Enligt en studie om krocksäkerhet har risken för att skadas allvarligt eller dö i en bilolycka kraftigt minskat sedan 1980-talet. Dock går det inte att se samma positiva trend för äldre.
Sedan 1980-talet har krocksäkerheten för personbilar stadigt förbättrats och risken för att dö eller skadas allvarligt vid en bilolycka kraftigt minskat.
Risken har minskat med 70 procent att omkomma i en olycka, och risken att skadas allvarligt har minskat med 50 procent, enligt en studie som har genomförts av Folksam.
Studien består av drygt 177 000 verkliga olyckor som skedde mellan 1994 och 2019. Säkerhetsförbättringarna till trots har kvinnor forfarande 44 procent högre risk att få en skada som leder till invaliditet jämfört med män. Det gäller speciellt nackskador.
LÄS MER: Risken för skador ökar när hantverkarbilar lastas fel
Utvecklingen har generellt gått framåt för både kvinnor och män som färdats i bil, men det går tyvärr inte att se samma positiva trend för äldre. När bilmodeller som lanserades mellan 2010 och 2019 jämfördes med modeller som lanserades mellan 2000 och 2009, så har risken för allvarliga och dödande skador ökat för personer över 50 år, medan den minskat för yngre.
– Det här visar på att moderna bilar har optimerats för yngre personer under 50 år. Bilfabrikanter måste ta större hänsyn till skillnader i fråga om både ålder och kön vid utveckling av bilens skyddssystem för att det ska bli med jämlikt. En utgångspunkt borde vara att alla åkande oavsett ålder och kön ska skyddas lika bra. Med tanke på den åldrande befolkningen kommer antalet äldre bilåkande att öka i framtiden och om inget görs kommer antalet skadade äldre öka ännu mer i framtiden, säger Anders Kullgren, forskningschef Folksam.
De största förbättringarna i bilar har skett när det kommer till att förebygga skador på huvud, bröst, buk samt ben, och gäller oavsett kön eller ålder. Dock har riskerna enbart marginellt minskat, eller till och med ökat något sedan 1980-talet gällande skador på nacke, bröstrygg, ländrygg och arm.
LÄS ÄVEN: Folksams undersökning visar: yrkesförare kör för fort