Nya BMW 5-serie är misstänkt lik sin föregångare. Men tekniskt finns många nyheter. Vi tittar på det du behöver veta.
Nya BMW 5-serie presenterades med buller och bång under gårdagen. I dag tar vi en närmare titt på tekniken under skalet på den nya femserien. Det är en urtråkig artikel, så jag hoppas att du är nörd nog att läsa.
Nykomlingen är baserad på BMW:s så kallade CLAR-plattform, som också bildar bas för den 7-seriegeneration (karosskod G11/G12) som presenterades i fjol. CLAR innefattar en plattformskonstruktion byggd på höghållfasta stållegeringar, aluminium, magnesium och kolfiberarmerad epoxiplast (det vi till vardags brukar kalla kolfiber) där motorn är längsmonterad och tillåter bak- alternativt fyrhjulsdrift.
Hjulupphängningarna består av dubbla triangellänkar fram och en multilinkbakaxel, allt förberett för både adaptiv stötdämpning och bakvagnsstyrning. Därtill har utrymme lämnats för hybridteknik – planering för batterier, motorer och elektronik är där från början.
Särskilt styvhetskrävande konstruktionspartier, som tak och balkar, utnyttjar höghållfasta stålsorter, medan icke-bärande komponenter som huvar, dörrar och motorns subframe gjorts så lätta som möjligt i aluminium. Särskilda multifas-stål, med extremt höga hållfasthetsvärden, har använts i säkerhetsburen som utgör krockskyddet runt kupén.
Genom denna smartare materialanvändning är nya 5-serien upp till 100 kg lättare än en föregångare av motsvarande specifikation.
På motorsidan erbjuds gamla bekanta ur BMW:s motorsortiment, raka fyror och sexor som eldas med antingen bensin eller diesel. Det kan noteras att BMW använder twin scroll-teknik på bensinmotorerna med separerade inlopp till turboaggregatens turbinhus, vilket minskar effekterna av interferens mellan avgaspulser från olika cylindrar.
Dieselmotorerna använder variabel turbingeometri för att förbättra prestanda över hela varvtalsregistret. Utöver dessa motoralternativ kommer också en dubbelturboladdad V8 och en hybridversion av minsta bensinmotorn. När nästa M5 kommer och vad den har att erbjuda vet vi ingenting om i nuläget.
På elektroniksidan har nya femserien sensorer som radar och stereokamera för att sköta den semi-autonoma körningen. Motorvägskörning ska bilen klara av alldeles själv i hastigheter upp till 210 km/h, inklusive köer.
Tillverkningen av nya femserien kommer att ske dels vid BMW:s huvudanläggning i Dingolfingen, men också utlokaliserat till Magna-Steyr i österrikiska Graz.
Foto: BMW Group
redaktoren@bytbil.com