Efterkrigsbarnen har slutat fyrtioårskrisa och väljer praktiska suvar i stället för sportbilar. Det märks i säljstatistiken, sportbilen är på väg att dö.
Efterkrigsgenerationen håller på att växa ur sin kollektiva fyrtioårskris. Det får återverkningar på sportbilsförsäljningen, enligt branschtidningen Automotive News.
På den amerikanska marknaden faller försäljningen av klassiska sportbilar som Chevrolet Corvette och Porsche 911. Som ett tecken i tiden stängde Ford också ner produktionen av Ford Mustang under en vecka efter att kunderna inte velat trycka på köpknappen.
Anledningen står att finna i demografin. Efterkrigsgenerationen börjar bli gammal och föredrar bilar som är lätta och kliva i och ur framför slanka, lågbyggda coupékarosser. Våra dagars fyrtioåringar, födda på sjuttiotalet, är inte tillräckligt många för att kompensera för åldringarnas ändrade köpmönster – födslotalen gick ner på sjuttiotalet – och millleniebarnen har ännu inte tillräcklig köpkraft för att lägga pengar på nöjesbilar.
Utöver det faktum att det bara är krisande fyrtioåringar som köper sportbilar och att det för närvarande finns för få sådana, förlorar sportbilarna kunder till prestandaversionen av vanliga personbilar, som BMW:s M-modeller och Mercedes-AMG.
Då kan man fråga sig vad som är en sportbil, och vad som inte är det. Skulle BMW:s M-modeller inte räknas som sportbilar när Ford Mustang gör det?
Någon entydig sportbilsdefinition finns inte. Svenska Akademien har följande att säga i sin gigantiska ordbok:
”SPORT-BIL. bil avsedd för tävlingskörning; äv. om (ofta öppen o. tvåsitsig o. elegant) smäcker, mindre, snabbgående bil med bättre prestanda o. fler instrument än en standardbil. BOYE Ast. 22 (1931). (…)”
En mer kortfattad förklaring kommer från Shorter Oxford English Dictionary. De definierar begreppet som ”en öppen, lågbyggd, snabb automobil”. Lennart Nyblom skrev i Dagens Nyheter, under signaturen Red Top, att ”en sportbil har ekerhjul nedtill och rutig keps upptill”.
Så vi vet inte riktigt var man ska dra gränsen. Klart är att vi behöver fler livskrisande fyrtioåringar för att sätta sprätt på sportbilsförsäljningen. Så känn ingen skam över din panik, utan spring och köp en sportbil. Och en rutig keps.
Foto: Opel AG, Volvo Cars, Volkswagen AG, Fiat Chrysler
redaktoren@bytbil.com