Det finns vissa bilmodeller som bilägare älskar att gömma undan.
Sportbilsikonen Mercedes 300 SL verkar vara i särklass – ständigt görs nya otroliga fynd.
Rekordet innehas av en svensk tandläkare som under 40 år gömde en Mercedes 300 SL Roadster som bara gått 137 mil sedan ny. Efter hans död såldes bilen för rekordbeloppet 34,5 miljoner kronor.
Vad har Clarke Gable, Gregory Peck, Elvis Presley , Tony Curtis, Herbert Von Karajan, Zsa Zsa Gabor, Anita Ekberg och Sofia Loren gemensamt? Jo, alla var de hängivna ägare till den legendariska sportbilen Mercedes 300 SL.
Modellen, som finns både som måsvingecoupé och roadster, väcker ständigt nya rubriker då gömda exemplar hittas runt om i världen. I januari såldes en rostig 300 SL Roadster från 1961 för åtta miljoner av Beverly Hills Car Club. Och under förra året visade Mercedes själva upp ett exemplar som stått undangömt av sin ägare i över 50 år. Bilen var i ett helt orört,men väldigt patinerat, originalskick.
Uppenbarligen finns det något med den tidlösa och klassiska bilmodellen som gör att ägarna gömmer undan bilen till eftervärlden. Och för de flesta har den undangömda bilen haft en värdestegring som vida slår börsen, då även en risig 300 SL kostar närmare 10 miljoner kronor.
Men rekordet innehas av den framlidne svenske tandläkaren Gunnar Giermark. Den 31 maj 1963 köpte han en splitterny Mercedes-Benz 300 SL Roadster av Philipsons Automobil AB i Stockholm. Med bilen följde en svart hardtop i en trälåda. Den 9 juli 1963 gör Philipson en inkörningsservice då bilen gått 57 mil. I november 1972 besiktigas bilen för sista gången, då har den gått 100 mil. Sedan ställs den av och göms undan i tandläkarens sommarboende utanför Stockholm.
När Gunnar Giermark avlider 2011 återupptäcks Mercedes Roadstern, tillsammans med en annan 300 SL med måsvingar. Tandläkaren har förvarat dem på ett oantastligt sätt, dolt från fukt och ljus, och bilarna är i perfekt orenoverat skick. Roadstern får sägas vara lika fin som när den lämnade fabriken. Lackeringen är perfekt, läderklädseln utan slitage och blekning. Och hardtopen ligger kvar orörd i trälådan märkt Mercedes-Benz. Dock har bilen inte körts sedan 1972.
När de två bilarna blir kända uppstår en arvsstrid om den burgne tandläkarens kvarlåtenskap. Striden slutar med att Allmänna Arvsfonden får ärva tandläkarens två Mercedes-bilar. 2018 säljs bilarna på auktion i Frankrike. Mercedes 300 SL Roadster slår auktionsrekord för modelltypen med 34,5 miljoner kronor i dagens penningvärde.
Dessutom hade Gunnar Giermark en måsvinge-300 SL som inte heller gick av för hackor. Bilen var i mycket fint skick och hade bara gått 6700 mil. Den bilen såldes för 11 miljoner kronor vid samma auktion. Pengarna från auktionerna tillföll allmänna arvsfonden som använder dem i olika projekt till barn och ungdomar med funktionshinder.
Den klassiska Mercedes-Benz 300 SL-modellen har endast producerats i 3258 exemplar (1400 måsvinge-coupéer och 1858 Roadsters), men de här bilarna torde inte vara de sista som återfinns i lador, garage och sommarstugor runt om i världen.
I Sverige finns i dag ett drygt 20-tal Mercedes 300 SL kvar i registret – men kanske finns ytterligare hemliga bilar kvar att upptäcka.