att kupén är välbyggd och ergonomin är på topp. Sätena ger rätt stöd, så jag sitter bekvämt även efter flera timmar bakom ratten och passagerarna i baksätet säger samma sak. Och! Det finns gamla, fysiska knappar till det mesta. Återigen, obehindrad och lätt hantering, vilket gör i30 till en fröjd att leva med i vardagen, trots åldern. Från barnfamiljer med barnvagnar hörs säkert också glädjande tillrop. Bagageutrymmet rymmer nämligen hela 602 liter i kombiversionen, så det finns gott om plats för större packning.

Bagageutrymmet i en Hyundai i30, med en stor öppen yta och hopfällbara baksäten.

Du kan nöja dig med den svagaste

Om du letar efter en rolig bil i Golf-klassen finns det många andra alternativ – det hittar du inte i i30. Däremot hittar du en förnuftig, bekväm och praktisk vardagshjälte som klarar av långa resor utan problem. Om det är egenskaper du letar efter i en kombi, är den lilla 1-liters motorn med 100 hk faktiskt tillräcklig.

Resan hem från jobbet bjuder kanske inte på något glädjerus, men i30 bidrar till en bekymmersfri vardag, god ekonomi och inte minst fem års garanti.

SPECIFIKATIONER

Hyundai i30 kombi Advanced

Motor: Bensin, R3, 998 ccm
Effekt: 100 hk / 200 Nm
0-100 km/h: N/A
Toppfart: 178 km/h
Förbrukning: 5,8 l/100 km
Mått (L/B/H): 459/180/148 cm
Tjänstevikt: 1 346 kilo
Släpvikt: 710 kilo
Bagageutrymme: 602 liter

Pris: 239 900 kronor (i30 kombi finns från 214 900 kronor)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS