Svenske Ola har gått från praktikant till vd på 25 år.
Snart tar han över ansvaret för hela Mercedes-koncernen – som säljer fyra gånger fler bilar än Volvo – och gör en vinst på 150 miljarder kronor om året.
Med bonusar väntas hans lön nå över 100 miljoner kronor om året.
BytBil har kartlagt svenskens sagolika väg till toppen – ansvarig för superbilar och F1-succéer.
Glöm Håkan Samuelsson på Volvo Cars – i förhållande till Ola Källenius som till våren tar över hela Mercedes / Daimler är han en småhandlare. Diamler säljer fyra gånger så många fordon och omsätter tio gånger mer än Volvo.
Att en svensk får ta över som högsta chef för Tysklands kronjuvel Daimler, från den legendariska mustasch-vd:n Dieter Zetsche är egentligen otroligt. Men Ola Källenius har jobbat sig upp till toppen och gjort succé på varje position inom företaget.
Men historien börjar egentligen för 49 år sedan när Ola Källenius föddes i småländska Västervik. Men ganska snart flyttade familjen till Skåne och än i dag pratar Ola en härligt skorrande skånska. Studenten tog dock Ola i Danderyd och ganska omgående började han plugga vidare på Handelshögskolan i Stockholm och slutåret gjordes på universitetet i vackra schweiziska Sankt Gallen.
Eftersom Ola är en sann bilentusiast och hade bilar hemma på pojkrumsväggarna blev första jobbet en praktikplats på Daimler-Benz som management-trainee 1993. På den tiden var de mest sålda Mercedesmodellerna taxistånkorna E200 och 190E. Ola gjorde ett så bra jobb att han bara två år senare avancerat till controllerchef för Mercedes amerikanska verksamhet i Tuscaloosa. Djupt begravd i excelark i USA fick han ändå komma till Tyskland några år senare för att bli högsta chef för Mercedes elektroniska motorkomponenter och utsläppskontroll. Det här var långt före alla dieselskandaler.
Från tråkiga utsläppsvärden och motorkomponenter fick Ola 2003 ta över ett av bilvärldens mest spännande jobb när han blev högsta chef för F1-stallet McLaren och McLarens på den tiden småskaliga biltillverkning. Han var högsta ansvarig för utvecklingen av motorn som gjorde Jenson Button till Formel 1-världsmästare 2009.
– Jag tror att Ola Källenius har varit mycket viktig för Mercedes F1-satsning, sa tv-kommentatorn Janne Blomqvist då.
Men Ola Källenius nöjde sig inte med att ha ordnat världens bästa motor och fått fram superbilen Mercedes McLaren SLR.
Han drog vidare till en ny utmaning som vd för utveckling av Mercedes prestandamotorer, som var en kort mellanlandningspost. Bara något år senare flyttade han till USA igen och blev han vd för Mercedes amerikanska verksamhet. Men Tyskland kallade igen och Ola flyttade hem och blev vd för prestandadivisionen AMG där han bland annat jobbade med utvecklingen av Mercedes SLS AMG, något som varit det roligaste under hela karriären.
– Ett av de bästa bilminnena var säkerligen när vi utvecklade GT3-varianten av SLS, alltså motorsportvarianten som kördes i racing. När jag var med racingavdelningen på Hockenheim fick jag testköra en prototyp, har Ola berättat i en intervju.
Från det jobbet har resan mot toppen varit spikrak. Ola blev utvecklingschef för hela Mercedes och har varit ansvarig för den succéartade lanseringen av Mercedes nya modellprogram de senaste åren. Och för ett par veckor sedan blev det klart att han får ta över hela företaget Daimler. Som den första utlänningen någonsin.
Det har inte saknats kritik. Ola är ekonom, ingen ingenjör. Men kanske är det bra för ett företag som ska gå från att sälja bilar till att sälja mobilitet i den digitala tidsåldern. Börskursen gick dock ner två procent dagen det blev känt att han ska ta över. Som högsta vd för Daimler väntar en drömlön. Hans företrädare Dieter Zetsche tjänar med bonusar cirka 130 miljoner kronor per år. Som jämförelse så tjänar Zlatan mindre än en tiondel i LA Galaxy.
Nyligen hade Mercedes världspremiär för sin nya elbil EQC i Stockholm. Lite förvånande för många, men sannolikt var det Ola Källenius som låg bakom att den banbrytande bilen visades upp i hans gamla hemland. Inför premiären hyllade han Sverige.
– För många är Sverige älgens land. När jag reser i mitt hemland så möter jag sällan vårt nationaldjur i skogarna. Vad som inspirerar mig mer är alla smarta enhörningar: startups som Spotify eller Soundclouds värderade till miljarder. Unga innovativa andar i ett öppet samhälle som omfamnar nya idéer som berikar livet varje dag. Samtidigt fokuserar Sverige på hållbarhet och att bevara miljön. Anledningen är lika klar som luften i Lappland: Våra sjöar, öar, kuster, havet, ändlösa skogar och öppna landskap.
– I Sverige är digitalisering en lika stor del av vardagen som Abba och svenska köttbullar.
Ola Källenius menar också att Sverige borde vara världsledande på elbilar i stället för Norge. Det är bara några politiska beslut som fattas. Infrastrukturen finns redan på plats.